termit se porób..jak jest czysty tlenek to ładnie Ci wyjdzie
_________________ Do we get it? NO! Do we want it? YEAH! This is the new shit.Stand up and admit.
29 mar 2006, o 21:25
Anonymous
no czym Fe2O3 jest to wiem
tylko nie wiedziałem, czy ta farbka to z tlenków żelaza czy ołowiu...
z resztą, ja tego jeszcze na oczy nie widziałem, tylko z relacji mogłem się domyślać... na opakowaniu podobno pisało "czerwień tlenkowa", ale ten, kto mi o tym mówił, to mówił, ze to minia ....
dzięki bardzo, spróbujemy termitu (jak tylko dorwę tę farbę)
29 mar 2006, o 21:29
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Czerwień tlenkowa, to pigment żelazowy czerwień żelazowa. Występuje on w wielu odmianach i odcieniach barwy, bp. oznaczenia barwy są "czerwień-BH", czerwień-STB",...
Minia ołowiana czyli Pb2O3, w produkcji farb nie jest stosowana od wielu lat, ze względu na toksyczność ołowiu.
Obecnie z nieorganicznych pigmentów żelazowych stosuje się w kolorze czerwonym własnie czerwień żelazową. Pigmenty tego typu stosowane są do barwienia farb (najczęściej antykorozyjnych podkładowych - chociaż czerwień żelazowa nie jest pigmentem antykorozyjnym - wymaga dodatkowego pigmentowania antykorozyjnego), inne zastosowanie to barwienie np. kostki brukowej, betonu, itp.
Więcej nt. pigmentów żelazowych znajdziecie na stronie http://farby.info.pl/index.php?go=aktua ... alnosci=36 Znajduje się tam mój artykuł nt. właśnie pigmentów żelazowych i stosowania w wyrobach malarskich.
Pigmenty żelazowe są produkowane przez wiele firm na świecie (jako syntetyczne) oraz niektóre kolory wydobywane są w postaci złóż naturalnych (więcej w artykule).
Inne informacje, zapraszam na gg: 1460353, yahoo messenger, skype: polaris_tbg_laboratorium oraz na e-maila i pw.
Pozdrawiam, Artur
_________________ gg: 1460353
29 mar 2006, o 21:38
bocian212
Tak więc ja jeszcez się dożuce i zadam pytanko;
Czy na 80-85% FeO3 da ise zrobić termit?
Pzdr
_________________ Jak mnie wk... to przyniosę Ci dziecko
14 mar 2007, o 11:14
palasz
Preparatyka nieorganiczna Supniewskiego - przepisy preparatywne są w tej książce,
Jeżeli chodzi o pigmenty żelazowe to polecam moją książkę "Pigmenty żelazowe", co prawda wydana będzie dopiero koło maja, ale polecam,.
AP,
14 mar 2007, o 11:50
Leland
Palasz minia ołowiana to nie Pb2O3. Wzór sumarycznego tego tlenku to Pb3O4 - dzieje się to w taki sposób ==> PbO2 x 2PbO
_________________ Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
14 mar 2007, o 14:54
palasz
Fakt, pomyłka, sorry
AP.
14 mar 2007, o 17:19
jan kowalski
pigmenty nieorganiczne
Zwracam sie z prośba o podpowiedzeniu mnie gdzie mogę ściagnąć z internetu lubkupić ksiązki i inne materiały na temat : barwników nieorganicznych, oraz reparatykęnieorganiczną - Supniewskiego.
_________________ jan
19 lut 2008, o 12:18
palasz
Supiewskiego ściągniesz z tematu o nazwie SEKS Super Ekskluzywny Książkowy Skład.
Nt. pigmentów nieorganicznych jest cała masa książek fachowych, m.in. wydawnictwa Vincentz z Niemiec (Inorganic Pigments, Pigment processing, a także książki z chemii nieorganicznej i chemii betonu - czasem są wzmianki o barwieniu betonów i zapraw).
W mojej bibliotece znajduje się trochę książek o tematyce inorganic pigments mam ponad 60 skryoptów z tej tematyki,ale żeby coś polecić, musze wiedzieć czty chcesz preparatyke czy aplikacje czy własności czy może jeszcze coś innego...
Chyba dzisiaj rozmawialiśmy nawet przez tel? Chyba, że podobny temat,.
Pozdrawiam,
AP.
19 lut 2008, o 13:07
szalony
Leland napisał(a):
Palasz minia ołowiana to nie Pb2O3. Wzór sumarycznego tego tlenku to Pb3O4 - dzieje się to w taki sposób ==> PbO2 x 2PbO
Też jest to nieprawda W rzeczywistości jest to ortoołowian (IV) ołowiu (II), dawniej - ortoołowian ołowiawy - Pb2[PbO4]
21 lut 2008, o 11:36
palasz
szalony napisał(a):
Leland napisał(a):
Też jest to nieprawda W rzeczywistości jest to ortoołowian (IV) ołowiu (II), dawniej - ortoołowian ołowiawy - Pb2[PbO4]
Wiesz szalony, kwestia nazwania tego związku,.
AP.
Edit// Szalony, ja co prawda jestem organik od tworzyw sztucznych, jednakże z minią wile pracowałem jak była stosowana w farbach antykorozyjnych, teraz też pewne prace nad nią prowadzimy, ale nie w sensie zastosowań w przeciwrdzewnych wyrobach malarskich. Pozdro
Ostatnio edytowano 22 lut 2008, o 11:23 przez palasz, łącznie edytowano 1 raz
21 lut 2008, o 16:44
szalony
Nie pamiętam już dokładnie - ale chyba pewne niuanse wiązań i defektów w sieci krystalicznej wskazują, że związek ten ma strukturę zbliżoną do soli.. Ja się o ceramikach** wiele nie uczę, ja jestem z metalu
** - z punktu widzenia materiałoznawcy jest to jak najbardziej ceramika
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości