Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Butelka...
Hmmm, pproszono mnie o zrobienie czegoś takiego:
Efekty specjalne w przedstawieniu (...), szklana butelka, która się rozsypuje, w sposób podobny do efektu jaki dałoby przestrzelenie jej z pistoletu (...), możliwie jak najbardziej efektownie...
A więc, zastanawiam się jak to zrobić bezpiecznie. (Butelka musi być szklana). Zastanawiałem się nad wytworzeniem wewnątrz niej wysokiej temperatury, (ale by pękła tylko zapewne) i paroma innymi pomysłami. Ma ktoś z was może pomysł jakby to zrobić, tak żeby butelka nie pokaleczyła nikogo ? (dodam, że butelki niczym owinąć za bardzo nie mogę...) Z góry dzięki.
//k-x miłej zabawy życze, a BHP pomyślałeś, że jak coś będzie nie tak to ci z zachowaniem pojadą
13 lut 2005, o 17:02
Anonymous
Cytuj:
Butelka musi być szklana
szkła używa sie tylko w nisko budrzetowych filmach bo jest niebespieczne etc.
-użyj małych ilości np. hmtd...cieniutkie przewody~nawet widac nie bedzie...
13 lut 2005, o 18:31
Anonymous
Jeżeli akceptujesz dym i ogień to proponuje PCz. Na słoiki działa. Nasypujesz proch na denko (około 2-5mm). Zapalasz, słoik pęka od temp i rozrzuca palące się pesztki prochu. Taki fireball o średnicu O,5 metra. Odłamki lecą na 1m, ale najlepiej sam przetestuj. Tylko nie wiem jak to wyjdzie w butelce i na rozbicie z pisoletu to to na pewno wyglądać nie będzie, ale efektowne jest .
13 lut 2005, o 19:18
dumin
Butelka nie może być szklana. Myślałeś o lodzie? :-) Skoro to tylko jedna scena..
Możesz spreparować gumową butlę (sprytnie, z opony), zmienić trochę scenariusz, a później próbować stłuc ją o scenę ku zaskoczeniu widowni..
13 lut 2005, o 19:34
Anonymous
hm,, sprubuj z silikonem bezbarwnym
13 lut 2005, o 19:41
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Re: Butelka...
Cytuj:
//k-x miłej zabawy życze, a BHP pomyślałeś, że jak coś będzie nie tak to ci z zachowaniem pojadą
Mówię o BHP. Gdybym miał możliwość wpływania na to, to nie byłoby takiej sceny. A skoro ktoś się upiera, że tak ma być, to....
Hmm, dumin, dzięki za pomysł z lodem, pokombinuję trochę. A co do pomysłu ze szkłem, to się mi to nie podobało, lód będzie znacznie lepszy... Dzięki za pomoc wszystkim
13 lut 2005, o 21:05
Anonymous
Pomysł z lodem jest niewykonalny . Nawet się za to nie zabieraj bo szkoda czasu.
13 lut 2005, o 22:55
Barni
A moze tak butelkę z plastiku grubego???
i zasłonic ją przed widownaią grubym szkłem! do środka spłoneczka i juz??
13 lut 2005, o 23:40
Anonymous
Plastik się tak ładnie nie rozpryśnie, a taka zabezpieczająca szyba musiała by być bardzo duża.
14 lut 2005, o 09:27
Owsiak
hm... mnie raz spadl palacy sie magnez na szklanke. wlozylem ja pod strumien zimnej wody i rozleciala sie na kawaleczki. (pieknie to wygladalo)
14 lut 2005, o 19:37
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
.....
Heh przeprowadz kilka prob ustal bezpieczna ilosc hmtd tak zeby odlamki nie polecialy na widownie i oki...
14 lut 2005, o 19:49
Barni
A jakby tak szklaną butelkę , postawił na maszynce elektryznej, maszynkę jakoś obudował na scenie, i małym węzykiem wody doprowadził, wtedy butelka te ż powinna wybuchnąć>> i nie będzie odłamków
14 lut 2005, o 19:54
Anonymous
ciekly azot mrozisz szklanke ;] A potem ASG -> strzelasz w to z pistoletu kulkowego... efekt super ;]
Albo nie majac cieklego azotu.... ASG a butelka/szklanka z baaardzo cieniutkiego szkielka, przecietny pistolet asg, o sile ponizej 0,5 kJ (czyli nawet sprezynowy za 100 zl) powinien ja rozbic... jeszcze tylko strzelca dobrego ;]
ewentualnie sprobowac u podstwy szklanki zamontowac cos takiego jak imadlo..... poprostu zwiekszyc nacisk w kluczowym momencie, ladnie peknie...
a z mw:.... moze HMTD malutko w jakims dobrym miejscu szklanki.... wtedy rozprysk bedzie minimalny, jesli bedzie jakis... no ale nad tym to trzeba by popracowac dobrze -> zrobic ladunek kulminacyjny MICRO ;] i sile wybuchu skierowac w dol (w podstawe)
14 lut 2005, o 21:50
Anonymous
kiedyś widziałem w tv jak gość rozwalił butelkę zagiętym gwożdziem w stole napędzanym mocną spręrzyną. Nie wiem jak wygląda cały mechanizm,ale można pokombinować
bende robił błendy
// OMG - orto :/ posta wrzuć do worda przed wysłaniem, bo się możesz narazić naszemu Strażnikowi Języka Polskiego... o.r.s.
20 sie 2005, o 12:21
kewin444
a jak by zamiast prochu dac nitrocelulozy nie daje prawie nic dymu i prawie nic resztek
27 maja 2007, o 21:08
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Ehh, nie odgrzebuj trupa :]
Nitroceluloza w butelce - równie dobrze można granat na scenie położyć by było - NC jest materiałem miotającym, tzn przy deflargacji wytwarza duże ilości gazów, które w tym wypadku wytworzą w butelce ciśnienie, rozwalając ją na kawałki, ale przy okazji wystrzeliwując te kawałki na wszystkie strony...
PS: Ten temat dla mnie już historyczny jest - mój pierwszy bodajże post na forum, później mój pierwszy dopisek moderatorski... Heh, nic tylko sobie usiąść w fotelu i powspominać stare dobre czasy
27 maja 2007, o 23:12
Spirol
O ile dobrze pamietam w filmach jako zamiennika d oszkła używa się zwykłego cuktu Odpowiednio urobionego i wypolerowanego Na przykład jak ktoś ląduje za oknem to szyba tego okna jest właśnie z cukru Tylko odpowiedni kadr i doszlifowanie na kompie Ale ine wie mjak sie robi takie szkło cukrowe... mozna by zapytać cukiernika może jakiś przeźroczysty lukier? A no i 2 w 1 bo potem można zjeść
Pozdro :]
_________________ Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB
Kontakt na PW :]
28 maja 2007, o 10:42
Nuclear
**
albo mały ziarnko zwiru i przylep małutka spłoneczke tak by siła wybuchu szła na zwirek... przebije jak pocisk...
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości