Wykrywanie mieszanin dwóch kationów z 1, 4 i 5 grupy.
Witajcie jest to mój drugi post (w pierwszym sie przywitałem
). trafiłem na to forum w poszukiwaniu pomocy od osób lubiących chemie, oraz przez to, że chciałem udowodnić mojemu nauczycielowi od chemi, ze na internecie można znaleźć pomoc do chemii, on jest innego zdania
i dlatego mam nadzieje, ze się myli.
Mam do Was proźbe w piątek będę miał pierwszy poważny "sprawdzian" z laboratorium. Moje zadanie będzie polegać na odnalezieniu w mieszaninie (mieszanina będzie zawierać dwa kationy), kationów z 1, 4 i 5 grupy analitycznej.
Troszke sprecyzuje, potrafie wykryć 1-wszą grupe (nie ma co się chwalić bo to łatwizna jak kazdy zapewne wie
), ale jezeli dostane mieszanine np. Ag+ i Pb2+ to nie mam pojęcia jak odróżnić te jony- więc niech ktoś poda mi sprytną metode, abym dał rade.
Dalej ide z proźbą
: Czy może ktoś mi wytłumaczyć jakimi reakcjami chem. można wykryć kaztiony 5-tej grupy, bo jak wiadomo służy do tego analiza płomieniem, zaś mi podczas ślepej próby na palniku zdazyly się dwa błędy
.
Będe wdzięczny za pomoc, oczywiście wiem, ze jest tu duzo do tłumaczenia, ale jeśli będę mądrzejszy choćby o jeden wątek to zawsze będę bliżej zaliczenia niż oblania spr.
EDIT: Prosze Was bardzo niech mi ktoś chociaż poda jak za pomocą doświadczeń idzie wykryć 5 gr. kationów.