Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Etanol ? Na potrzeby chemiczne to tez zbrodnia ? - przepis:) 
Autor Wiadomość
Post 
taak, tylko ze chyba to jest mieszanina azeotropowa, nie?? to chyba nie jest takie proste w rozdzieleniu


23 sty 2006, o 16:15
Post 
Sam znam i rozmawiam z komendantem policji, swoją drogą inteligentny z niego człowiek. Niestety większośc policjantów to tłuki, którzy ślepo respektują przepisy. Wiekszośc też to policjanci z "starej kadry" czyli ci co pracowali za czasów komuny i ci są najgorsi[młodzi buce też są do dupy]
Niestety ale z policjantami miałem troche do czynienia i wiem że większość nie zna sie dobrze na tym co robi i jest z przypadku.Większość też sama nie respektuje przepisów jednak innych za to kara.Poprostu mam taki stereotyp i sie zabardzo nie zmieni, wiadomo że są wyjątki w każdym zawodzie tak samo u policjantów więc rozumiem to, jednak ostrożności nigdy nie za wiele.

p.s: Lepiej jest produkować wino bo mniejsza szansa zatrucia i łątwiej wyprodukować.


23 sty 2006, o 19:05
Post 
Wszytko, no prawie wszystko o otrzymywaniu alkoholu etylowego w domu:
http://republika.pl/moonshine_still/


25 sty 2006, o 00:46
Post 
rewelacje znalazlem takie u mojego taty, nota bene chemika z wyksztalcenia, ktory bedac na studiach skombinowal z kolega specjalna aparaturka do rozdzielania mieszanin azeotropowych. Pozniej szli do apteki, kupowali spirytus salicylowy (bo normalnego w sklepach nie bylo) i imprezowali :)


27 sty 2006, o 22:47
***

Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32
Posty: 138
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ja również destylowałem salicylowy(i nawet dziś mi się jeszcze zdarzyło :P ) i nie było żadnych problemów.


28 sty 2006, o 00:19
Zobacz profil
Post 
hmm, to moze to u mojego taty bylo jeszcze czyms dodatkowo skarzone. Toulenem czy czyms podobnym.


28 sty 2006, o 14:10
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24
Posty: 983
Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Post 
Airstriker napisał(a):
witam!
czy zna ktoś metodę otrzymywania C2H5OH z etenu?
pozdrowienia


Kein napisał(a):
C2H4 + H2O -----(kat. Temp.)--->C2H5OH


johny86 napisał(a):
1. sposób: hydroksyrtęciowanie z odrtęciowywaniem
CH2CH2 + CH3COOHg w środ. H2O ------> CH2CH3 (do pierwszego węgla jest przyłączony HgOOCH3 ------> + NaBH4 ------> C2H5OH
drugi sposób: borowodorowanie połączone z utlenianiem
CH2CH2 + (BH3)2 ------> BH2CH2CH3 -------> + H2O2 + OH- -----> C2H5OH
grupa OH zastępuje grupe BH2


Tweenk napisał(a):
Po prostu przepuszczasz etylen (eten) przez np. 20% roztwór kwasu siarkowego. Powstaje ci w roztworze etanol, który możesz oddestylować. Nie powinien powstać eter dietylowy ani nic takiego, bo jest za dużo wody.


// uff, przeniesione o.r.s.

_________________
Obrazek


18 maja 2006, o 12:15
Zobacz profil

Dołączył(a): 9 lut 2006, o 22:50
Posty: 95
Post 
a nie mozna poprostu z drozdzy.. ? one przy oddychaniu beztlenowym wydalaja alkohol etylowy ;-)


18 maja 2006, o 15:07
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lip 2005, o 08:51
Posty: 311
Lokalizacja: mam wiedzieć?
Post 
papka z kartofli, ryżu i wody troszeczkę - ogrzewsz destylujesz i masz

a mozna wino przedestylować? : o

_________________
Farmacja, UM Lublin


20 maja 2006, o 17:46
Zobacz profil

Dołączył(a): 26 cze 2006, o 23:46
Posty: 54
Post 
Nie wiem czy to było juz mówione ale dodam kilka aspektów prawnych....

