Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Problem z umiejscowieniem podstawników 
Autor Wiadomość

Post Problem z umiejscowieniem podstawników
Cześć! Probowałem znaleźć lecz nawet nie wiem jak szukać, w jaki sposób można dodawać różne podstawniki do związków w określone miejsca. (sorki za przykład, i tak nie mam lab, ale interesuje mnie czy trudno ejst cos takiego zrobic:) ). NA Przykład chciałbym wziąć tworzenie serotoniny z tryptaminy - otórz grupa hydroksylowa znajduje się na piątym miejscu i jak powiedzieć związkowi, by zaczął się podstawiac właśnie w to piąte miejsce? A jakbym chciał zrobić coś z tą grupą ale w miejscu numer 4? Za pomocą jakich katalizatorów się to robi? Czy istnieje jakas reguła dla tego, czy każdy związek posiada jakby inny zestaw różnych katalizatorow dla poszczególnych miejsc? (np. 1-metylofenantren i 2-metylofenantren)... Przepraszam, ze tak zamotałem, ale na prawde nie wiem jak sie za to zabrac, myslalem w rozne sposoby ale ... ehh :(:(

PS.przepraszam ze taki przyklad, ale to tylko przyklad, nie mialem na czym pokazac jakby swojego problemu...

22 cze 2006, o 23:19
Zasłużony dla forum

Możesz się bawić w zabezpieczanie pozostałych pozycji...bla bla bla - w skrócie - weź książkę 'chemia organiczna' i poczytaj - odpowiedź się znajdzie :P

22 cze 2006, o 23:31

Mam jedna ksiazke, czytam ja i hmm nic :(:( a czytalem o pochodnych indolu i mnie to zaciekawilo... Hmm Myslalem ze to moze byc cos z wpływem kierunkowym podstawnikow... ale czy to tak samo dziala w pochodnych benzenu?

23 cze 2006, o 14:22
Zasłużony dla forum

mhmm, w aromatach generalnie jest tak że podstawniki kierują w specyficzne pozycje - w benzenie - w orto[1,2], meta[1,3] lub para[1,4] :P

23 cze 2006, o 14:51

w benzenie pozatym każdy podstawnik jaki już jest podstawiony w pozycje 1 kieruje odpowiednio inne podstawniki tak np grupa nitrowa kieruje w meta a grupa hydroksylowa w orto i para

GG:3716505

24 cze 2006, o 12:08

Selektywne kierowanie podstawników to juz bardzo ciekawa chemia organiczna i byle jaka ksiazka tu nie pomoze trzeba szukac tej wlasciwej sam jeszcze tego nie szukalem bo tyle reakcji co widzialem na papierze to sie pozniej samo w glowie uklada co gdzie może pójść ot taka wiedza nabyta przy okazji;) tak wiec mozna pojsc na skroty i obejzec jak jest syntetyzowana dana tryptamina "w internecie" i wyciagnąć z tego wnioski czasami jest taki wniosek ze otrzymywane sa oba izomery a nastepnie jest to rozdzielane jak np. przy kwasie 3 lub 4 nitroftalowym;)

24 cze 2006, o 12:39

Hmm odnosnie benzenu wiem :) Dzieki :)Ale pytam o pochodne, np. jak zsyntezować serotoninę? W tryptaminie blokujemy grupe aminową, następnie w miejscu numer 5 musi sięgrupa hydroksylowa pojawić. Z jakich należy skorzystac katalizatorów by dodawać podstawniki właśnie w tą grupę piątą a nie czwartą na przykład? (taki przykład bo o tym akurat niedawno czytałem, tzn o serotoninie i zastanawiałem sie jak ją zsyntezować). Czy są katalizatory dzięki którym można określic właśnie miejsce tego podstawienia? Sorki ze tak motam ale nie moge tego nigdzie znaleźć :(

24 cze 2006, o 12:41
Zasłużony dla forum

tak wiec mozna pojsc na skroty i obejzec jak jest syntetyzowana dana tryptamina "w internecie" i wyciagnąć z tego wnioski czasami jest taki wniosek ze otrzymywane sa oba izomery a nastepnie jest to rozdzielane jak np. przy kwasie 3 lub 4 nitroftalowym;)

Taka mała sugestia powyżej. Jak dla mnie to powinno iść -OH w -4 albo -5 więc pewnie po prostu rozdzielają izomery - tzn nie zawsze się da upchnąć te grupy co się chce tylko w jedną, wymaganą pozycję :P

24 cze 2006, o 14:33

aha, dzieki Wam :):) (serotonina 5-hydroksytryptamina). W organiźmie serotonina powstaje w wyniku dekarboksylacji 5-hydroksytryptofanu.. sorki ze sie czepiam cały czas tyego, ale gdybym sie uczepił tej trypt aminy to aby chociaz probowac hydroksylowac ją w odpowienim miejscu to chociaz z AgCl3 powinienem skorzystac jako kat., tak? apotem izomery rozdzielac?

24 cze 2006, o 23:22
@MODERATOR

25 cze 2006, o 00:45

Witam. Ja widze dwie mozliwosci-metoda "prób i błedów" przy doborze reagentów (niepolecana) lub odpowiednia literatura, w której jest napisane z jakich związków należy wyjść w syntezie (o wiele latwiej "składać" hydroksytryptaminy np. z hydroksypodstawionych fenylohydrazonów niz hydroksylować niepodstawione ito jeszcze w wybrane pozycje pierścienia 6-członowego tym bardziej że w takich związkach najreaktywniejszym miejscem dla potencjalnych reagentów tego rodzaju jest pozycja 3- a dalej 2- i 1-( przy azocie) ) Pozatym większość tryptamin to związki biologicznie czynne w sposób, o którym polskie prawo mówi "zabroniony" :wink:

25 cze 2006, o 09:55

Dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi :) Mi chodzi tylko o serotonine :) a tak na serio to ogolnie o tego typu podstawniki, gdyż często w różnych związkach się zastanawiam nad tym... Odnośnie metody prob i błędów - w kuchni tego robic nie bede :D:D Znam inne możliwości syntezy tryptamin, jest ich dosyć dużo... no ale chodzi mi o postepowanie dla wszystkich związków, nie wiem, chciałbym np. beta-chlorotiofen, nie wiem, cokolwiek dziwnego :D ale to dziekuje za informacje :D:D domyslam sie ze dla roznych zwiazkow to inaczej dziala :) Z góry dziekuje za zainteresowanie :) Pozdrawiam

25 cze 2006, o 22:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]