Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Magnez 
Autor Wiadomość
**

Czy wrzucenie palącego się magnezu do wrzącej wody daje dużo lepszy efekt niż do zimnej?

sativ napisał(a):
Daje taki sam efekt- palący sie magnez gaśnie.
Trzeba trzymać kilka mm nad pow. wody i leciutko zanurzać
Im cieplejsza będzie woda, tym lepszy efekt.

Kolega kiedyś skadś wyrzasnął porzadna bryłe Mg i zapalił i przyszła jego matka wiec palacy sie magnez wrzucił do wody :lol: <lol> zaczęło się mocniej jarać :twisted:
wiadomo ze powstał Mg(OH)2 ale typ nie spalił całego magnezu wiec czesciow Mg(OH)2 powstał wg reakcji metalu z wodą z wydzielaniem wodoru ( co mogło spowodować zapłon) a czesciowo w reakcji tlenku metalu z wodą przy ogrzewaniu wody co mogło (ale raczej nie) spowodowac dalsze "zapalanie" Mg

5 gru 2005, o 12:05
Zasłużony dla forum

No, mówiłem o ilosci tak cała łyżeczka do spalań... Jak kiedyś dla relaksu robiłem właśnie to doświadczenie to przy zbyt głębokim zanurzeniu palący sie magnez po prostu zgasł...

Pozdro

5 gru 2005, o 17:43
Radze uwazac z tym doswiadczeniem. Kolega kiedys zbyt duza ilosc plonacego magnezu zanurzyl we wrzatku i calosc wyladowala na suficie. Bylo to dosc dawno i szczegolow nie pamietam, w kazdym badz razie duza ilosc wodoru musiala sie zapalic i koles sie calkiem pozadnie popazyl, mozna sobie tez wyobrazic co owe doswiadczenie pozostawilo na styropianowych kasetonach.

5 gru 2005, o 22:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2