Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Galwanizacja - Miedziowanie *niestandardowe pytanie... 
Autor Wiadomość
Post Galwanizacja - Miedziowanie *niestandardowe pytanie...
Elo elo... Najpierw użyłem polecenia szukaj... Ale wyniki tego co było na forum nie ucieszyło mnie wystarczająco... W takim razie stwierdziłem że najlepiej będzie się zapytać ludzi co mają pojęcie... A temat na bank przyda się niejednemu...

Otóż chciałbym wymiedziować przemiot... No ba... Ale bez użycia CuSO4... Widziałem już gdzieś jakiś sposób z żelazem/stalą i miedzią... Otóż nie mogę używać CuSO4 ponieważ potrzebuję grubiuśką warstwę (począwszy od 3mm do 1cm)... Podobno można to zrobić z prądem i czystą miedzią...

PS>Proszę o wszystkie tanie sposoby, najlepiej bez kwasów ;) Oczywiście o ile konieczne to wtedy będę się męczyl :) Z góry THX :)

17 lis 2005, o 23:33
**

17 lis 2005, o 23:44

Post .....
buhaha... 1cm zycze powodzenia, miedz rektyfikujesz? aby otrzymac zwarta warstwe miedzi nalezy uzyc bardzo malego pradu na cm2 rzedu kilkunastu mA, mm warstwa ok doby, centymetr.. hmmmm pozatym wystarczy kilkadziesiat gram jakiejs soli miedzi najlepszy siarczan nastepnie elektrolit sie zakwasza kwasem siarkowym i z takim r-r mozesz pracowac do usr... tak wiec warto zainwestowac pare zł... i jedyne co zuzywasz podczas takiego procesu to miedz obojetnie w jakiej formie drut blacha rurka..;) hmm nawet nie mozna powiedziec ze zuzywasz, po prostu przechodzi na miedziowany przedmiot..;)

18 lis 2005, o 00:59
DjMHZ : Szukałem... Ale trudno jest sprecyzować zapytanie aby otrzymać taki wynik... Pozatym lipa :(
mikor : Jak dla mnie może się to pokrywać tą miedzią nawet 4-6 dni... Byle by było... A co do inwestowania paru złotych to ok... Tylko skad wziąc ten siarczan miedzi i jaka jest cena rynkowa za 1kg? Bo z tego co wiem to ok 140zł chyba że pięciowodny (jakoś tak) 40zł... (ceny z http://www.poch.com.pl)...
Weź mi powiedz jak to zrobić ile kasy zejdzie aby pokryć 1dm^2 ( ^2 - kwadratowy ) warstwą 1cm... Bo jakaś mała odpowiedź wiele mi nie da, bo z tej części chemi wiem bardzo mało... I mało razy miałem styczność z kwasami i innymi rzeczami tego typu ;)

Czekam na odpowiedź(i)... :)

18 lis 2005, o 01:52

Tak wiec bedziesz potrzebowal 700g(~380ml) h2s04 , 300g Cuso4 i to wszystko na 4,5L wody no i do tego troszke stezonego kwasu solnego 0,5cm3
heh wszystko podziel przez 4,5 i bedziesz mial ile tego na litr wziasc..;) heh bo to przepis na 1 galon..;) btw. ahhh te amerykanskie czy tez angielskie jednostki nie mogą sie zunifikowac..? oczywiscie ja robilem bez tych kilku kropel hcl no i calkiem niezle to idzie aczkolwiek jony chlorkowe podobno niezle poprawiaja jakosc powierzchni za niedlugo bede musial sprawdzic..;)
A co do kupna powyzszych http://www.chemik.aip.pl/ za 0,5kg CuSO4 cz. zaplacisz 14zl tak wiec nie wiem w czym problem a z tego wykozystasz 70g na litr i jak juz mowilem "kapiel" sie nie zuzywa tak wiec pomijajac poczotkowe koszta odczynnikow i kombinowanie drutu miedzianego np. ze zlomowiska miedziowanie wychodzi "za free"..;) ehh ile wyjdzie za miedziowanie 1dm2 nieznam sie na prawach Faradaya moze ktos z teoretycznych to obliczy..;P
Moje nieprofesjonalne obliczenia:
1dm2 -100cm2
15mA/cm2 daje 15A/dm2
zakladam napiecie na elektrolizerze 7V ale chyba 3,5 styknie
czyli 15A*7V=105W
105W*10=~1KWh=50gr
10h pracy to ok 0,5mm warstwa czyli centymetrowa bedzie nas kosztowac 10zl oczywiscie oparte na danych doswiadczalnych ze po 24h mamy ok 1-1,5mm warstwe...
Przy napieciu 3,5 jesli takie mzoe byc to zuzyjesz o polowe mniej energii czyli 5zl za 1cm warstwe/dm2..;) heh to jest 100cm3 miedziuchy rektyfikowanej..;)

18 lis 2005, o 08:04
Eeeeee! ;] To jak mam już kąpiel to ona się nie marnuje? Tylko miedź co daje na + osadza się na - ? Jak tak to zaczynam robić metalowe opakowania dla pirotechników... 8) Miedź to z kabli starych uzyskam i gites będzie...
PS> Czy istnieje mozliwość aby na rurze miedzianej osadzać na podobnych zasadach stal? lub żelazo? byle coś twardszego od miedzi... :D

18 lis 2005, o 12:19

Post .....
Ehhhhh, poczytaj troche o szeregu napieciowym metali,
a kapiel sie nie marnuje aczkolwiek po dluzszym uzytkowaniu moze dojsc do zanieczyszczenia kapieli... no ale to juz zostawiam wkoncu nic nie zastapi doswiadczenia.

