Etanol ? Na potrzeby chemiczne to tez zbrodnia ? - przepis:)
Autor
Wiadomość
Anonymous
taak, tylko ze chyba to jest mieszanina azeotropowa, nie?? to chyba nie jest takie proste w rozdzieleniu
23 sty 2006, o 16:15
Anonymous
Sam znam i rozmawiam z komendantem policji, swoją drogą inteligentny z niego człowiek. Niestety większośc policjantów to tłuki, którzy ślepo respektują przepisy. Wiekszośc też to policjanci z "starej kadry" czyli ci co pracowali za czasów komuny i ci są najgorsi[młodzi buce też są do dupy]
Niestety ale z policjantami miałem troche do czynienia i wiem że większość nie zna sie dobrze na tym co robi i jest z przypadku.Większość też sama nie respektuje przepisów jednak innych za to kara.Poprostu mam taki stereotyp i sie zabardzo nie zmieni, wiadomo że są wyjątki w każdym zawodzie tak samo u policjantów więc rozumiem to, jednak ostrożności nigdy nie za wiele.
p.s: Lepiej jest produkować wino bo mniejsza szansa zatrucia i łątwiej wyprodukować.
rewelacje znalazlem takie u mojego taty, nota bene chemika z wyksztalcenia, ktory bedac na studiach skombinowal z kolega specjalna aparaturka do rozdzielania mieszanin azeotropowych. Pozniej szli do apteki, kupowali spirytus salicylowy (bo normalnego w sklepach nie bylo) i imprezowali
27 sty 2006, o 22:47
Pasterz
***
Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32 Posty: 138 Lokalizacja: Warszawa
Ja również destylowałem salicylowy(i nawet dziś mi się jeszcze zdarzyło ) i nie było żadnych problemów.
28 sty 2006, o 00:19
Anonymous
hmm, to moze to u mojego taty bylo jeszcze czyms dodatkowo skarzone. Toulenem czy czyms podobnym.
28 sty 2006, o 14:10
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Airstriker napisał(a):
witam! czy zna ktoś metodę otrzymywania C2H5OH z etenu? pozdrowienia
Kein napisał(a):
C2H4 + H2O -----(kat. Temp.)--->C2H5OH
johny86 napisał(a):
1. sposób: hydroksyrtęciowanie z odrtęciowywaniem CH2CH2 + CH3COOHg w środ. H2O ------> CH2CH3 (do pierwszego węgla jest przyłączony HgOOCH3 ------> + NaBH4 ------> C2H5OH drugi sposób: borowodorowanie połączone z utlenianiem CH2CH2 + (BH3)2 ------> BH2CH2CH3 -------> + H2O2 + OH- -----> C2H5OH grupa OH zastępuje grupe BH2
Tweenk napisał(a):
Po prostu przepuszczasz etylen (eten) przez np. 20% roztwór kwasu siarkowego. Powstaje ci w roztworze etanol, który możesz oddestylować. Nie powinien powstać eter dietylowy ani nic takiego, bo jest za dużo wody.
// uff, przeniesione o.r.s.
_________________
18 maja 2006, o 12:15
marchfa666
Dołączył(a): 9 lut 2006, o 22:50 Posty: 95
a nie mozna poprostu z drozdzy.. ? one przy oddychaniu beztlenowym wydalaja alkohol etylowy
18 maja 2006, o 15:07
JoHn
**
Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51 Posty: 311 Lokalizacja: mam wiedzieć?
papka z kartofli, ryżu i wody troszeczkę - ogrzewsz destylujesz i masz
a mozna wino przedestylować? : o
_________________ Farmacja, UM Lublin
20 maja 2006, o 17:46
Gabriel
Dołączył(a): 26 cze 2006, o 23:46 Posty: 54
Nie wiem czy to było juz mówione ale dodam kilka aspektów prawnych....
