Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Związki rtęci 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Związki rtęci
Mam dwa pytania odnośnie związków rtęci.

Po pierwsze:
Ostatnio chciałem zsyntezować azotan rtęci. Roztworzyłem więc tlenek rtęci w kwasie azotowym. Przez pomyłkę użyłem nadmiaru HNO3. Następnie zatężyłem roztwór aż do wytrącenia białego osadu. Odstawiłem do ostygnięcia po czym odsączyłem osad. Następnie, w celu przemycia osadu dodałem na sączku zimnej wody. Osad zżółkł. Rozumiem, że utworzył się tlenek rtęci. Dlaczego?

Po drugie:
Z pozostałego przesączu otrzymałem rodanek rtęci, który po zapaleniu reaguje według reakcji:
2Hg(SCN)2 = 2HgS + CS2 + C3N4
Reakcja ta jest podstawą ciekawego doświadczenia zwanego wężami faraona. I tutaj pytanie: jak rozdzielić produkty tej reakcji? Disiarczek węgla można po prostu oddestylować, ale co z mieszaniną siarczku rtęci i azotku węgla? Próbowałem wyszukać jakichś informacji na temat tego ostatniego, ale informacje w internecie są zbyt skąpe, żeby coś wnioskować...

3 mar 2011, o 21:39
@MODERATOR

Post odp.
Jeśli nie musisz to zdecydowanie odpuść sobie doświadczenia z rozpuszczalnymi związkami Hg dla ciekawości.....
Poczytaj forum korzystając z opcji "szukaj" w temacie tego metalu.... zdecydowanie odradzam wszelki kontakt z rozpuszczalnymi związkami tutaj z uwagi na toksyczność wszelka przypadkowość jest ryzykowna, wszelki kontakt ze skórą powodować będzie ryzyko zatrucia, nie pisz w odpowiedzi o doskonałym BHP typu rękawice czy okulary w takich przypadkach wszelkie związki rtęci doskonale są wchłanialne przez skórę.
Każda niestabilność reakcji w typie /nadmiaru pomylenia/ mogą powodować gwałtowność reakcji i tzw. wyrzyganie z kolby czy probówki... nie wnikam w szczegóły ochlapania np. koszuli czy rękawa lub twarzy.
Nie jest moim celem demonizowanie czy bagatelizowanie (notabene bagatelizowanie to przeciwieństwo demonizowania czyli w obu przypadkach mamy skrajności których należy unikać bo są jednakowo groźne) zagrożenia są bardzo wysokie znam a właściwie odpowiednią formą będzie obecnie poprawna, znałem kolegę który przypadkowo bez zabezpieczeń polał się azotanem rtęci przy otwieraniu słoja bo cechą tego zw. jest silna higroskopijność , w tej chwili już niestety już nie żyje zmarł w dość młodym wieku teoretycznie nie brano tego faktu pod uwagę jednak uważam że było to istotnym czynnikiem ......
pozdrawiam
eko

4 mar 2011, o 02:22
Zasłużony dla forum

Żółty osad to HgO, azotan rtęci bardzo łatwo hydrolizuje, podobnie siarczan. Chlorek jest bardziej stabilny z uwagi na kompleksowanie Hg jonami Cl. CO do preparatyki- polacam supniewskiego.

Synteza rodanku Hg w większych ilościach faktycznie może biec dość egzotermicznie- trzeba uważać, oraz pamiętać że Hg rozpuści się w nadmiarze rodanku.

Podczas rozkładu termicznego nie idzie to wszystko tak ładnie, wydziela się też trochę metalicznej rtęci więc trzeba uważać i robić to tylko na świeżym powietrzu/dyge.

Zastosowanie Hg(SCN)2 do otrzymywania CS2/innych produktów mija się z celem, a jako "sztuka dla sztuki" bez dobrego laba jest tylko proszeniem się o dzieci z 3 parami rąk ;) Związki Hg są na prawdę szkodliwe i niebezpieczne, ale myślę że każdy sam jest w stanie zdecydować czy jest w stanie się nimi zajmować. Jeśli nie- selekcja naturalna działa....

Trzeba być świadomym zagrożenia, zabawa rtęcią w domu===> spora nieodpowiedzialność.

4 mar 2011, o 19:29
@MODERATOR

Ok. Dzięki wielkie za dobre odpowiedzi! :wink:

Wiedziałem, że siarczan hydrolizuje, o azotanie nie wiedziałem...

Rodanek już zrobiłem. Uważałem, żeby nie dodać nadmiaru KSCN.

Próbę wydzielenia CS2 lub azotku węgla sobie podaruję. :) Ale tak czysto teoretycznie ciekaw jestem co to jest ten azotek węgla, tzn. jakie on ma właściwości chemiczne np.? Z internetu wyczytałem tylko, że jest wykorzystywany jako materiał ceramiczny. Bielański milczy na temat tego związku... Wiecie coś więcej o nim?

7 mar 2011, o 13:06
@MODERATOR

CS2 i C3N4 i tak nie da się wydzielić, bo utleniają się podczas doświadczenia. Dowiedziałem się tego przy okazji dodawania karty Hg(SCN)2 :wink:

12 mar 2011, o 14:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]