Nie można w domu produkować etanolu wysokoprocentowego. Piwo i wino tak (ilości też są regulowane prawnie), ale nie wódki itp. Prawda jest taka że jeżeli nie będziecie tego sprzedawać, to nikt sie nie dowie, a jak nikt sie nie dowie to nikt was nie wsypie :)

Jest jeszcze jeden aspekt. Ostatnio niezwyke popularne w USA jest stosowanie olejów roślinnych do silników diesla i etanolu do silników benzynowych. Przy odpowiedniej mieszance tych dwóch składników można jeździć całkowicie bez produktów ropopochodnych! Wymaga to też odpowiedniej konstrukcji silkika, bo niektóre cudo-gaźniki mogą jednak źle znosić takie paliwo. Ale do rzeczy... gdyby ktoś z was eksperymentował i wlewał któryś z tych składników do baku to popełniacie PRZESTĘPSTWO, a to dlatego że nie płacicie akcyzy na paliwo :)



marchfa666 napisał(a):
a nie mozna poprostu z drozdzy.. ? one przy oddychaniu beztlenowym wydalaja alkohol etylowy


Można.... ale drożdze oddychając beztlenowo muszą jednak coś spalać :) muszą być to cukry pod jakąś postacią. Czy sacharoza czy zacier z owoców i warzyw.... nie ma różnicy, bo i tak destyluje sie tylko etanol :)


7 lip 2006, o 22:43
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 20 lut 2005, o 19:38
Posty: 315
Post 
Czy ktos mi wytłumaczy czemu woda chłodzaca wylatuje parząca, butelka sie topi i ubosi się w niej para, a alkohol który se kapie jest po prostu zimny ? Woda jest ustawiona by leciała kilka kropel szybciej niz alkohol:)
Zawsze myslałem ze temp. beda bardzo zblizone ;p


20 lip 2006, o 23:08
Zobacz profil
Post 
jeśli woda idzie w przeciwprądzie (a tak powinno być) to musi być ciepła, ale jeśli jest za ciepła to musisz zwiększyć przeplyw.


27 lip 2006, o 11:05
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
no dobra, a jak juz degustujecie to jakie marki wybieracie?? i jakie są u was najtańsze??

Ja pije jak widać obok :wink:

w ogóle ktoś już próbował z Was robić Etanol z etenu??

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


27 lip 2006, o 20:43
Zobacz profil
Post 
u mnie właśnie idzie destylacja (rektyfikacja), półtorametrowa kolumna z wypełnieniem i nasadka z regulowanym powrotem, w efekcje dostaje rektyfikat prima sort. później robie z tego różne nalewki i dopiero degustacja


27 lip 2006, o 21:07
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15
Posty: 129
Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Post 
a ja tam jadę babcinym sposobem: bitwa pod grunwaldem (1410 - 1 kg cukru, 4 litry wody, 10 dag drożdży), 2 razy destyluję, zeby mocy nabrało i w celu pozbycia się okrutnego zapachu i posmaku wióry dębowe dodaję i na 2 tygodnie zamykam.

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano 28 lip 2006, o 18:35 przez kocham_BHP, łącznie edytowano 1 raz



28 lip 2006, o 18:13
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2005, o 18:48
Posty: 507
Post 
eee.

16 lat tak?


ja słyszałem o innej metodzie nad grunwaldem. 1 paczka drożdzy, 4 kilo cukru, 10 litrów wody. Takmi ojciec mówił co bimber wNorwegii pędził i gadał o tym po angielsku z Norwegami. (moonshine i coal filter:)
Skoro wszyscy siębiorą to i ja spróbuję (15 lat), alenigdy tego do gębynie wezmę. (przynajmniej na razie)

_________________
"Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
Obrazek


28 lip 2006, o 21:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2006, o 10:34
Posty: 24
Post 
słyszałem że gdzieś (chyba w szkocji) bimbrowanie jest zakazane.
tylko że każdy w domu bimber MA :lol: .w każdym sklepie sprzedają aparaturkę na częśći !! !! !! robią to na jakichś TURBO DROŻDŻACH i w 24 godziny jest gotowe.potem rościeńczają se to do chyba 40% i przepuszczają przez węgiel aktywny. :D :D :D :D :D
pozdro

_________________
dostane gwiazdkę ??
gg 6419674 niewidoczny lub dostępny


29 lip 2006, o 08:57
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 20 lut 2005, o 19:38
Posty: 315
Post 
http://www.allegro.pl/item116311438_dro ... acier.html
? :?


29 lip 2006, o 18:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15
Posty: 129
Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Post 
jakoś mi sie wierzyć nie chce.

pirochemik napisał(a):
rościeńczają se to do chyba 40%


drożdże winiarskie, czyli te najbardziej odporne na działanie etanolu, giną w 16%.

