Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Usuwanie szkła wodnego. 
Autor Wiadomość

Post Usuwanie szkła wodnego.
Napisałem szkła wodnego gdyż nie wiem dokładnie czy jest to krzemian potasu czy sodu.

Tak jak w temacie... czym mona usunąć szkło wodne? Zapewne kwasem, ale jakim najlepiej, żeby nie uszkodzić szklanej powierzchni, na której owy krzemian został wylany i się... utwardził :lol:

8 wrz 2007, o 11:08

hmm kwasem tez ale próbowałes poprostu woda...??

8 wrz 2007, o 11:26
**

kurde fuck to podstawy :szok: po hooy bierzesz cos co nie wiesz jak usuwac itp. w razie czego :roll: dobra juz mniejsza o to szklo wodne to poprostu Na2SiO3 rozpuszczone w wodzie dest. wiec bierzesz pod kran i w bierzacej cieplej wodzie pluczesz i przecierasz sciereczka dalej pod woda i jak w dotyku powierzchnia przedmiotu bedzie taka sama to dla picu jeszcze plynem do naczyc/woda zmydlem i wuala :roll:

@edit hmm kwasem ? hmm jak Ci ich nieszkoda ale np zalorzmy ze bys to polal popularnym siarkowcem to by Ci bylo jeszcze trudniej to usunac bo ok bedzie rozp. w wodzie Na2SO4 ale za to bedziesz miec dodatkowo nierozpuszczalny kwasior metakrzemowy :lol:

@edit 2 szklo wodne sie nie utwardza !! to nie jest jakis epoksyd albo cos w tym stylu :roll: poproztu woda odparowywuje i zostaje sama sol Na2SiO3....

@edit 3 (ostatni :lol: ) z kwasow to szkle ino HF porzadnie szkodzi (o ile ktos Ci sprzeda heh ^^ )

8 wrz 2007, o 11:34

W tym rzecz ze ja sie tego nie tykałem tylko fachowcy od tynkowania osmarowali tym tynk i tak zwanym "przypadkiem" ochlapapli luksfery... dzieki temu, gdy swieci slonce widze "przepiękne" wzorki w lazience :lol:

Gdy powiedzialem zeby to zmyli to powiedzieli ze to nie nalezy do ich obowiazkow i pozatym nie wiedzą jak to zmyć...

(jeden ze specjalistow chcial sie przyjrzec owemu "szkłu wodnemu" i nachlapał sobie do oka.... :roll: )

dobra... to narazie sproboje niedrastycznymi środkami...

na poczatku myslalem zeby to zdrapać żyletką... ale na myśl o jeszcze piękniejszych rysach na luksferach zmienilem zdanie :lol:

dzieki za pomoc :wink:

8 wrz 2007, o 12:50
**

aha to chyba ze :P jak oni nie wiedzieli to tez mi fachowcy :lol:

jcage napisał(a):
(jeden ze specjalistow chcial sie przyjrzec owemu "szkłu wodnemu" i nachlapał sobie do oka.... :roll: )

to nie jest :roll: tylko :lol: :wink:

@edit btw mowisz ze na tynk ?? to to napewno bylo szklo wodne ? bo mnie sie cos zdaje ze oni walneli jakis preparat gruntujacy ktory raczej usuniesz organiką jakimis rozpuszczalnikami z budowlanego (o ile to byl ten preparat gruntujacy) :)

8 wrz 2007, o 15:09
**

Szkło wodne dodaje się do betonu i tynku tez, jako utwardzacz, tyle. Porady te co wyżej. Ja w sumie mało pracuję z krzemianami, więc powiem, że sodu rozpuszczalny w wodzie i powinno gorącą wodą z odrobiną płynu zejść. Żadnych kwasów, bo robi się nierozpuszczalna galareta, któa dopiero do szkła przywrze :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

8 wrz 2007, o 19:28

I pospieszyć się z robotą. bo jak krzemiany zostają na długo, to szkło można potem wyrzucić. Dotyczy to zwłaszcza krzemianów nierozpuszczalnych, ale Na2SiO3 w pewnym stopniu także.

8 wrz 2007, o 21:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]