Kształt kryształu takich związków (jonowych) zależy przede wszystkim od tzw. liczby koordynacyjnej, która zależy tu przede wszystkim od stosunku promieni anionu i kationu. Warunkuje to powstanie odpowiedniego wielościanu koordynacyjnego (liniowego, tetraedrycznego, itd.) Są też pewne inne czynniki. Mamy też 14 siatek Bravais'go, warto przeczytać co to jest. Najlepiej chyba zacząć naukę od struktury NaCl. Krystalografia jest bardzo szeroką nauką, a ja niestety nie czuje się na siłach jej wyjaśniać gdyż jestem z niej dość słaby, a moja wiedza ogranicza się do kryształów metali gdzie występuje tylko kilka struktur (regularna prymitywna, regularna ściennie centrowana, regularna przestrzennie centr, heksagonalna zwarta, zwykle o zaburzonym parametrze c/a, i inne bardzo rzadkie). Bardziej interesują mnie defekty kryształów. Jeżeli szukasz wiedzy to polecam:
ten link: ->
http://www.chemia.dami.pl/wyzsza/rozdzi ... teria3.htm
Książkę M.Blicharskiego "Wstęp do Inżynierii Materiałowej"
oraz biblię pt. "Krystalografia i Defekty Kryształów" (A. Kelly, W. Groves).
Warto zapoznać się z takimi pojęciami:
komórka elementarna, kierunek krystalograficzny, sieć Bravais'go, wskaźnik Millera, wskaźnik Millera-Bravais'go, wakancja, dyslokacja, siatka Wulffa (brrrr...)