Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Bizmut - pytanie dotyczące otrzymywania z dermatolu 
Autor Wiadomość
*

Post Bizmut - pytanie dotyczące otrzymywania z dermatolu
Elmo napisał(a):

Własne spostrzeżenia: W celu otrzymania bizmutu, 5g dermatolu zmieszaj z 20ml stężonego HNO3 i całość ogrzej. W czasie ogrzewania następuje reakcja podwójnej wymiany i rozkład zasadowego galusanu bizmutu. Roztwór odsącz i odstaw do krystalizacji. Następnego dnia 4g otrzymanych kryształków Bi(NO3)3*6H2O, rozpuść w 5ml HNO3, a następnie dodaj 10ml 15% roztworu NaOH. Z roztworu wytrąci się biały osad Bi(OH)3. Teraz do zawiesiny wodorotlenku bizmutu dodaj parę kropel stężonego NaOH i całość mieszaj aby się sklarowała. Do tego dolej 5ml gliceryny i 10g glukozy lub miodu. Całość mieszając ogrzej do temperatury 100*C. Wytrąci się czarny osad metalicznego bizmutu.

Planuję otrzymać mała ilość bizmutu, stopić go i odlać w formie. W związku z tym nurtuje mnie kilka pytań...
1) Czy HNO3 musi być stężony? Mam 65% i jeśli dodam go odpowiedni nadmiar (tak, aby kwasu było tyle ile w przypadku stężonego) to czy nie wpłynie to na produkty lub przebieg reakcji?
2) Ilu procentowa musi być gliceryna, bo to także nie zostało podane :cry:
3) Czy ten drobny osad metalicznego bizmutu, po odsączeniu z r-ru może się utlenić na powietrzu... :? Wydaje mi się, że coś takiego może mieć miejsce.
Jeżeli ktoś zna jakieś źródło z preparatyką, to chętnie je zobaczę. Miło widziane są także uwagi dotyczące przebiegu reakcji lub inne przydatne informacje.

11 kwi 2009, o 09:36
Nauczyciel

Stężony zazwyczaj oznacza 65%, dymiący >65%. Stężenie gliceryny, jak mniemam nie ma znaczenia, właściwie zastanawiam się, dlaczego się ją dodaje... żeby związać miedź, czy, żeby otrzymać osad o większym rozdrobnieniu?

Bizmut jest metalem półszlachetnym i nie utlenia się na powietrzu, chociaż taki drobny pył może być nieco bardziej reaktywny :(

Możesz zamiast glukozy użyć chlorku cyny(II), w tym celu dodajesz do r-ru SnCl2 NaOH do momentu rozpuszczenia się, przejściowo występującego osadu (powstaje [Sn(OH)4]2-), do takiego r-ru dodajesz wytrącony wcześniej Bi(OH)3, powstaje metaliczny Bi.

11 kwi 2009, o 10:01
*

Właśnie z tym kwasem miałem mały problem :?
Skąd tam miałaby się wziąć miedź ?? :wink: Czyli wynika z tego, że dodanie gliceryny spowoduje wytrącenie osadu o większym rozdrobnieniu. Muszę spróbować z nią i bez... Niestety nie mam SnCl2 :/

11 kwi 2009, o 10:36
*

Arion napisał(a):
Palność: nie palny ale rozdrobniony utlenia się na powietrzu w temperaturze pokojowej

Więc zobaczę jak to będzie...

11 kwi 2009, o 11:36

A takie pytanko jeszcze mam jak kiedyś ogrzewałem dermatol to powstał mi ciemnobrązowy proszek - zatem cóż to mogło mi powstac?? Pewnie jakiś tlenek ale jaki? :roll:

Obrazek

Obrazek

11 kwi 2009, o 21:36
@MODERATOR

Nie wiem, ale póki jest ciepły to jest piroforyczny, nadaje się na pokazy :D

11 kwi 2009, o 23:23
*

Może być analogicznie jak w przypadku żelaza piroforycznego :wink:
Mam jeszcze 1g dermatolu, więc spróbuję zrobić ten tlenek. Wiesz może czy wydzielały się jakieś gazy przy ogrzewaniu?

12 kwi 2009, o 12:17

Tak no musiały skoro to tlenek, tylko ciekawy jestem który bo piroforyczny to zdaje się jest Bi2O5...

Obrazek

Obrazek

12 kwi 2009, o 22:48
@MODERATOR

No zaraz, przecież nie wiemy czy to tlenek.
Jak ktoś ma ochotę to niech się zabawi - sprawdzić czy podczas ogrzewania wydziela się np. CO2 (coś z tym kwasem galusowym sie musi dziać, może dekarboksylacja, rozkładu pierścienia bym raczej nie przewidywał :P)
Pozostałość po wyoprażeniu sprawdzić na jony bizmutu, jak negatywnie to określić czy to tlenek czy może metaliczny bizmut.. no i jakaś reakcja na fenole np. z żelazem, sprawdzić pH itd..

13 kwi 2009, o 00:08
*

Prawda. Tlenek to była taka pierwsza myśl :wink:
@ chemical_brother może coś więcej o właściwościach tej substancji, która powstała ??

14 kwi 2009, o 19:36

Prawda. Tlenek to była taka pierwsza myśl :wink:
@ chemical_brother może coś więcej o właściwościach tej substancji, która powstała ??

z tego co widzę to jest to brązowy proszek taki brunatny bardziej i jedyne co sprawdzałem to po ogrzaniu tej substancji nasypałem nieco na papier i zaczeło sie to powoli palic musze porobic wiecej doswiadczen z tym sprawdze z FeCl3 i dam znac ;p

Obrazek

Obrazek

15 kwi 2009, o 19:35
*

Jeszcze jedno. Może ktoś ma jakieś zastrzeżenia, uwagi lub informacje dotyczące preparatyki ?? ??

15 kwi 2009, o 21:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]