Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Szkło kobaltowe 
Autor Wiadomość
*

Post Szkło kobaltowe
Witam.
Ostatnio zacząłem spoglądać na przeróżne związki chemiczne przez promienie UV. Mam latarkę UV, jednak emituje ona również sporo promieniowania widzialnego. Moje pytanie odnosi się do smalty (znanej jako szkło kobaltowe) która jest filtrem dla promieni widzialnych, przepuszcza za to promienie UV. Gdzie można owe szkło dostać? Czy jest jakiś materiał/substancja/filtr który można stosować zamiennie z równie dobrymi skutkami?

Pozdrawiam
Rajek

ObrazekObrazek

28 kwi 2010, o 21:10

Szkło kobaltowe obecnie jest bardzo rzadko używane w profesjonalnych labo, ponieważ raczej nie wykonuje się już analiz płomieniowych, które w zasadzie są jedynym zastosowaniem szkła kobaltowego. Z tego powodu nie zdobędziesz go w sklepach z szkłem i sprzętem laboratoryjnym. Wybierz się do większego miasta w swojej okolicy i poszukaj dobrego szklarza. Często posiadają oni kobaltowe szkło w dobrej cenie, ponieważ stosowane jest w przeróżnych witrażach. Pamiętaj, że każde takie szkło jest inne - wiadomo, nasycenie błękitem zależy od ilości tlenku kobaltu użytego w produkcji. Kup to najciemniejsze. Miałem już przypadek, że za jasne szkło kobaltowe przepuszczało mi widmo widzialne sodu :roll: co uniemożliwiało poprawne wykonanie analizy płomieniowej. I nie zdziw się jeżeli szklarz popatrzy na Ciebie z szeroko otwartymi oczami. Byłem kiedyś u szklarza, który nawet nie wiedział co to szkło kobaltowe :lol: Co do lampy UV. Moja emitowała mniej więcej 3% UV. Była to zwykła żarówka ,,UV''. Nie polecam. W takiej sytuacji najlepiej poszukać na allegro zimnych katod emitujących UV. Ich wydajność świetlna i procent emisji UV jest znacznie wyższy. Cena nie jest straszna, w 50 złotych powinieneś się zmieścić. Zamienników nie ma co szukać... Oczywiście istnieją, ale ja nie lubię półśrodków :) Możnaby wykorzystać na przykład ciemny ,,kobaltowy'' celofan i powinno być W MIARĘ ok.

29 kwi 2010, o 11:23
*

ObrazekObrazek

3 maja 2010, o 10:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]