Nie można w domu produkować etanolu wysokoprocentowego. Piwo i wino tak (ilości też są regulowane prawnie), ale nie wódki itp. Prawda jest taka że jeżeli nie będziecie tego sprzedawać, to nikt sie nie dowie, a jak nikt sie nie dowie to nikt was nie wsypie
Jest jeszcze jeden aspekt. Ostatnio niezwyke popularne w USA jest stosowanie olejów roślinnych do silników diesla i etanolu do silników benzynowych. Przy odpowiedniej mieszance tych dwóch składników można jeździć całkowicie bez produktów ropopochodnych! Wymaga to też odpowiedniej konstrukcji silkika, bo niektóre cudo-gaźniki mogą jednak źle znosić takie paliwo. Ale do rzeczy... gdyby ktoś z was eksperymentował i wlewał któryś z tych składników do baku to popełniacie PRZESTĘPSTWO, a to dlatego że nie płacicie akcyzy na paliwo
marchfa666 napisał(a):
a nie mozna poprostu z drozdzy.. ? one przy oddychaniu beztlenowym wydalaja alkohol etylowy
Można.... ale drożdze oddychając beztlenowo muszą jednak coś spalać muszą być to cukry pod jakąś postacią. Czy sacharoza czy zacier z owoców i warzyw.... nie ma różnicy, bo i tak destyluje sie tylko etanol
7 lip 2006, o 22:43
Afgan
***
Dołączył(a): 20 lut 2005, o 19:38 Posty: 315
Czy ktos mi wytłumaczy czemu woda chłodzaca wylatuje parząca, butelka sie topi i ubosi się w niej para, a alkohol który se kapie jest po prostu zimny ? Woda jest ustawiona by leciała kilka kropel szybciej niz alkohol:)
Zawsze myslałem ze temp. beda bardzo zblizone ;p
20 lip 2006, o 23:08
Anonymous
jeśli woda idzie w przeciwprądzie (a tak powinno być) to musi być ciepła, ale jeśli jest za ciepła to musisz zwiększyć przeplyw.
27 lip 2006, o 11:05
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
no dobra, a jak juz degustujecie to jakie marki wybieracie?? i jakie są u was najtańsze??
Ja pije jak widać obok
w ogóle ktoś już próbował z Was robić Etanol z etenu??
_________________
Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.
27 lip 2006, o 20:43
Anonymous
u mnie właśnie idzie destylacja (rektyfikacja), półtorametrowa kolumna z wypełnieniem i nasadka z regulowanym powrotem, w efekcje dostaje rektyfikat prima sort. później robie z tego różne nalewki i dopiero degustacja
27 lip 2006, o 21:07
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
a ja tam jadę babcinym sposobem: bitwa pod grunwaldem (1410 - 1 kg cukru, 4 litry wody, 10 dag drożdży), 2 razy destyluję, zeby mocy nabrało i w celu pozbycia się okrutnego zapachu i posmaku wióry dębowe dodaję i na 2 tygodnie zamykam.
_________________
Ostatnio edytowano 28 lip 2006, o 18:35 przez kocham_BHP, łącznie edytowano 1 raz
28 lip 2006, o 18:13
Panzerfaust_PL
***
Dołączył(a): 19 lis 2005, o 18:48 Posty: 507
eee.
16 lat tak?
ja słyszałem o innej metodzie nad grunwaldem. 1 paczka drożdzy, 4 kilo cukru, 10 litrów wody. Takmi ojciec mówił co bimber wNorwegii pędził i gadał o tym po angielsku z Norwegami. (moonshine i coal filter:)
Skoro wszyscy siębiorą to i ja spróbuję (15 lat), alenigdy tego do gębynie wezmę. (przynajmniej na razie)
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
28 lip 2006, o 21:56
pirochemik
Dołączył(a): 8 kwi 2006, o 10:34 Posty: 24
słyszałem że gdzieś (chyba w szkocji) bimbrowanie jest zakazane.
tylko że każdy w domu bimber MA .w każdym sklepie sprzedają aparaturkę na częśći robią to na jakichś TURBO DROŻDŻACH i w 24 godziny jest gotowe.potem rościeńczają se to do chyba 40% i przepuszczają przez węgiel aktywny.
pozdro
_________________ dostane gwiazdkę
gg 6419674 niewidoczny lub dostępny
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
jakoś mi sie wierzyć nie chce.
pirochemik napisał(a):
rościeńczają se to do chyba 40%
drożdże winiarskie, czyli te najbardziej odporne na działanie etanolu, giną w 16%.