18 lis 2005, o 21:03

Może ja pomogę... Ostatnio bawię się w galwanotechnikę i miałem lekką okazjedo eksperymentowania.

Warstwy 1 cm raczej nie otrzymasz, ale sądzę, że jakieś 0,3 cm powłoki o grubej fakturze możesz otrzymać. Na jeden litr wody destylowanej będzie Ci potrzeba jakieś 25 ml stężonego H2SO4 i jakieś 330g CuSO4 (albo po prostu zrób roztwór nasycony). To tego musisz mieć dość gruuuby kawałek miedzi. chyba, ze chcesz pokrywać z dwóch stron, to musisz mieć dwa kawałki (albo i więcej). Zrób trochę wiecej kąpieli i przechowuj w butelkach (przy duzych gęstościach prądu i długim użytkowaniu katoda dość silnie się rozgrzewa w skutek czego trochę paruje). Anodą będzie miedź, a katodą pokrywany przedmiot. Skład kąpieli będzie siejeszcze trochę zmieniał w zależności od tego, co chcesz miedziować... To chyba tyle. Po za tym polecam "Galwanotechnikę domową" Sękowskiego albo jakiś podręcznik w stylu "technologia powłok galwanicznych" (z tym możesz mieć kłopot, możliwe, że będziesz musiał korzystać z biblioteki uniwersyteckiej). Jeśli jesteś z Warszawy to możesz też umówić się nawizytę do Instytutu Mechaniki Precyzyjnej w Warszawie (ale jeśli nie mieszkasz blisok, to raczej nie przyjedziesz ;D). W każdym razie tam bardzo chetnie mnie wprowadzono w tajniki galwanotechniki.

No. To chyba na tyle...

26 lut 2006, o 16:09

Na jeden litr wody destylowanej będzie Ci potrzeba jakieś 25 ml stężonego H2SO4 i jakieś 330g CuSO4 (albo po prostu zrób roztwór nasycony).

Konieczne jest zakwaszanie roztworu ? Bo z powyższego troche niejasno wynika, że można zakwasić, albo sporządzić roztwór nasycony.

9 lut 2008, o 17:58

Tak, kąpiel do miedziowania powinna być kwaśna. Najprostsza to CuSO4 + woda + H2SO4. Sprawdź sobie przepis w galwanotechnice domowej Sękowskiego.

Kąpiel przemysłowa do rafinacji miedzi pracuje z bardzo dużą zawartością H2SO4 i stanowi zasadniczo wodny roztwór CuSO4 i H2SO4 nieuchronnie zanieczyszczony NiSO4 (roztwór wycofuje się do oczyszczenia gdy zawartość niklu przekroczy pewną wartość). Reszta zanieczyszczeń osiada jako tzw. szlam anodowy w workach zawieszonych na anodach. Szlam anodowy kieruje się do produkcji przede wszystkim srebra, i w mniejszej ilości - złota.

9 lut 2008, o 18:19
@MODERATOR

Jesli chodzi o stosunek CuSO4 do H2SO4 to wszytko zalezy czy kapiel ma pokrywac wglebnie czy tez tylko powierzchownie - to znczy czy np. na elemencie sa otwory w ktore miedz ma wejsc czy tez cala powierzchnia jest plaka w zaleznosci od tego dobiera sie albo wieksza ilosc miedzi a mniejsza kwasu (dla kapieli o niskiej wglebnosci) lub tez mala ilosc miedzi a duza ilosc kwasu - dla kapieli od uzej wglebnosci

jesli chodzi o teoretyczne obliczenia - wszytko ok, ale... niestety nie wszystkie kapiele maja 100% wydajnosci, a co za tym idzie nie 100% miedzi z anody idzie na katode

przy kapieli o skladzie:
75 g CUSO4*5H2O
200 g H2SO4
kila ml HCl

aby odlozyc na gabarycie 7 um grubosci Cu potrzeba okolo 10 minut przy gestosci 2 A/dm2 i przy stosunku powierzchni anod do katody 2:1 - wiec szybko liczac bedzie Ci potrzeba okolo 10 dni nakladania miedzi

9 lut 2008, o 19:39

Post Miedziowanie
Przeczytaj sobie książkę Sękowskiego pt. "Galwanizacja". Tam jest dużo o miedziowaniu, srebrzeniu itp.

25 mar 2008, o 19:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]