Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Trochę o kryształach 
Autor Wiadomość

Post Trochę o kryształach
Witam :D czy widział ktoś z Was kryształy NaOH? Myslałem że nie ma czegoś takiego a dzisiaj po oziębieniu bardzo stężonego roztworu NaOH otrzymałem całkiem ładne, jednoskośne(bo chyba tak się nazywa takie igiełki ?? ) Wyszły one całkiem spore parocentymetrowe. Przy odpowiednio powlonym oziębianiu można by uzyskać spore sztuki :o Jakby kogoś to zainteresowało to może wrzucę zdjęcie. A swoją drogą mógłby ktos w miarę przystępnym językiem powiedzieć od czego zależy kształt kryształów i jak go przewidzieć? Bo zastanawiał mnie np. kształt kryształów MgSO4*10H2O czemu jest podobny do kryształów azotanów? Z góry dziękuje za wyrozumiałość za może trochę laickie pytania....
Pozdrawiam :D

24 sie 2009, o 00:34
Skoro już jest o tym temat to podłączę się... słyszałem o udanych próbach zabarwiania kryształów nadchloranu potasu przez nadmanganian potasu. Akurat to połączenie działa i nadchloran bezbarwny/biały + nadmanganian dają piękne kryształy w różnych odcieniach fioletu.

Ale dlaczego ta sama sztuczka nie udaje się z KAl(SO4)2? Są na to jakieś reguły?

24 sie 2009, o 00:39

Kształt kryształu takich związków (jonowych) zależy przede wszystkim od tzw. liczby koordynacyjnej, która zależy tu przede wszystkim od stosunku promieni anionu i kationu. Warunkuje to powstanie odpowiedniego wielościanu koordynacyjnego (liniowego, tetraedrycznego, itd.) Są też pewne inne czynniki. Mamy też 14 siatek Bravais'go, warto przeczytać co to jest. Najlepiej chyba zacząć naukę od struktury NaCl. Krystalografia jest bardzo szeroką nauką, a ja niestety nie czuje się na siłach jej wyjaśniać gdyż jestem z niej dość słaby, a moja wiedza ogranicza się do kryształów metali gdzie występuje tylko kilka struktur (regularna prymitywna, regularna ściennie centrowana, regularna przestrzennie centr, heksagonalna zwarta, zwykle o zaburzonym parametrze c/a, i inne bardzo rzadkie). Bardziej interesują mnie defekty kryształów. Jeżeli szukasz wiedzy to polecam:

ten link: -> http://www.chemia.dami.pl/wyzsza/rozdzi ... teria3.htm
Książkę M.Blicharskiego "Wstęp do Inżynierii Materiałowej"
oraz biblię pt. "Krystalografia i Defekty Kryształów" (A. Kelly, W. Groves).

Warto zapoznać się z takimi pojęciami:

komórka elementarna, kierunek krystalograficzny, sieć Bravais'go, wskaźnik Millera, wskaźnik Millera-Bravais'go, wakancja, dyslokacja, siatka Wulffa (brrrr...)

24 sie 2009, o 01:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]