Dołączył(a): 28 paź 2007, o 21:02 Posty: 103 Lokalizacja: Wąchock
Wypieranie krzemu z krzemionki - pytanie
Witam
Ostatnio bawiłem się w wypieranie krzemu metodą p.Sękowskiego. Po wyparciu krzem zmieszany z MgO i Mg wrzyciłem do rozcieńczonego siarkowca(kilkanaście %). I tu mam pytanie: po wrzuceniu mieszanki do kwasu powstają kłęby siarkowodoru(poznaję po zapachu). Skąd mógł tam się wziąc??? Przecierz krzem z kwasem nie reaguje, tlenek magnezu powoduje wydzielanie tlenu a magnez wodoru. czy można jakoś sie pozby tego smrodu z reakcji?
proszę o pomoc
pozdro
_________________ "Petunia nie omlet"
Ferdynand Kiepski
6 kwi 2008, o 16:25
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Domyślam się, że chodzi o redukcję krzemionki magnezem. Zatem skąd wziąłeś ową krzemionkę?
Jeśli nie chcesz H2S, PH3 i zaopatrz się w czystszą krzemionkę
Smrodu i tak nie unikniesz, powstają ubocznie silany.
Nie pozostaje nic innego, jak prowadzić reakcję pod dobrze wentylowanym wyciągiem, lub na dworze, przy sprzyjającym wietrze
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Dołączył(a): 28 paź 2007, o 21:02 Posty: 103 Lokalizacja: Wąchock
Karvon napisał(a):
Domyślam się, że chodzi o redukcję krzemionki magnezem. Zatem skąd wziąłeś ową krzemionkę? Jeśli nie chcesz H2S, PH3 i zaopatrz się w czystszą krzemionkę
Smrodu i tak nie unikniesz, powstają ubocznie silany.
Nie pozostaje nic innego, jak prowadzić reakcję pod dobrze wentylowanym wyciągiem, lub na dworze, przy sprzyjającym wietrze
krzemionka była czysta
_________________ "Petunia nie omlet"
Ferdynand Kiepski
7 kwi 2008, o 22:57
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Czysta tzn.? Z jakiego źródła?
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 13 gości