Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Kryształy 
Autor Wiadomość

Post Kryształy
Witajcie Chemicy!
Jestem nowy, właściwie bliżej mi do modelarza niż chemika, ale potrzebuję porady. Jeśli wybrałem zły dział, uprzejmie proszę o przeniesienie.
Ostatnimi czasy tworzę repliki rzeczy z serialu Gwiezdne Wrota i tym razem wybór padł na kryształy kontrolne. Wyglądają one tak:
http://www.gateworld.net/gallery/albums ... afe_03.jpg
http://vignette3.wikia.nocookie.net/sta ... 0221180900
http://forum.gateworld.net/attachment.p ... 1424133006

Ich wymiary to mniej więcej 16 cm wysokości i jakieś 3-4 cm średnicy, zakładając podstawę jako koło. Oczywiście podstawą tych kryształów byłyby x-kąty (np. sześciokąty).
Moim pomysłem było wykonać drewniane prototypy, następnie gipsową/z innego materiału formę, i w niej to "krystalizować". Pytanie - co krystalizować, z czego zrobić formę, oraz jak?
Oprócz tego, chciałbym, by w kryształach była opcja wydrążenia / wytopienia otworu na pendrive z diodą led, Wszystko ma służyć jako wnętrze komputera stacjonarnego w stylu Sci-Fi z dodatkiem użyteczności, w postaci wbudowanej pamięci i fajnego efektu świetlnego.

Moja wiedza w tym temacie jest zerowa, więc pytam was:
Z czego to wykonać?
Co krystalizować i jak?
Czy robić to w formie, czy inaczej?
Czy może zamiast krystalizować lepiej zalać jakąś przeźroczystą żywicą? A może czymś innym, ale czym?
Spróbuję się jakoś odwdzięczyć za pomoc, mogę np. wykonać dla kogoś takiego pendrive w świecącym krysztale :D

1 maja 2015, o 22:32

Post Re: Kryształy
Jeżeli chodzi o szybkość/łatwość wykonania i możliwość późniejszej obróbki, to moim skromnym zdaniem najłatwiejsze będzie odlanie przezroczystej żywicy w formie, ewentualnie można zabarwić.

1 maja 2015, o 23:30

Kryształy fosforanu jednoamonowego H2(NH4)PO4. takie ostrosłupy właśnie wychodzą, ale bezbarwne. Jak weźmiesz oczyścisz całe wiadro ogniochrona do drewna, to właśnie takie kryształy uzyskasz. Dużo tylko roboty z oczyszczaniem - trzeba kilkakrotnie krystalizować roztwór.

1 maja 2015, o 23:50

Fosforan da kryształy o takich wymiarach?
Ja bym tu postawił na odlewanie z plexi. Na vortalu jest przepis na zatapienie w nim przedmiotów, więc pewnie i dla Ciebie się nada.

2 maja 2015, o 00:47

compaqchemlab napisał(a):
Kryształy fosforanu jednoamonowego H2(NH4)PO4. takie ostrosłupy właśnie wychodzą, ale bezbarwne. Jak weźmiesz oczyścisz całe wiadro ogniochrona do drewna, to właśnie takie kryształy uzyskasz. Dużo tylko roboty z oczyszczaniem - trzeba kilkakrotnie krystalizować roztwór.

Mógłbyś bardziej przybliżyć tą procedurę?

Co do żywicy/plexi - czy proces takiego "odlewania jest trudny? Czy wymaga specjalnego sprzętu, czy zwykły "garczek, piekarnik i czajnik" do tego wystarczą?

2 maja 2015, o 12:19

Oraz jaki materiał byłby najbardziej ekonomiczny? Chodzi mi o zrobienie minimum 5 takich kryształów, a cena też odgrywa rolę.

2 maja 2015, o 12:33

Można odlać z żywicy. I albo robisz idealną formę - najlepiej szklane ściany, tylko chwilowo nie mam pomysłu na łączenia, aby krawędzie były ładne. Albo z grubsza nadać kształt, oszlifować i wypolerować. Kilogram żywicy to około 100 zł.

Albo jak mówi compaqchemlab, sam teraz hoduję KH2PO4 - bardzo podobny do NH4H2PO4, tylko, że podstawą jest czworokąt i nie wiem jak wpływać na kształt kryształów, raz mi wyszedł zwarty, prawie oktaedr, a teraz rośnie 1cm x 1cm x 4cm. A rozmiar kryształów zależy od warunków i czasu. Do celów naukowych - generowanie wyższych harmonicznych produkuje się kryształy ważące nawet 750 kg.

Obrazek

2 maja 2015, o 22:12

A co powiecie o woskowym/modelinowym wzorze, silikonowej formie i odlewie żywicznym?

2 maja 2015, o 22:27

Nie głupie, trzeba tylko ładną formę. Dziś mam już kryształki fosforanu. Od ostatniego posta urosły do wielkości 8 mm. Podstawa oczywiście czworokąt. Myślę, że odbiorca wzrokowy będzie bardziej zachwycony pięknem tego kryształu i nie zwróci uwagi na kształt podstawy. Aby powstał taki pręcik, to musisz poczekać, aż na dnie osiądzie piasek kryształków i dopiero pośrodku ładujesz zarodek -pionowo. Gdy już urośnie, odrywasz go od podstawy i dajesz mu się naprawić -koniec łanie się naprawia i tworzy się piękny kryształ.

4 maja 2015, o 19:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]