Jak bardzo niebezpieczna jest fenoloftaleina w postaci stałej ? Z tego co pisze karta charakterystyki Merck jest ona dość toksyczna jest to prawda czy jest to przesadzone na wszelki wypadek?
28 lis 2015, o 23:57
Qwerty
Re: Toksyczność fenoloftaleiny
To zależy czy chcesz badać odczyn roztworu, czy używać jako dodatek do jedzenia.
_________________ panta rhei kai ouden menei
29 lis 2015, o 00:13
CWIN
Chodzi mi o kontakt ze skorom, cz w takim narazeniu jest toksyczna.
29 lis 2015, o 00:51
NaOH+Al
Dołączył(a): 26 lis 2015, o 18:34 Posty: 175 Lokalizacja: Pod krzesłem
Fenoloftaleina nie ulatnia się w postaci oparów, więc w tym przypafku nic ci nie grozi, lecz uważaj, żeby nie wprowadzić jej do ust. Nie skończyło by się to nazbyt przyjemnie. Ja miałem taką sytuację: nie pracowałem z zasadami BHP i zjadłem przez przypadek trochę manganianu (VII) potasu. Skutki? 39 stopni gorączki, wymioty i metaliczny smak wszystkiego. Więc bezpieczenstwa nigdy nie za wiele.
29 lis 2015, o 10:49
Qwerty
No masz tam przecież w karcie charakterystki napisane, że podejrzewa się ją o działanie mutagenne. Dlatego zawsze stosujemy się do zasad BHP i minimalizujemy kontakt substancji szkodliwych z naszym ciałem, dlatego jak będziesz nosił rękawiczki i nie inhalował się pyłem, to raczej nic ci się nie stanie, nie widziałem jaka jest dawka śmiertelna dla fenoloftaleiny, ale raczej nijak ma się dla jakiegoś benzenu, dlatego można ją bezpiecznie używać.
_________________ panta rhei kai ouden menei
29 lis 2015, o 13:34
Gbeyo
W zamierzchłych czasach była stosowana doustnie jako środek przeczyszczający (bodajże o nazwie Laxigen); nie może więc być jakoś śmiertelnie trująca, przynajmniej w małych dawkach. Co nie znaczy, że należy ją jeść. Odnośnie mutagenności, to wiele substancji kiedyś uznawanych za bezpieczne, ma dzisiaj znacznie zaostrzoną klasyfikację toksyczności. Przy rozsądnym stosowaniu (rękawiczki, niewdychanie pyłów), nic Ci się nie stanie.
29 lis 2015, o 15:20
CWIN
Zapach fenoloftaleiny kojarzy mi się właśnie z jakimś środkiem przeczyszczającym, taki proszek wsypywany do wody. A i jeszcze co do leków kiedyś syropy na kaszel zawierały między innymi chloroform, morfinę, alkohol. A syropki uspokajające dla dzieci zawierały alkohol i morfinę. Stosowano również rtęć na przeczyszczenie.
29 lis 2015, o 21:33
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
CWIN Twoje posty zaczynają mi przypominać dyskusję na czacie, a nie forum.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości