Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Gaz gęstszy...od papieru?? 
Autor Wiadomość

Post Gaz gęstszy...od papieru??
Słuchajcie, prawdziwe wyzwanie, bo na googlu szukałem i nie znalazłem...

Ponoć jest takie doświadczenie, że na jakiś gaz kładzie się papierową łódeczkę i ona ... pływa... Mało tego...Wystarczy trochę gazu "nalać" na łódeczkę, a ona tonie...Efektowne, tylko jak....
Teraz pytanie: jaki to gaz i jak go zsyntetyzować (oczywiście gaz ten nie może być trujący)...

Proszę o podpowiedź...

21 kwi 2007, o 00:17
Ja znam tylko z dwutlenkiem węgla i wagą, że na szalkę "nalewasz" dwutlenku węgla i robi się z tej strony obciążenie, ale wątpię żeby dwutlenek węgla zatopił łódeczkę. To chodzi raczej o coś innego.

21 kwi 2007, o 00:58

http://en.wikipedia.org/wiki/Sulfur_hexafluoride
Gaz ten jest nietoksyczny, wiec nie ma obaw

21 kwi 2007, o 01:11
@MODERATOR

Jak podmuchasz mocno od dołu to może ci będzie ta łódeczka fruwac :P

no ale policzmy.. gestosc gazu musi byc wieksza od papieru..
d papieru załózmy 10kg/m3
w m3 w warunkach normalnych miesci sie 44,6 mola gazu doskonałego.. czyli jedna cząsteczka takiego gazu musiałaby ważyć 224215 u.. czyli powodzenia ;) Nic o takiej masie na pewno nie jest gazem w temp. pokojowej ani nawet ponizej temperatury rozkładu.. Czyli siłą wyporu tego nie osiągniesz.. Jedynie prądami powietrznymi, chocby i konwekcyjnymi..

21 kwi 2007, o 01:17

A tu zupełnie nie chodzi o gęstość. Ja widziałem to doświadczenie z łódką wykonaną z folii aluminiowej. Zasada działania jest identyczna jak dla statków pływających po wodzie (chodzi tu o m.in. odpowiedni kształt łódki).

21 kwi 2007, o 11:21

http://www.youtube.com/watch?v=1PJTq2xQiQ0

21 kwi 2007, o 15:41

Dzięki serdeczne, bardzo mi pomogliście :D

21 kwi 2007, o 15:43

WF6 jest najcięższym gazem (ale nie dam głowy że nie hydrolizuje) otrzymywanie - elektrycznie spalić wolfram w SF6, lub z pierwiastków :x
temp. wrzenia 17*C, gęstość ~10 razy większa od gęstości powietrza (jak puszysty styropian :lol: ).

Pozdr :wink:

22 kwi 2007, o 10:46

Da się to jakoś taniej i prościej zrobić ??

22 kwi 2007, o 11:01

Jak podmuchasz mocno od dołu to może ci będzie ta łódeczka fruwac :P

no ale policzmy.. gestosc gazu musi byc wieksza od papieru..
d papieru załózmy 10kg/m3
w m3 w warunkach normalnych miesci sie 44,6 mola gazu doskonałego.. czyli jedna cząsteczka takiego gazu musiałaby ważyć 224215 u.. czyli powodzenia ;)

Tym sposobem tego nie obliczysz, chyba że według Ciebie 'łódka' to ryza papieru:p Raczej zamiast gęstości papieru powinna być masa powietrza w łódce+łódka/objętość łódki_obj. powietrza, żadnym sposobem nie wyjdzie Ci wtedy tyle;]

4 maja 2007, o 23:04

co do szukania w google to mozna to znaleźć w 60 sekund (łacznie z wpisaniem naciśnieciem enter i przejrzeniem linkow) - wiem długo ale żem czlek slepawy z lekka od tygodnia :(

//edit to samo ale szybciej sie laduje
dla bardzo leniwych link :
http://hackedgadgets.com/2007/04/17/sulfur-hexafluoride-experiment/
pewnie jakby poswiecic z 5 minut wiecej to by sie cos ciekawszego znalazlo.

Generalnie doswiadczenie powinno wyjsc z kazdym gazem ciezszym od powietrza ale im cięższy tym łatwiej ;) To tak jak z topieniem sie w wodzie (jak sie nei rzucamy za bardzo to nei ma szans nie utooniemy) a w silnei zasolonej wodzie nie ma praktycznie szans aby sie do dna zblizyc nie m,owiac juz o kąpieli w rtęci ;) (nie polecam sprawdzac!!!), Tak samo jest z naszymi gazami. Decyduje to samo zjawisko fizyczne. Pczywiscie wymiary u ksztalt łodki sa silnei zdeterminowane różnicą gęstości ośrodów. W skrajnych przypadkach łodeczka byłaby łodczyskiem niemozliwym technologicznie do realizacji lub tak jak na filmiku "aluminiowym pudeleczkiem" o niewielkich rzmiarach.
Nie tak dawno chyba w tamtym roku na NG cos o tym mowili i pokazywali takei zabawy ;)

Ostatnio edytowano 13 maja 2007, o 17:07 przez crazyuser, łącznie edytowano 1 raz