Cytuj:
słyszałem że gdzieś (chyba w szkocji) bimbrowanie jest zakazane.
tak jakby w Polsce nie było. Wino, owszem, do 100 litrów jest uznawane za produkcję do osobistego użytku, ale bimbru ani kropli z uwagi na trudne do rozdzielenia podczas destylacji i mocno szkodliwe dla ludzi alkohole alifatyczne.
_________________
29 lip 2006, o 20:36
CTX
******
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Jakie trudne... rektywikator sobie zrobisz-ustawiasz kolumnę i Ci kapie 95%... pfff I masz lepsze niz ten ze sklepu....
29 lip 2006, o 20:39
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
a co to rektywikator?? google milczą.
może jak sie dowiem to zrozumiem bo nie mam pojęcia jak oddzielić za pomocą destylacji substancje o śladowej różnicy temp. wrzenia
WIKIPEDIA napisał(a):
Klasyczny bimber jest technicznie biorąc mocno zanieczyszczonym spirytusem o niskiej jakości, zawierającym od 60 do 96% alkoholu etylowego. Ze względu na brak możliwości dokładnej kontroli przebiegu procesu fermentacji w warunkach domowych i prymitywnych zazwyczaj warunków oczyszczania bimber, nawet pozornie smaczny i bezwonny zawiera zazwyczaj spory udział fuzli, czyli rozgałęzionych alkoholi alifatycznych, które posiadają własności rakotwórcze i są znacznie dłużej metabolizowane przez organizm niż alkohol etylowy. Fuzli nie można się łatwo pozbyć przez prostą destylację.
ja im tam wierzę.
_________________
29 lip 2006, o 20:43
CTX
******
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Możesz tak sobie pułkę wybrać, że elegancko czysty spirolek bedzie się zbierał
a tak bardziej praktycznie: u mnie kolomna rektyfikacyjna to szklana rura o średnicy 35 mm i długości ok. 1,7 m. w środku jest wypełnienie ciągłe: pierścienie Raschiga, a konkretnie pocięte rurki szklane ( śrenica 5 mm i taka sama długość), dwa szlify 29 na górze i dole.
na górze kolumny zamontowana jest nasadka w ktrej zachodzi skroplenie par (chłodnica spiralna) i podział destylatu na "odbiór" i "powrót" (na kolumnę wraca jakieś 5 razy więcej niż odbieram), dodatkowo kolumna jest zaizolowana żeby proces wymiany masy pomiędzy "powrotem" spływającym na dół a idącymi do góry parami zachodził możliwie adiabatycznie. I to cała tajemnica. Nazwanie produktu bimbrem to profanacja.
29 lip 2006, o 21:48
kocham_BHP
Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15 Posty: 129 Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
a żeczywiście, sękowski coś pisał o tym w "moje laboratorium", bodajrze 2.
przypomniało mi się jak wiarus napisał o pociętym szkle.
_________________
29 lip 2006, o 22:24
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Genesis1972 napisał(a):
Chce pozyskac glukoze-cukier jak najtansza metoda do fermentacji Chce uzyskac alkohol do celow TYLKO technicznych
I dlatego sie pytam jak zamienic celuloze (ktorej pelno) w glukoze I tak jest to eksperyment
Chce twawe zalac wodnym roztworem kwasy solnego lub siarkowego i zobaczyc jak drozdze na to zareaguja Co o tym sadzicie? Czy pomysl jest z gory skazany na niepowodzienie?
No to jak by tu z celulozy zrobić etanol [W temacie jaki został założony jest koncept hydroliza kwasowa & drożdże] Jakieś pomysły na przeprowadzenie tego tak żeby kwasem drożdży nie zabić [może kwas/stężenie, które wytrzymają drożdże ?]...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników