Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Karmel?? 
Autor Wiadomość
Post Karmel??
Temat może troche dziwny :?
Pytma z czystej ciekawości, bo nie mogłem znaleść nigdzie konkretnej odpowiedzi.
Czym jest właściwie karmel??
To że rozłożona sacharoza to wiem,
czy jest to po prostu węgiel z rozkładu wymieszany z cukrem czy coś jeszcze??
To jakiś konkretny związek??
Ma on jakiś określony skład? w końcu dodaje się go np. do coli.


19 gru 2005, o 03:33
Post 
http://www.hortimex.com.pl/encyklopedia ... e150a.html


19 gru 2005, o 15:18
Post .
Właśnie :(

sory ale w tym art. nie ma knkretnej informacji czym on właściwie jest:
"Zawartość cukrów redukujących >40% sm., azotu ogólnego <2% sm"
- cukry to chyba pozostałość która się nie rozłożyła?
swoją drogą z kąd w syropie skrobiowym+Na2CO3 azot??
Wiem ,że karmel otrzymywało się kiedyś w reakcji
chyba(dokładnie nie pamiętam) siarczanu amonu z cukrem -
ale był on toksyczny i go wycofano , z tąd to pytanie.


20 gru 2005, o 22:55
@GŁÓWNY MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11
Posty: 1171
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Karmel to polimer o złożonej, nieuporządkowanej strukturze. Zawiera zarówno fragmenty o strukturze pochodnych furanu zaweirające dużo wiązań sprzężonych (stąd kolor), ale także nierozłożone fragmenty cukrowe. Kiedyś do karmelu dodawano różne związki np. siarczan amonu aby ułatwić karmelizację (tak myślę), proszę o wypowiedź jakiegoś eksperta :)

_________________
Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
Obrazek


21 gru 2005, o 02:41
Zobacz profil
Post 
Sprecyzuj pytanie to może ci pomożemy.


21 gru 2005, o 12:15
*******

Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05
Posty: 375
Lokalizacja: katowice
Post ...........
Heh zdolnosc nowicjusz do asymilacji jest wrecz niewyobrazalna......
Btw. pytanie jest postawione wystarczajaco dokladnie.


21 gru 2005, o 16:19
Zobacz profil
Post 
a po spaleniu cukru/karmelu powstaje taka czarna skorupa co to właście jest?? to znaczy domyślam się że jakiś związek z węglem/czysty węgiel ??


24 gru 2005, o 12:48
Post 
To jest właśnie praktycznie czysty węgiel. Jest co prawda nieco zanieczyszczony, ale jeżeli o to ci chodzi, to podałem już odpowiedź.


29 gru 2005, o 11:34
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2004, o 17:07
Posty: 235
Post 
Tweenk już powiedział co to jest karmel.
Syrop skrobiowy otrzymuje sie ze scukrzania skrobii ziemniaczanej, więc zawsze znajduje się tam trochę białka - stąd azot.
Obecnie jako katalizatory palenia karmelu można stosować węglan i siarczYn sodu (na tamtej stronie jest NaOH, więc pewnie też), ale nadal również amoniak i siarczYn amonu. Z tym, że rodzaj katalizatora wpływa po jego przeznaczenie - z dwóch względów. Po pierwsze - punkt izoelektryczny. Karmel jest koloidem, więc jeśli pI karmelu i artykułu spożywczego bardzo się różnią, to karmel się po prostu wytrąca. I rzecz druga - rodzaj produktów spożywczych. Zupełnie nieszkodliwy jest karmel naturalny - prażony bez dodatków. Tylko jego można używać do barwienia np. leków.
Z kolei karmelu amoniakalnego (który ma bardzo dużą siłę barwiącą w przeciwieństwie do naturalnego i zawiera takie znakomitości jak toksyczne pochodne imidazolu) używa się do barwienia tego, co i tak nam szkodzi bardziej niż sam karmel - snickersy, cola, tytoń, wszystkie dania w 5 minut..
A poza tym w takim "sztucznym" (prażonym z katalizatorami) karmelu są wolne rodniki. Nawet kiedyś sprawdzano i okazało się, że jest ich tam całe mnóstwo.
W naturalnym ich nie wykryto.
Chyba tyle. Smacznego!


29 gru 2005, o 14:41
Zobacz profil
Post .
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)


31 gru 2005, o 17:49
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..