Autor |
Wiadomość |
Spirol
****
Dołączył(a): 15 sty 2006, o 03:02 Posty: 337 Lokalizacja: Łódź
|
Naturalny kwas octowy wydzielony z ogórków?
Siema ludzie Mam pytanie natury dziwnej no ale ... istnieje coś takiego jak naturalny kwas octowy i jest normalnie do kupienia Wydziela się go z ogórków kiszonych i teraz pytanie jak go wydzielić z nich wiedząc że na przykład na pewno zawiera się w tej mieszaninie miedzy innymi octan etylu itp.? Pilnie potrzebuję tę informacje więc jak tylko ktoś miałby coś na ten temat prosiłbym o napisanie nawet na PW :] pozdro! ;D
_________________
Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB
Kontakt na PW :]
|
5 lut 2008, o 23:29 |
|
|
Seth
**
Dołączył(a): 21 gru 2006, o 10:07 Posty: 199 Lokalizacja: Teby
|
Mi to raczej wyglądałoby na kwas mlekowy, który powstaje w trakcie kiszenia. Octowy to fermentacja alkoholu etylowego z dużym dostępem tlenu.
|
6 lut 2008, o 14:04 |
|
|
nicnowego
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 paź 2003, o 15:38 Posty: 514
|
może on chce uzyskiwać ten tajemniczy i ciężki do kupienia kwas z "ogórków konserwowych"? w zalewie jest go tam sporo.
_________________ nihil novi sub sole
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
|
6 lut 2008, o 16:23 |
|
|
mateuszp4
Dołączył(a): 29 kwi 2007, o 17:36 Posty: 124 Lokalizacja: Z mojej miejscowości
|
Taaa... Ktoś wchodzi do jego laba i pyta
- co robisz?
- destyluje ogórki
Wiecie jak by to wyglądało? Zupa ogórkowa w aparacie destylacyjnym
_________________ Dajcie mi gwiazdke...
|
6 lut 2008, o 16:45 |
|
|
BART1234
SianoPIS!
Dołączył(a): 14 lis 2007, o 17:17 Posty: 71
|
Moja matka ma gdzieś przepis na robienie kwasu octowego z jabłek
to moze sie nim pochwalisz /// doz
|
6 lut 2008, o 16:55 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1504 Lokalizacja: SRC
|
Ale musisz uważać, moja koleżanka robiła według tego przepisu a potem mi płakała że jej to skwaśniało
_________________
|
6 lut 2008, o 18:11 |
|
|
Spirol
****
Dołączył(a): 15 sty 2006, o 03:02 Posty: 337 Lokalizacja: Łódź
|
Takie coś można na przykład kupić a aldrichu albo w Łodzi w labomixie(tragicznie beznadziejny sklep i obsługa) ale z ciekawości myślałem że ktoś może wie jak to zrobić np.: z ogórków konserwowych, albo przy pomocy drożdży i etanolu ;] znaczy jak to potem wydzielić :]
a jeżeli chodzi o sposób ten wyżej to dość ciekawy i w sumie nawiązuje do mojego opisu ;P
_________________
Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB
Kontakt na PW :]
|
6 lut 2008, o 18:27 |
|
|
szalony
***
Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29 Posty: 1087
|
Ale w ogórkach konserwowych ocet nie jest powstały w procesie kiszenia ogórków - przecież konserwowe zalewa się na gorąco zalewą bazującą na zwykłym occie spirytusowym. Produkcje octu spirytusowego w przemyśle prowadzi się w kadzi, gdzie jako podłoże biologiczne dla bakterii służą wióry bukowe.. Nowsze metody to na jakimś podciśnieniu jadą...
|
6 lut 2008, o 18:59 |
|
|
nicnowego
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 paź 2003, o 15:38 Posty: 514
|
zwykły ocet 10% do kupienia za grosze w każdym spożywczaku jest w 100% "naturalny". się cóś fermentuje potem się breję destyluje ew. rektyfikuje a potem się produkt utlenia na wiórkach bukowych czy może dębowych. żadnej syntezy czy innych procesów "chemicznych, sztucznych, podejrzanie naukowych itp" po drodze (chyba, że ktoś fermentował np. hydrolizowane trociny). sama natura. że idzie w fabrykach to odsąda się toto od czci i wiary. w tym samym spożywczaku można kupić "ocet winny" albo zrobić go samemu - zafermentować cokolwiek i zamiast iść w kierunku szlachetnego napoju zepsuć go zapewniając dostęp tlenu. a z ogórów jako i kapusty tylko mlekowy niestety. chyba, że jednak korniszonki, ale to chyba niepotrzebna komplikacja.
_________________ nihil novi sub sole
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
|
7 lut 2008, o 12:27 |
|
|