Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Naturalny kwas octowy wydzielony z ogórków? 
Autor Wiadomość
****
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sty 2006, o 03:02
Posty: 337
Lokalizacja: Łódź
Post Naturalny kwas octowy wydzielony z ogórków?
Siema ludzie :D Mam pytanie natury dziwnej no ale ... istnieje coś takiego jak naturalny kwas octowy i jest normalnie do kupienia :D Wydziela się go z ogórków kiszonych i teraz pytanie jak go wydzielić z nich wiedząc że na przykład na pewno zawiera się w tej mieszaninie miedzy innymi octan etylu itp.? Pilnie potrzebuję tę informacje więc jak tylko ktoś miałby coś na ten temat prosiłbym o napisanie nawet na PW :] pozdro! ;D

_________________
Obrazek
Obrazek
Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB :)
Kontakt na PW :]


5 lut 2008, o 23:29
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 21 gru 2006, o 10:07
Posty: 199
Lokalizacja: Teby
Post 
Mi to raczej wyglądałoby na kwas mlekowy, który powstaje w trakcie kiszenia. Octowy to fermentacja alkoholu etylowego z dużym dostępem tlenu.


6 lut 2008, o 14:04
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2003, o 15:38
Posty: 514
Post 
może on chce uzyskiwać ten tajemniczy i ciężki do kupienia kwas z "ogórków konserwowych"? w zalewie jest go tam sporo.

_________________
nihil novi sub sole

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"


6 lut 2008, o 16:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2007, o 17:36
Posty: 124
Lokalizacja: Z mojej miejscowości
Post 
nicnowego napisał(a):
może on chce uzyskiwać ten tajemniczy i ciężki do kupienia kwas z "ogórków konserwowych"? w zalewie jest go tam sporo.



Taaa... Ktoś wchodzi do jego laba i pyta
- co robisz?
- destyluje ogórki

Wiecie jak by to wyglądało? Zupa ogórkowa w aparacie destylacyjnym :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Dajcie mi gwiazdke... :(


6 lut 2008, o 16:45
Zobacz profil
SianoPIS!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2007, o 17:17
Posty: 71
Post 
Moja matka ma gdzieś przepis na robienie kwasu octowego z jabłek :D

to moze sie nim pochwalisz ?? /// doz


6 lut 2008, o 16:55
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1504
Lokalizacja: SRC
Post 
Cytuj:
Wykroić z jabłek (mogą to być tzw. spady) części nadpsute i robaczywe.
Zetrzeć jabłka na tarce razem z gniazdami nasiennymi (można wykorzystać
skórki z obranych jabłek i gniazda nasienne).
Włożyć miazgę do słoja i zalać przegotowaną letnią wodą w ilości 1 litr wody
na 0,8 kg jabłek; na każdy litr wody dodać 100 g miodu (lub cukru), a dla
przyspieszenia fermentacji wrzucić do słoja 10 g drożdży piekarskich.
Zawiązać słój płótnem, postawić w ciepłym ciemnym miejscu, 2-3 razy dziennie
mieszać zawartość drewnianą łyżką.
Po 10 dniach ocet odcedzić przez płótno i przelać z powrotem do słoja w celu
kontynuowania fermentacji.
Po 40-60 dniach fermentacja ustaje, a płyn klaruje się.
Ocet należy wtedy przefiltrować, przelać do butelek i szczelnie zamknąć.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ale musisz uważać, moja koleżanka robiła według tego przepisu a potem mi płakała że jej to skwaśniało :lol:

_________________
Obrazek


6 lut 2008, o 18:11
Zobacz profil
****
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sty 2006, o 03:02
Posty: 337
Lokalizacja: Łódź
Post 
Takie coś można na przykład kupić a aldrichu albo w Łodzi w labomixie(tragicznie beznadziejny sklep i obsługa) ale z ciekawości myślałem że ktoś może wie jak to zrobić np.: z ogórków konserwowych, albo przy pomocy drożdży i etanolu ;] znaczy jak to potem wydzielić :]

a jeżeli chodzi o sposób ten wyżej to dość ciekawy i w sumie nawiązuje do mojego opisu ;P

_________________
Obrazek
Obrazek
Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB :)
Kontakt na PW :]


6 lut 2008, o 18:27
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 cze 2005, o 20:29
Posty: 1087
Post 
Ale w ogórkach konserwowych ocet nie jest powstały w procesie kiszenia ogórków - przecież konserwowe zalewa się na gorąco zalewą bazującą na zwykłym occie spirytusowym. Produkcje octu spirytusowego w przemyśle prowadzi się w kadzi, gdzie jako podłoże biologiczne dla bakterii służą wióry bukowe.. Nowsze metody to na jakimś podciśnieniu jadą...


6 lut 2008, o 18:59
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2003, o 15:38
Posty: 514
Post 
zwykły ocet 10% do kupienia za grosze w każdym spożywczaku jest w 100% "naturalny". się cóś fermentuje potem się breję destyluje ew. rektyfikuje a potem się produkt utlenia na wiórkach bukowych czy może dębowych. żadnej syntezy czy innych procesów "chemicznych, sztucznych, podejrzanie naukowych itp" po drodze (chyba, że ktoś fermentował np. hydrolizowane trociny). sama natura. że idzie w fabrykach to odsąda się toto od czci i wiary. w tym samym spożywczaku można kupić "ocet winny" albo zrobić go samemu - zafermentować cokolwiek i zamiast iść w kierunku szlachetnego napoju zepsuć go zapewniając dostęp tlenu. a z ogórów jako i kapusty tylko mlekowy niestety. chyba, że jednak korniszonki, ale to chyba niepotrzebna komplikacja.

_________________
nihil novi sub sole

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"


7 lut 2008, o 12:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..