Ich wymiary to mniej więcej 16 cm wysokości i jakieś 3-4 cm średnicy, zakładając podstawę jako koło. Oczywiście podstawą tych kryształów byłyby x-kąty (np. sześciokąty). Moim pomysłem było wykonać drewniane prototypy, następnie gipsową/z innego materiału formę, i w niej to "krystalizować". Pytanie - co krystalizować, z czego zrobić formę, oraz jak? Oprócz tego, chciałbym, by w kryształach była opcja wydrążenia / wytopienia otworu na pendrive z diodą led, Wszystko ma służyć jako wnętrze komputera stacjonarnego w stylu Sci-Fi z dodatkiem użyteczności, w postaci wbudowanej pamięci i fajnego efektu świetlnego.
Moja wiedza w tym temacie jest zerowa, więc pytam was: Z czego to wykonać? Co krystalizować i jak? Czy robić to w formie, czy inaczej? Czy może zamiast krystalizować lepiej zalać jakąś przeźroczystą żywicą? A może czymś innym, ale czym? Spróbuję się jakoś odwdzięczyć za pomoc, mogę np. wykonać dla kogoś takiego pendrive w świecącym krysztale
1 maja 2015, o 22:32
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Re: Kryształy
Jeżeli chodzi o szybkość/łatwość wykonania i możliwość późniejszej obróbki, to moim skromnym zdaniem najłatwiejsze będzie odlanie przezroczystej żywicy w formie, ewentualnie można zabarwić.
_________________ Terz chcem gwiasdke.
1 maja 2015, o 23:30
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Kryształy fosforanu jednoamonowego H2(NH4)PO4. takie ostrosłupy właśnie wychodzą, ale bezbarwne. Jak weźmiesz oczyścisz całe wiadro ogniochrona do drewna, to właśnie takie kryształy uzyskasz. Dużo tylko roboty z oczyszczaniem - trzeba kilkakrotnie krystalizować roztwór.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
1 maja 2015, o 23:50
piczu14
Fosforan da kryształy o takich wymiarach? Ja bym tu postawił na odlewanie z plexi. Na vortalu jest przepis na zatapienie w nim przedmiotów, więc pewnie i dla Ciebie się nada.
2 maja 2015, o 00:47
robalexgaming
compaqchemlab napisał(a):
Kryształy fosforanu jednoamonowego H2(NH4)PO4. takie ostrosłupy właśnie wychodzą, ale bezbarwne. Jak weźmiesz oczyścisz całe wiadro ogniochrona do drewna, to właśnie takie kryształy uzyskasz. Dużo tylko roboty z oczyszczaniem - trzeba kilkakrotnie krystalizować roztwór.
Mógłbyś bardziej przybliżyć tą procedurę?
Co do żywicy/plexi - czy proces takiego "odlewania jest trudny? Czy wymaga specjalnego sprzętu, czy zwykły "garczek, piekarnik i czajnik" do tego wystarczą?
2 maja 2015, o 12:19
robalexgaming
Oraz jaki materiał byłby najbardziej ekonomiczny? Chodzi mi o zrobienie minimum 5 takich kryształów, a cena też odgrywa rolę.
2 maja 2015, o 12:33
kno3
Można odlać z żywicy. I albo robisz idealną formę - najlepiej szklane ściany, tylko chwilowo nie mam pomysłu na łączenia, aby krawędzie były ładne. Albo z grubsza nadać kształt, oszlifować i wypolerować. Kilogram żywicy to około 100 zł.
Albo jak mówi compaqchemlab, sam teraz hoduję KH2PO4 - bardzo podobny do NH4H2PO4, tylko, że podstawą jest czworokąt i nie wiem jak wpływać na kształt kryształów, raz mi wyszedł zwarty, prawie oktaedr, a teraz rośnie 1cm x 1cm x 4cm. A rozmiar kryształów zależy od warunków i czasu. Do celów naukowych - generowanie wyższych harmonicznych produkuje się kryształy ważące nawet 750 kg.
2 maja 2015, o 22:12
robalexgaming
A co powiecie o woskowym/modelinowym wzorze, silikonowej formie i odlewie żywicznym?
2 maja 2015, o 22:27
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Nie głupie, trzeba tylko ładną formę. Dziś mam już kryształki fosforanu. Od ostatniego posta urosły do wielkości 8 mm. Podstawa oczywiście czworokąt. Myślę, że odbiorca wzrokowy będzie bardziej zachwycony pięknem tego kryształu i nie zwróci uwagi na kształt podstawy. Aby powstał taki pręcik, to musisz poczekać, aż na dnie osiądzie piasek kryształków i dopiero pośrodku ładujesz zarodek -pionowo. Gdy już urośnie, odrywasz go od podstawy i dajesz mu się naprawić -koniec łanie się naprawia i tworzy się piękny kryształ.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 38 gości