5 maja 2007, o 11:51

To ja jeszcze odświeżę wątek z WF6. Bardzo łatwo hydrolizuje, jest toksyczny.
Z kolei SF6 jest całkowicie nietoksyczny, można w jego atmosferze topić sód bez jakiegokolwiek śladu reakcji. Wytrzymuje wyładowania elektryczne przy napięciu paru kV ( może nie jest to zbyt imponujące, ale zawsze coś) i jest dlatego stosowany w elektronice, gdy potrzebny jest gazowy dielektryk ( wyższa przenikalność el. niż powietrze).
Jest niepalny. No i chyba dla nas najważniejsze: znacznie tańszy niż WF6 :D
Jedyna zaleta WF6 to to, że ma 2x większą gęstość :(

PS
cena SF6 (według link) to $4 za mol, czyli nie tak źle :D

9 maja 2007, o 21:46
@MODERATOR

A w czym to sprzedają, dwudziestolitrowych karnistrach? ;)

9 maja 2007, o 22:17
@MODERATOR

sprzedają to w butlach 50 litrowych 8) tu można znaleźć adresy sklepów/punktów gdzie nabyć :P
http://www.boc.com.pl/naszeLokalizacje.php

9 maja 2007, o 22:56

Z kolei SF6 jest całkowicie nietoksyczny, można w jego atmosferze topić sód bez jakiegokolwiek śladu reakcji.

Słyszałem, że gody się nim napełni płuca, to się potem gada, bardzo nisko. Efekt jest odwrotny do gadania po wdychaniu wodoru. Ale nie robiłbym tego bez całkowitej pewności bezpieczeństwa takiej zabawy.

10 maja 2007, o 09:01
**

widziałem już filmy z SF6 jak ludzie wdychali ten gaz i mowili tak samo jak z wodorem... wydaje mi sie ze jest bezpieczny (to było w szkole)

13 maja 2007, o 15:22

No to troszkę odświeżę ten temat... :D Ale muszę, bo po co mam nowy zakładać o tym samym...

Ale jak ten szesciofluorek siarki ma kosztować 4 dolce za mol, a w butli jest 50 litrów, to może już zacznę zbierać na takie coś :P Bo chciałbym zrobić takie doświadzczenie na pokazach fizycznych w mojej szkole (zawsze się jakać ocena przyda, w końcu to osttni rok fizyki) :)
Ale co do czego... Linki już niektóre przestały działać i jest jeden poważny problem... :? Gdzie można kupić to SF6... ??
W sklepie chemicznym nigdy nie byłem, a najbliższy to chyba w Lublinie, można by było w nim takie coś np zamówić, jkaby nie było? Kto tu jest z Lublina niech się wypowie, ale najlepiej jakby to przez neta było...

21 lip 2007, o 21:40

SF6 używa się w hermetycznych rozdzielniach, więc może warto by było poszukać czegoś w tym kierunku ;)

Ale jeśli chodzi o to konkretne doświadczenie to przecież powinno się udać z każdym innym gazem cięższym od powietrza (CO2 chociażby) - po co się męczyć z SF6(oczywiście z CO2 trudniej będzie uzyskać efekt, ale powinno się udać )?

http://apiechocki.webpark.pl/cz1.html - o zastosowaniu SF6 w rozdzielniach, sposób korzystania, recycling, produkty rozpadu w łuku...11 rozdziałów w 4 częściach(1 cz. 3 rozdział - właściwości)

22 lip 2007, o 01:06

Z obliczeń mi wyszło, że dla statku w kształcie półkuli, z folii aluminiowej o grubości 0,1mm statek musi mieć średnicę około 2,4m.... Problematyczne.

Mogę je przytoczyć, jeśli ktoś będzie ich do szczęścia potrzebował.

forum biologiczno-chemiczne

22 lip 2007, o 01:56

jezeli chodzi o kupno tego wlublinie nie licz na to w pochu gdy zapytałem sie pani no cos trakiego pani szeroko otworzyła oczy i popatrzyła sie n amnie jak na debila.
w standardzie na olszewskiego tego nie sproweadzaja.
jeszcze jest taki sklepe na rapackiego ale tez tam tego nie ma.

pytałme przy okazji swoich zakupów.

22 lip 2007, o 21:32

O zastosowaniu trochę poczytałem, dzięki za all

Kurdę :lol: Szukam już z godzinę tej es ef szóstki i lipa nic tylko o zastosowaniach i tego typu rzeczach nic o sklepach... jacie, no dobra poszukam jescze puźniej bo już nie mogę...

23 lip 2007, o 15:52
**

http://www.youtube.com/watch?v=6KLNYlYGdYs&mode=related&search=

muszę kiedyś spróbować

23 lip 2007, o 16:19

teoria to nie wszystko, lepiej sprawdzić doświadczalnie niż z góry skazywać wykonanie doswiadczenia na porażkę ;]

23 lip 2007, o 16:22

zamiast co2 mozna by wykorzystać butan ktory jest duzo latwiej dostepny. trzeba tylko uwazac na iskry ale jezeli bedzie w duzym stezeniu to i tak nie wybuchnie. no i nie jest tak toksyczny jak pentan ktorego w sumie i tak nie kupimy tak tak łatwo. moze jeszcze eter etylowy? łatwo zrobic

2 wrz 2007, o 12:46

Widziałem gdzieś doświadczenie, jak do naczynia wlewano mocno parującą ciecz, a nad nią puszczano bańki mydlane. Unosiły się w powietrzu[coś jak lewitacja] nie opadając. Możliwe że przy użyciu tej metody, dałoby się również utrzymać kartkę papieru[tylko że kartka w porównaniu do bańki jest z 1000razy cięższa]

2 wrz 2007, o 15:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona