Z takich związków brudzących skórę znam jedynie kwas pikrynowy, który ze względu na swoje zastosowania jest dość trudny do zdobycia (gotowy). I tak się nasunęło teraz pytanko: Czy samo trzymanie tego kwasu jest w ogóle legalne?
10 gru 2015, o 17:44
Geniodekt
Re: Związki brudzące skórę.
Yyy.. po co ci związki o takich właściwościach? Pytam, bo jestem ciekawy. Z doświadczenia wiem, że najbardziej brudzącym cholerstwem jest azotan srebra. Plamy ujawniają się dopiero następnego dnia, kiedy zajdzie reakcja fotochemiczna. Najpierw widać jaśniejsze miejsca na dłoni (utleniony naskórek), potem wychodzą plamy z czarnego, metalicznego srebra. Zaczynają schodzić dopiero po 3-4 dniach razem ze złuszczającym się naskórkiem. Nie da się zmyć niczym. Podobno od razu po pobrudzeniu należy umyć ręce tiosiarczanem sodu, aby skompleksować jony srebra. Ja próbowałem, plamy i tak były. Inna sprawa np. z paznokciami. Bawiłem się z AgNO3 ponad miesiąc temu, a nadal mam czarna plamkę na paznokciu.
Poza tym wymienię perhydrol i kwas azotowy, ale to jest już takie "brudzenie radykalne", polegające na wypaleniu naskórka przy krótkim kontakcie. Przy dłuższym kontakcie (ponad kilka sekund) może być bardzo nieciekawie.
10 gru 2015, o 19:01
Jakub2833
Jak zastosuję to może napiszę bo to bardzo dziwny pomysł jest... Ale dziękuje. Przed chwilą stwierdziłem że jestem bystry niczym woda w klozecie: o kwasie pikrynowym w chemii nieorganicznej napisałem... I jeszcze raz... czy wolno coś takiego teoretycznie w domu trzymać?
10 gru 2015, o 20:56
Geniodekt
Oczywiście, że nie można. TNF jest silnym materiałem wybuchowym, zresztą chętnie używali go japońcy podczas II WŚ. Jak już musisz to dziadostwo trzymać w domu, to nikomu się nie chwal, bo będziesz miał wjazd na chatę o 6 nad ranem, bynajmniej nie z pobudek politycznych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości