Tak się zastanawiam, czemu na recykling baterii zwracana jest tak duża uwaga, dlaczego nie wolno ich wyrzucać wraz z innymi śmieciami. Typowa bateria alkaliczna to węgiel, tlenki manganu, cynk, wodorotlenek cynku i wodorotlenek potasu plus stalowa obudowa i trochę plastiku. Nie wydają mi się jakoś szczególnie uciążliwe dla środowiska pierwiastki, występują one też w innym odpadach, jak ocynkowane detale, czy każdy kawałek stali, zawierający kilka dziesiątych procenta manganu. Czy może chodzi tutaj o postać w jakiej te związki są - wysoko rozdrobnione proszki nasączone elektrolitem i potencjalne bardzo szybkie uwolnienie do środowiska, czyli duże stężenia ?
31 lip 2019, o 23:25
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Re: Szkodliwość baterii na środowisko naturalne
taaaaaa? a zapomniał waśc ze w alkalicznych bateriach stosuje sie LIt rtęć i kadm ?
9 wrz 2019, o 21:54
kno3
taaaaa? to zobacz waść na pierwszą lepszą baterię, a zobaczysz "0% mercury cadmium"
20 wrz 2019, o 08:12
Technet
Wyobrażasz sobie typowego kowalskiego który czyta co jest napisane na baterii ? Dla przeciętnego zjadacza chleba słowa jak wodorotlenek potasu czy tlenki manganu sa słowami nic nie mówiącymi. Trudno jest wypracować w populacji odruch sortowania zwykłych śmieci a co mówić o rozróżnianiu toksyczności baterii.
_________________ A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? ... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości