Mógłby mi ktoś opisać jak przeprowadza się sączenie pod zmniejszonym ciśnieniem? Dokładniej to chodzi o końcowy etap syntezy ftalimidu.
17 gru 2007, o 18:28
mateuszp4
Dołączył(a): 29 kwi 2007, o 17:36 Posty: 124 Lokalizacja: Z mojej miejscowości
sączenie pod zmniejszonym ciśnieniem? To po prostu na lejek Buchnera, albo jakiś inny ze spiekiem kładziesz sączek z tym co tam chcesz sączyć, lejek wkładasz do kolby ssawkowej, kolbe ssawkową boczną oliwką podłączasz wężykiem bądź innym rodzajem tak zwanej rurki do pompki wodnej, pompkę podłączasz do kranu i heja
_________________ Dajcie mi gwiazdke...
18 gru 2007, o 16:47
gambit
**
Fenkju
19 gru 2007, o 13:57
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
tylko pamiętaj że jeśli używasz kolby płaskodennej to dno nie może dotykać blatu, musi być w powietrzu bo inaczej może dojść do implozji...
19 gru 2007, o 14:10
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
mateuszp4 napisał(a):
lejek Buchnera, albo jakiś inny ze spiekiem
z twojej wypowiedzi może wynikać, ze lejek Buchnera to rodzaj lejka ze spiekiem, a to nieprawda
mateuszp4 napisał(a):
na lejek (...)kładziesz sączek z tym co tam chcesz sączyć, lejek wkładasz do kolby ssawkowej
bzdura. Najpierw na lejek kładziesz krążek bibuły (jesli jest to lejek B.), przy czym wymiary krązka z bibuły musza byc dokładnie takie, jak wymiary dna lejka, zwilżasz bibułkę odrobinką ługu, czyli tego, w czym pływają kryształy lub osad, TERAZ podłączasz pompkę, by bibułka przylepiła sie do dna lejka. I dopiero w tym momencie na bibułke wlewasz zawiesine i hajda
blizzard napisał(a):
jeśli używasz kolby płaskodennej to dno nie może dotykać blatu, musi być w powietrzu bo inaczej może dojść do implozji...
nie zgodze sie z moderacją: to nie przeszkadza, ze kolbe płaskodenną stawiasz na blacie, implozji nie bedzie, no chyba, ze masz pompke nie wodną, a jakąs diablo mocną elektryczną. A w ogole to o jakiej kolbie mówisz? ssawkowej? no to tylko z płaskim dnem.
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
No.. dzięki.. Zachciało mi się kwasu o-aminobenzoesowego. Otrzymywał go ktoś? (wiem że to Doświadczenia a nie Organiczna ) Chyba synteza nie jest zbyt trudna?
19 gru 2007, o 17:25
wojtex
A z tego kwasu jakiś związek heterocykliczny będziesz robił, czy tylko tryboluminescencję?
19 gru 2007, o 20:44
gambit
**
kwasik to do analizy jest mi potrzebny. Zastanawiałem sie nad jakąś substancją organiczną wykorzystywaną w analityce. Do czugajewa się nie przymierzam nawet, otrzymując ilińskiego trzeba bawić się naftalenem ewentualnie naftolem co też do rzeczy przyjemnych nie należy. Przyuważyłem w Voglu antranilowy, a że akurat mam troche bezwodnika ftalowego to pomyślałem że spróbuje. Święta idą, klucz od laba powinienem dostać. Kwas antranilowy tworzy wewnętrzne kompleksy z niektórymi metalami. Prawda? Zna ktoś może charakterystyczne ich właściwości? (kompleksów nie metali )
19 gru 2007, o 23:20
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Kurcze, Oxy jak ja bym chciał Cię mieć za asystentke na laborkach
U mnie to po prostu żal.pl
20 gru 2007, o 00:04
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
blizzard napisał(a):
Kurcze, Oxy jak ja bym chciał Cię mieć za asystentke na laborkach
miło mi to czytac, ale Ty sie może spytaj wpierw moich studentów, czy sa tacy "uchachani" z powodu bycia pod moja opieką Ale chyba nie jest źle
możesz zmienić uczelnie
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości