Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
wąż Faraona 
Autor Wiadomość
Post wąż Faraona
Dichromian amonu z KMnO4 i z taka tajemnicza tabetka zawierajaca w sobie rtec i gliceryna. Usypujemy z dichromianu stozek umieszczajac nasza tajemnicza tabletke w srosku (dowiem sie co to dokladnie bo nie pamietam) robimy w stożku male wglebienie i wsypujemy tam KMnO4 a nastepnie kilka kropel bezwodnej gliceryny. Sympatycznie doswiadczneia

14 gru 2004, o 22:31

daro weze faraona to nie jak napisales
Cytuj:
tajemnicza tabetka zawierajaca w sobie rtec i gliceryna
tylko "tabletka" wykonana z rodanku rteci (najbardziej efektowne i te orginalne weze, bo Sekowski podaje jeszcze kilka mieszanek zastepczych i bezpieczniejszych.. ale napewno nie tak efektownych jak ta na rodanku)
fotki po spaleniu takiego weza znajdujacego sie w kopcu dwuchromianu:

Obrazek
Obrazek

14 gru 2004, o 22:51
Co to jest ta tajemnicza tabletka z rodanku rtęci?
Gdzie ją można kupić?

27 gru 2004, o 22:51
@GŁÓWNY MODERATOR

W POCh ale jest drogi (tiocyjanian rtęci) jest to proszek
Tak naprawdę to są to 3 połączone doświadczenia - samozapłon KMnO4, wulkan z dichromianu amonu oraz wąż faraona...

27 gru 2004, o 22:57
czy mógłby ktoś w chwili wolnego czasu podać przepisy na te "bezpieczniejsze" (bez Hg(SCN)2) węże faraona?

Próbowałem zrobić takie oparte na cukrze, etanolu i NaHCO3, ale mi za bardzo nie wyszły (pewnie dlatego, że 1. nie miałem dokładnego przepisu 2 w przepisie był NaHCO3 w tabletkach, a ja dałem sypki 3 mój NaHCO3 nie był bezwodny)

24 kwi 2006, o 18:04

czy mógłby ktoś w chwili wolnego czasu podać przepisy na te "bezpieczniejsze" (bez Hg(SCN)2) węże faraona?

Proszę bardzo:
Cytuj:
Przepis zastępczy
- Dwuchromian potasu 30 %
- saletra potasowa 25 %
- cukier puder 45 % - alkohol
- moździeż
- rynienka kartonowa

Składniki należy dokładnie wymieszać i ugnieść w moździerzu, po czym skladniki zarobić alkoholem etylowym na masę. Mokrą masę nałożyć do rynienki kartonowej. Po wyschnięciu preparat można zapalić ( trzeba uważać aby się nie pokruszył ). Podczas spalania będzie się wydzielała duża masa zielonego popiołu.

24 kwi 2006, o 22:22

noo ale chromian to jednak też syf.... no nie taki może, jak Hg(SCN)2, ale syf syfiasty nadal.

najbardziej bym chybasię cieszył, jakby ktoś mógł mi powiedzieć, dlaczego to "moje" doświadczenie nie wyszło, noo albo przedstawić jakieś równie mało syfiaste ;-)

pozdro.

29 kwi 2006, o 13:56

Zrobiłem Hg(NO3)2 z metalicznej rtęci i kwasu azotowego.
Później do roztworu Hg(NO3)2 dodałem KSCN i wytrącił się Hg(SCN)2.
Problem w tym, że rodanek, który otrzymałem był szary, a powinien być biały.
Węże też nie bardzo chciały rosnąć i miały taki brzydki brązowy kolor.

Acetate powiedział mi, że otrzymałem Hg2(NO3)2 zamiast Hg(NO3)2
i dlatego wytrącił się Hg2(SCN)2 zamiast Hg(SCN)2.

Ale później...
Kupiłem sobie Hg(NO3)2 i zrobiłem Hg(SCN)2 z tego kupionego azotanu.
Niestety efekt był identyczny jak za pierwszym razem. :(

Pomóżcie...

5 maja 2006, o 10:18

Jeżeli z dwóch jedno jest dobre to drugie jest złe, proponuje uzyć innego KSCN :D

GG:3716505

5 maja 2006, o 10:36
Łysy najprostrza mieszanka jaką można zrobić zwiększająca swoją objętoś to według mnie saletra potasowa, cukier i denaturat

29 maja 2006, o 21:19
Zasłużony dla forum

P2O5- dałeś niewłaśniwa ilośc rodanku :wink: Też mi sie takie cuś zrobiło.... Musisz też pamietać o mieszaniu. Przy dodawianiu rru SCN+ do Hg+ najpierw wytraca sie szary Hg2(SCN)2, który potem przekształca sie w Hg(SCN)2. Pamiętaj, nie dawaj zbyt dużo rodanku :wink:

Pozdro

29 maja 2006, o 21:26
P2O5- dałeś niewłaśniwa ilośc rodanku :wink: Też mi sie takie cuś zrobiło.... Musisz też pamietać o mieszaniu. Przy dodawianiu rru SCN+ do Hg+ najpierw wytraca sie szary Hg2(SCN)2, który potem przekształca sie w Hg(SCN)2. Pamiętaj, nie dawaj zbyt dużo rodanku :wink:

Pozdro

moim zdaniem to nie jst kwestia ilości rodanku tylko, tylko ilości kwasu azotowego podczas rozpuszczania. musi być wyraźny nadmiar HNO3 i przede wszystkim nie można przerywać rozpuszczania rtęci, musi roztworzyć się do końca (i jeszcze trochę pogrzać na koniec) inaczej w roztworze będą jony Hg2(+2) i kicha. Takie są moje obserwacje z otrzymywania Hg(SCN)2

4 cze 2006, o 12:28
Zasłużony dla forum

Nie może byc za duzego nadmiaru HNO3!! Rodanki z kwasami gwałtownie reaguja... Jak Ci sie ude to mozesz nawet HCN sie nainhalować :wink: A jesli dasz HNO3 stechio i z 10ml nadmiaru to bedzie ok, roztwarzanie prowadź w temp. ok. 70* Potem całosć rozcieńczasz i POWOLI (w miare) dodajesz rodanku,bo będziesz mieć taka przygode jak 2pio :wink: .A ten szary osad to właśnie jest Hg2(SCN)2. Powstaje on na samym pocz. potem z niego powstaje Hg(SCN)2 - Hg2(SCN)2 reaguje z nadmiarem rodanku. Rodanek tez stechio z małym nadmiarem. Acha wątpie zeby P2O5 nie roztworzył Hg do konca bo to trza by być *@#*%^*( :wink:

Mi zawsze wychodzi :wink: jak narazie...

Pozdro

7 cze 2006, o 16:33
chcesz powiedzieć że z Hg(+) pod wpływem rodanku powstaje Hg(2+) ?
to by była reakcja redox i co sie redukuje w takim razie ?

7 cze 2006, o 16:38
Zasłużony dla forum

Hg(NO3)2 z niedomiarem rodanku reaguje dajac Hg2(SCN)2. Hg2(SCN)2 po dodaniu wiekszej ilosci rodanku utlenia sie do Hg(SCN)2. Reduktorem W każdym razie tak wynika z moich obserwacji, przy wkraplaniu rru rodanku do Hg(SCN)2 na poczatku powstaje szary osad który po dodaniu wiekszej ilosci rodanku ma piekny bielusieńki kolor.

Pozdro

7 cze 2006, o 16:43

wiarus -> po pierwsze to Hg2(2+), po drugie rtec(I) moze sobie ladnie dysproporcjonowac;)

7 cze 2006, o 16:51
wiarus -> po pierwsze to Hg2(2+), po drugie rtec(I) moze sobie ladnie dysproporcjonowac;)

nie bardzo wiem oczym do mnie rozmawiasz. możemy się sprzeczaqć czy zapis ma być Hg(+) czy Hg2(2+) ale nie o tym była dyskusja (jeśli byłbyś łaskaw zauważyć)

7 cze 2006, o 16:59

Hg2(2+) --> Hg + Hg(2+)
W ogole w tych roztworach soli rteci to jest straszne zamieszanie;)

8 cze 2006, o 10:40
Zasłużony dla forum

Jak znam zycie to jeszcze po drodze sie gdzies kompleksuje.... :wink: (jak ze wszystkimi ścierwami tego typu)Obserwacje wygladają nastepujaco- przy wkraplaniu rr rodanku najpierw powstaje szary osad, który po "zamieszaniu" opada w pięknej białej postaci. Nie zbiera sie nigdzie rteć metaliczna :wink: Chyba ze to ona powoduje szare zabarwienie, ale co sie pote z nia dzieje skoro prawie nie ma HNO3?

8 cze 2006, o 14:27

Moim zdanie najlepiej robic Hg(SCN)2 wg przepisu S.Sękowskiego z książki Ciekawe Doświadczenia cz 1. .

5 lip 2006, o 13:44
Zasłużony dla forum

To Ci gówn...o wyjdzie :wink: Z siarczanem nie ma szans- tylko przepis z azotanem ujdzie, ale najlepiej policzyć stechio i robić w środ. lekko kwaśnym

Pozdro

5 lip 2006, o 16:27

2Hg(SCN)2->2HgS+CS2+C3N4
pozdro

12 lip 2006, o 21:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]