Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
trifenylometanol...
aparatura do otrzymania trifenylometanolu wyglada tak : kolba trojszyjna + wkraplacz + mieszadlo + chlodnica zwrotna ( na jej koncu umieszczona jest rurka wypelniona bezwodnym chlorkiem wapnia ) , pytanie mam odnosnie tego bezw. chlorku wapnia, po co on tam jest ? no i po co do kolby wrzuca sie maly krysztalek jodu ?
dodam jeszcze tylko ze otrzymuje trifenylometanol w wyniku reakcji Grignarda.
Z gory dziekuje za szybka odpowiedz !
Pozdrawiam
|
11 kwi 2006, o 19:37 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Rurka z CaCl2 jest po to aby zabezpieczyć aparaturę przed dostępem wilgoci z powietrza, pod wpływem której zw. Grignarda rozkładają się.
Jod służy zaktywowaniu powierzchni magnezu, co czyni ją podatną na reakcję z halogenkiem organicznym.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
11 kwi 2006, o 19:43 |
|
|
Anonymous
|
hmm jeszcze jednen problemik, po co faze organiczna przemywa sie woda, nastepnie wodoroweglanem sodu i ponownie woda ?
|
11 kwi 2006, o 20:48 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
Wodą - ogólnie po to żeby wymyć zanieczyszczenia rozpuszczalne w wodzie.
NaHCO3 po to aby zobojętnić warstwę organiczną.
|
11 kwi 2006, o 22:51 |
|
|
Anonymous
|
a dlaczego akurat w tej reakcji ( Gringard ) uzywam H2SO4 a nie HCl ?
|
15 kwi 2006, o 00:29 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
To nie ma większego znaczenia jakiego kwasu używasz.
|
18 kwi 2006, o 15:49 |
|
|
Anonymous
|
ja wiem ze to nie ma wiekszego znaczenia, ale dostalem takie pytanie na laborkach i nie umialem na to odpowiedziec, szukalem w Boy'dzie i McMurrey'u niestety z mizernym skutkiem, dlatego ponawiam pytanie, dlaczego podczas reakcji Grignarda ( tworzenie trifenylometanolu ) uzywa sie H2SO4 a nie HCl
|
18 kwi 2006, o 17:55 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Bo z HCl utworzy się chlorek trifenylometylowy... Ten alkohol bardzo łatwo tworzy karbokationy. Z H2SO4 się to nie dzieje, bo siarczan jest nietrwały.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
18 kwi 2006, o 22:23 |
|
|
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
|
Taki maly OT... Tweenk ty juz studiujesz czy dopiero idziesz..bo jesli dopiero idziesz to po co?;) ekhmm jak by to powiedziec przelala sie czara zdumienia dla wiedzy teoretycznej, praktycznej? tweenka;)
|
19 kwi 2006, o 00:34 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Jestem w II klasie LO a co?
Ja jakoś nie popadam w samouwielbienie, bo wielu rzeczy jeszcze nie wiem / nie mam o nich bladego pojęcia... Także będę miał co studiować i raczej nie będę się nudził, spoko
Wiedza praktyczna i teoretyczna wzięła się głównie z udziału w olimpiadzie chemicznej i konkursie Politechniki, z przygotowywania się do nich - nic tak nie motywuje jak rywlizacja.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
19 kwi 2006, o 01:37 |
|
|
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
|
Ekhm trudno wiedziec wszystko z chemii tu i tak trzeba sie wkoncu wyspecjalizowac.. no tylko zebys sie nie zdziwil... jesli chodzi o te nudzenie;)
A tak Btw. Powodzenia i abyś dostał się tam gdzie chcesz;) i pamiętaj
I semestr z pod znaku Maty a II z pod znaku fizyki nie daj się wykosić na takim "banale" bo wielcy "zapaleńcy" po technikum chemicznym już u mnie odpadli;P
|
19 kwi 2006, o 03:10 |
|
|
Anonymous
|
Zpraszam na polibude śląską ja tu studiuje inżynierie chemiczną i z Twoja wiedzą z chemii to jak narazie do 4 semestru byś nie miał najmniejszych problemów
pozdrawiam
|
19 kwi 2006, o 08:56 |
|
|
Anonymous
|
Panowie mam jeszcze dwa pytania odnosnie tej reakcji
1. Po co w tej reakcji uzywa sie eter dietylowy \
2. co to jest redukcja i enolizacja i czy w jakikolwiek sposob te dwa zagadnienia odnosza sie do ww. preparatu
|
24 kwi 2006, o 18:07 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
Eteru używa się jako rozpuszczalnika ponieważ nie ulega on reakcji ze związkami Grignarda.
Można używać również THF, szczególnie przy otrzymywaniu zw. Grgnarda z mało reaktywnych chalogenków.
Ostatnio edytowano 25 kwi 2006, o 17:53 przez NVX, łącznie edytowano 1 raz
|
24 kwi 2006, o 22:15 |
|
|
Anonymous
|
... trzeba dodac , ze zwiazki grignarda to kompleksy eterowe typu RMgX*(OR2)2 , dlatego tez sa trwale ... gdzie ustala sie rownowaga tzw. schlenka ...
|
24 kwi 2006, o 22:42 |
|
|
Anonymous
|
a co z tym panowie ? pomozecie mi ?
|
24 kwi 2006, o 23:24 |
|
|
Anonymous
|
Witam, mam pytanko odnosnie trifenylometanolu, chcialbym sie dowiedziec czy mam tutaj redukcje czy raczej enolizacje ? powiem tylko ze enolizacja zachodzi jesli w czasteczce ketonu wystepuje atom wodoru przy weglu alfa, natomiast redukcja przebiega gdy w grupie R odczynnika Grignarda wystepuje wodor przy weglu beta... te informacje wygrzebalem w ksiazce J.D.Roberts "chemia organiczna" ale ni kijem to ni batem, nic z tego nie rozumiem.... mam nadzieje ze ktos mi pomoze, bo jutro mam laborki a bez tego bede mial nieciekawie...
pozdrawiam i z gory dziekuje !
|
25 kwi 2006, o 19:51 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
|
Nie podałeś z czego otrzymujesz trifenylometanol a bez tego nie bardzo wiem jak Ci pomóc. A tak na przyszłość, to lepiej precyzuj pytania.
|
25 kwi 2006, o 23:23 |
|
|
pikapika9
|
Re: trifenylometanol...
Ma ktoś może mechanizm do tej reakcji? otrzymywanie ze zwiazków grignarda, bromobenzen, bezwodny eter, benzoean etylu. prosze o pomoc !
|
18 paź 2014, o 15:56 |
|
|