Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
czerwień tlenkowa 
Autor Wiadomość
Post czerwień tlenkowa
czołem
czy czerwień tlenkowa to to samo, co czerwień tlenkowa żelazowa? Czy może jest to minia ołowiowa?

mam pewne szanse na zdobycie tego dość sporej ilości, i nie wiem czy warto się wysilać, a jeśli tak, to jak bardzo...

29 mar 2006, o 21:21
Post czerwień tlenkowa
to jest po prostu Fe2O3, tlenek żelaza (III), hematyt - jak wolisz

29 mar 2006, o 21:23
**

termit se porób..jak jest czysty tlenek to ładnie Ci wyjdzie :wink:

29 mar 2006, o 21:25
tylko nie wiedziałem, czy ta farbka to z tlenków żelaza czy ołowiu...
z resztą, ja tego jeszcze na oczy nie widziałem, tylko z relacji mogłem się domyślać... na opakowaniu podobno pisało "czerwień tlenkowa", ale ten, kto mi o tym mówił, to mówił, ze to minia ....

dzięki bardzo, spróbujemy termitu (jak tylko dorwę tę farbę)

29 mar 2006, o 21:29

Czerwień tlenkowa, to pigment żelazowy czerwień żelazowa. Występuje on w wielu odmianach i odcieniach barwy, bp. oznaczenia barwy są "czerwień-BH", czerwień-STB",...

Minia ołowiana czyli Pb2O3, w produkcji farb nie jest stosowana od wielu lat, ze względu na toksyczność ołowiu.
Obecnie z nieorganicznych pigmentów żelazowych stosuje się w kolorze czerwonym własnie czerwień żelazową. Pigmenty tego typu stosowane są do barwienia farb (najczęściej antykorozyjnych podkładowych - chociaż czerwień żelazowa nie jest pigmentem antykorozyjnym - wymaga dodatkowego pigmentowania antykorozyjnego), inne zastosowanie to barwienie np. kostki brukowej, betonu, itp.

Więcej nt. pigmentów żelazowych znajdziecie na stronie http://farby.info.pl/index.php?go=aktua ... alnosci=36 Znajduje się tam mój artykuł nt. właśnie pigmentów żelazowych i stosowania w wyrobach malarskich.
Pigmenty żelazowe są produkowane przez wiele firm na świecie (jako syntetyczne) oraz niektóre kolory wydobywane są w postaci złóż naturalnych (więcej w artykule).

Inne informacje, zapraszam na gg: 1460353, yahoo messenger, skype: polaris_tbg_laboratorium oraz na e-maila i pw.

Pozdrawiam, Artur

29 mar 2006, o 21:38

Tak więc ja jeszcez się dożuce :D i zadam pytanko;
Czy na 80-85% FeO3 da ise zrobić termit?
Pzdr

14 mar 2007, o 11:14

Preparatyka nieorganiczna Supniewskiego - przepisy preparatywne są w tej książce,

Jeżeli chodzi o pigmenty żelazowe to polecam moją książkę "Pigmenty żelazowe", co prawda wydana będzie dopiero koło maja, ale polecam,.

AP,

14 mar 2007, o 11:50

Palasz minia ołowiana to nie Pb2O3. Wzór sumarycznego tego tlenku to Pb3O4 - dzieje się to w taki sposób ==> PbO2 x 2PbO

Obrazek

14 mar 2007, o 14:54

AP.

14 mar 2007, o 17:19

Post pigmenty nieorganiczne
Zwracam sie z prośba o podpowiedzeniu mnie gdzie mogę ściagnąć z internetu lubkupić ksiązki i inne materiały na temat : barwników nieorganicznych, oraz :Preparatykęnieorganiczną - Supniewskiego.

19 lut 2008, o 12:18

Supiewskiego ściągniesz z tematu o nazwie SEKS Super Ekskluzywny Książkowy Skład.

Nt. pigmentów nieorganicznych jest cała masa książek fachowych, m.in. wydawnictwa Vincentz z Niemiec (Inorganic Pigments, Pigment processing, a także książki z chemii nieorganicznej i chemii betonu - czasem są wzmianki o barwieniu betonów i zapraw).

W mojej bibliotece znajduje się trochę książek o tematyce inorganic pigments mam ponad 60 skryoptów z tej tematyki,ale żeby coś polecić, musze wiedzieć czty chcesz preparatyke czy aplikacje czy własności czy może jeszcze coś innego...

Chyba dzisiaj rozmawialiśmy nawet przez tel? Chyba, że podobny temat,.

Pozdrawiam,
AP.

19 lut 2008, o 13:07

Palasz minia ołowiana to nie Pb2O3. Wzór sumarycznego tego tlenku to Pb3O4 - dzieje się to w taki sposób ==> PbO2 x 2PbO

Też jest to nieprawda ;) W rzeczywistości jest to ortoołowian (IV) ołowiu (II), dawniej - ortoołowian ołowiawy - Pb2[PbO4] :)

21 lut 2008, o 11:36

Leland napisał(a):

Też jest to nieprawda ;) W rzeczywistości jest to ortoołowian (IV) ołowiu (II), dawniej - ortoołowian ołowiawy - Pb2[PbO4] :)

Wiesz szalony, kwestia nazwania tego związku,.
AP.

Edit// Szalony, ja co prawda jestem organik od tworzyw sztucznych, jednakże z minią wile pracowałem jak była stosowana w farbach antykorozyjnych, teraz też pewne prace nad nią prowadzimy, ale nie w sensie zastosowań w przeciwrdzewnych wyrobach malarskich. Pozdro

Ostatnio edytowano 22 lut 2008, o 11:23 przez palasz, łącznie edytowano 1 raz

21 lut 2008, o 16:44

Nie pamiętam już dokładnie - ale chyba pewne niuanse wiązań i defektów w sieci krystalicznej wskazują, że związek ten ma strukturę zbliżoną do soli.. Ja się o ceramikach** wiele nie uczę, ja jestem z metalu ;)

** - z punktu widzenia materiałoznawcy jest to jak najbardziej ceramika

21 lut 2008, o 17:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]