Więc tak jak mówiłem pisze dzisiaj dalszą część posota.
I tak po rozmowie z nauczycielami chemi i biologi i zadaniu pytania czy chloroform jako rozpuszczalnik do DNA oraz białek może przenikać wraz z oparami do naszego DNA czy rozpuszczać nasze białko.
Dowiedziałem się że nie jest w stanie on wnikać jako tako do naszego DNA ani rozpuszczać białek ale niestety nie dowiedziałem się jak dokładnie będzie działał on na nasze pęcherzyki płucne ale ,ponieważ chloroform jest drażniącą substancją myślę że podobnie będzie on działa na nasze płuca .
Więc aby uporządkować te informacje (na razie tylko wiadomości teoretyczne)
Chloroform podczas jego wdychania nie rozpuści naszego białka ani nie kodu DNA ,aczkolwiek należy pamiętać że chloroform jest substancją SILNIE TOKSYCZNĄ
A jego nadmierna ilość może spowodować upośledzenie czy wpadnięcie w śpiączkę
Przez co nie jest właśnie nie używa się go do usypiania pacjętów.
Tak więc chloroform jest substancją którą osoby które mają o niej niewielkie pojęcie powinny zostawić w spokoju ,a jeśli już to niech nadzoruje to ktoś kto zna się na substancjach tego typu.
„Tutaj wkleję garść informacji zaczerpniętych z Internetu na temat tego związku które uważam za dość istotne.
Substancja niepalna. W zetknięciu z ogniem pary chloroformu ulegają rozkładowi, z wytworzeniem chloru, chlorowodoru i fosgenu. Rozkład taki również ma miejsce pod wpływem światła, z tą różnicą, że przebiega bardzo powoli.”
P.S Wszystkie doświadczenia z chloroformem należy dokonywać nad sprawnie działającym wyciągiem powietrza.