Cytuj:
słyszałem że gdzieś (chyba w szkocji) bimbrowanie jest zakazane.


tak jakby w Polsce nie było. Wino, owszem, do 100 litrów jest uznawane za produkcję do osobistego użytku, ale bimbru ani kropli z uwagi na trudne do rozdzielenia podczas destylacji i mocno szkodliwe dla ludzi alkohole alifatyczne.

_________________
Obrazek


29 lip 2006, o 20:36
Zobacz profil
******

Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Posty: 1084
Lokalizacja: /dev/nul
Post 
Jakie trudne... rektywikator sobie zrobisz-ustawiasz kolumnę i Ci kapie 95%... pfff I masz lepsze niz ten ze sklepu.... ;)


29 lip 2006, o 20:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15
Posty: 129
Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Post 
a co to rektywikator?? :oops: google milczą.

może jak sie dowiem to zrozumiem bo nie mam pojęcia jak oddzielić za pomocą destylacji substancje o śladowej różnicy temp. wrzenia

WIKIPEDIA napisał(a):
Klasyczny bimber jest technicznie biorąc mocno zanieczyszczonym spirytusem o niskiej jakości, zawierającym od 60 do 96% alkoholu etylowego. Ze względu na brak możliwości dokładnej kontroli przebiegu procesu fermentacji w warunkach domowych i prymitywnych zazwyczaj warunków oczyszczania bimber, nawet pozornie smaczny i bezwonny zawiera zazwyczaj spory udział fuzli, czyli rozgałęzionych alkoholi alifatycznych, które posiadają własności rakotwórcze i są znacznie dłużej metabolizowane przez organizm niż alkohol etylowy. Fuzli nie można się łatwo pozbyć przez prostą destylację.



ja im tam wierzę.

_________________
Obrazek


29 lip 2006, o 20:43
Zobacz profil
******

Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Posty: 1084
Lokalizacja: /dev/nul
Post 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolumna_rektyfikacyjna

Możesz tak sobie pułkę wybrać, że elegancko czysty spirolek bedzie się zbierał :)


29 lip 2006, o 21:23
Zobacz profil
Post 
CTX napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolumna_rektyfikacyjna

Możesz tak sobie pułkę wybrać, że elegancko czysty spirolek bedzie się zbierał :)


a tak bardziej praktycznie: u mnie kolomna rektyfikacyjna to szklana rura o średnicy 35 mm i długości ok. 1,7 m. w środku jest wypełnienie ciągłe: pierścienie Raschiga, a konkretnie pocięte rurki szklane ( śrenica 5 mm i taka sama długość), dwa szlify 29 na górze i dole.
na górze kolumny zamontowana jest nasadka w ktrej zachodzi skroplenie par (chłodnica spiralna) i podział destylatu na "odbiór" i "powrót" (na kolumnę wraca jakieś 5 razy więcej niż odbieram), dodatkowo kolumna jest zaizolowana żeby proces wymiany masy pomiędzy "powrotem" spływającym na dół a idącymi do góry parami zachodził możliwie adiabatycznie. I to cała tajemnica. Nazwanie produktu bimbrem to profanacja.


29 lip 2006, o 21:48
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2006, o 13:15
Posty: 129
Lokalizacja: z woli Demiurga Stwórcy
Post 
a żeczywiście, sękowski coś pisał o tym w "moje laboratorium", bodajrze 2.
przypomniało mi się jak wiarus napisał o pociętym szkle.

_________________
Obrazek


29 lip 2006, o 22:24
Zobacz profil
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24
Posty: 983
Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Post 
Genesis1972 napisał(a):
Chce pozyskac glukoze-cukier jak najtansza metoda do fermentacji
Chce uzyskac alkohol do celow TYLKO technicznych

I dlatego sie pytam
jak zamienic celuloze (ktorej pelno) w glukoze
I tak jest to eksperyment

Chce twawe zalac wodnym roztworem kwasy solnego lub siarkowego i zobaczyc jak drozdze na to zareaguja
Co o tym sadzicie?
Czy pomysl jest z gory skazany na niepowodzienie?



No to jak by tu z celulozy zrobić etanol ;) [W temacie jaki został założony jest koncept hydroliza kwasowa & drożdże] Jakieś pomysły na przeprowadzenie tego tak żeby kwasem drożdży nie zabić [może kwas/stężenie, które wytrzymają drożdże ?]...

_________________
Obrazek


24 sie 2006, o 17:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..