Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
skrobia ----> octan sodu ????pomocy 
Autor Wiadomość
Post skrobia ----> octan sodu ????pomocy
mając do dyspozycji skrobię i dowolne odczyniki otrzymaj octan sodu . pomocy potrzebuje to zadanie " na wczoraj" dziękuje z góry :(


11 mar 2006, o 09:46
Post 
ale musi być użyta skrobia


11 mar 2006, o 11:30
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2006, o 20:42
Posty: 24
Lokalizacja: z kreskówki
Post 
Może na początek ogrzać wodną zawiesinę skrobi z dodatkiem kwasu, lub dodać do niej amylazy - skrobia ulegnie hydrolizie do dekstryn, maltozy, w końcu do D-glukozy.
Później można przeprowadzić kilkakrotnie degradację Ruffa, żeby skrócić jej łańcuch węglowy.

_________________
Dopiero po stworzeniu świata powstało mnóstwo niestworzonych rzeczy.


11 mar 2006, o 12:05
Zobacz profil
Post 
chodziło mi o schemat reakcji :P


11 mar 2006, o 12:10
Post 
:D fermentacja zhydrolizowanej skrobi przy dostępie powietrza -> kw.octowy 8)


12 mar 2006, o 01:37
Post 
Czyli
1 - Cięcie łanczucha skrobii (hydroliza)
2 - fermentacja
3 - utlenienie powstałego w fermentacji alkoholu do aldehydu i następnie kwasu.

C2H5OH --utl--> CH3-CHO --utl--> CH3-COOH

jeston87 mowiłeś że masz dowolne odczynniki, więc enzymy załóżmy też :wink: bo po co potem oczyszczać wszystko z drożdży :roll:


12 mar 2006, o 13:53
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 19:18
Posty: 251
Post 
hmm, niekoniecznie enzymy
ja bym to zrobił tak: wymrażanie skrobii, może raczej przemrazanie (np. jak przemrozisz ziemniaki to są później słodkie) i mamy glukoze.
później pędzisz legalny bimberek a usuwanie drożdży na prawie destylacji nie jest żadnym niewiadomoczym
póżniej normalne proste i zdrowe i kolorowe utlenienie do aldehydu i kwasu

_________________
Cytuj:
A teraz ucieramy kryształki NI3 w moździerzu, by pojedyńcze cząsteczki miały jak największą powierzchnię rea...

Idioci ciągle od nas odchodzą...


13 mar 2006, o 17:12
Zobacz profil
Post 
Jasne, że niekoniecznie! Ale jakbym miał dostęp do dowolnych odczynników to olałbym drożdze i destylację, pobawił się enzymami i później prostą dializą. 8)

Oczywiście to tak tylko i wyłącznie dla zabawy, bo z ekonomicznego punktu widzenia to bezsens (drożdże kosztują grosze).

Co do skrobii to przyznam się, że nie wiedziałem, że przemrażając ją można ciąć łańcuch. W ziemniakach może i się tak dzieje, ale r-r skrobi wystarczy zamrozić by się doczekać glukozy?
Nie wierzę (ale nie wiem ) :?

Pozdrawiam daniel90! :P


14 mar 2006, o 01:14
@GŁÓWNY MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11
Posty: 1171
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Tak naprawdę można to zrobić w dwóch etapach: pierwszy to hydroliza skrobi do glukozy, drugi - fermentacja octowa za pomocą bakterii octowych (Bacillus aceti)

Daniel90 - jak przemrozisz ziemniaki to są słodkie, ale to nie oznacza, że skrobia rozpada się w niskich temperaturach! Ziemniak jest przecież częścią żywego organizmu i jest w nim mnóstwo enzymów, więc to nie takie proste.

_________________
Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Obrazek


14 mar 2006, o 18:52
Zobacz profil
Post 
Daniel po prostu wysnuł zły wniosek - ale spostrzeżenie dobre ;)
Całe triko polega z dorminami. Wymarażając je niszczymy kwas absycynowy, który jest nietrwały w niskich tempertaurach. Uaktywnia się więc drugi rodzaj enzymów - gibereliny. One sa odpowiedzialne za rośniecie nasiona, a w tym przypadku bulwy ziemniaka, ale mechanizm ten sam ( nie mylić mi tu bulwy z owocem - to przekształcony korzeń !!) Aby umozliwic wzrost nasiona musi nastapic hydroliza zgromadzoinej skrobii. I to wszystko ;) Proces m.in. wymrażania nazywa sie stratyfikacją
Prostszego procesu, niż podał ci Tweenk chyba nie ma ;). A mechanizm łatwo znajdziesz w necie ( hydroliza cukrów oraz fermentacja octowa ;) )


14 mar 2006, o 20:11
******

Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05
Posty: 432
Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Post 
Hehe, przypomona mi to pewien głupawy temat niewiem już z jakiego forum, glt. czy one. Czyli:
Bierzemy kwas octowy, sodę i skrobię. Dwa pierwsze zużywamy na octan sodu, ze skrobii robimy kisiel lub inne ciasto. Na tamtym forum było o etanolu, który następnie wypijamy. Wiem że to głupie....
:lol:


15 mar 2006, o 14:24
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 19:18
Posty: 251
Post 
lopez napisał(a):
Daniel po prostu wysnuł zły wniosek - ale spostrzeżenie dobre ;)

no, tak jakby, bo w książce do gim PWN-u było napisane, że tak się dzieje, ale nie myślałem o ziemniaku jako o żywym organizmie.
teraz dobrze wiedziec, że skrobia pod wpływem zimna się nie "tnie" ;]

PS dzisiaj destyluje sobie jodynke ;] lalala rzadko robie doswiadczenia, prawie nigdy, ale dzis zrobie ;] nie moge sie doczekac

_________________
Cytuj:
A teraz ucieramy kryształki NI3 w moździerzu, by pojedyńcze cząsteczki miały jak największą powierzchnię rea...

Idioci ciągle od nas odchodzą...


15 mar 2006, o 16:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..