Tak wiec bedziesz potrzebowal 700g(~380ml) h2s04 , 300g Cuso4 i to wszystko na 4,5L wody no i do tego troszke stezonego kwasu solnego 0,5cm3
heh wszystko podziel przez 4,5 i bedziesz mial ile tego na litr wziasc..
heh bo to przepis na 1 galon..
btw. ahhh te amerykanskie czy tez angielskie jednostki nie mogą sie zunifikowac..? oczywiscie ja robilem bez tych kilku kropel hcl no i calkiem niezle to idzie aczkolwiek jony chlorkowe podobno niezle poprawiaja jakosc powierzchni za niedlugo bede musial sprawdzic..
A co do kupna powyzszych
http://www.chemik.aip.pl/ za 0,5kg CuSO4 cz. zaplacisz 14zl tak wiec nie wiem w czym problem a z tego wykozystasz 70g na litr i jak juz mowilem "kapiel" sie nie zuzywa tak wiec pomijajac poczotkowe koszta odczynnikow i kombinowanie drutu miedzianego np. ze zlomowiska miedziowanie wychodzi "za free"..
ehh ile wyjdzie za miedziowanie 1dm2 nieznam sie na prawach Faradaya moze ktos z teoretycznych to obliczy..;P
Moje nieprofesjonalne obliczenia:
1dm2 -100cm2
15mA/cm2 daje 15A/dm2
zakladam napiecie na elektrolizerze 7V ale chyba 3,5 styknie
czyli 15A*7V=105W
105W*10=~1KWh=50gr
10h pracy to ok 0,5mm warstwa czyli centymetrowa bedzie nas kosztowac 10zl oczywiscie oparte na danych doswiadczalnych ze po 24h mamy ok 1-1,5mm warstwe...
Przy napieciu 3,5 jesli takie mzoe byc to zuzyjesz o polowe mniej energii czyli 5zl za 1cm warstwe/dm2..
heh to jest 100cm3 miedziuchy rektyfikowanej..