Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
ZAKWASY 
Autor Wiadomość

Post ZAKWASY
Hej poradzcie mi coś.
Od wczoraj zacząłem chodzić na siłownie, przedtem nie za bardzo się ruszałem.
I tu mój problem-ZAKWASY :?

Czy któś zna jakiś lek/substancje która mi pomoże?

Za zakwasy jest odpowiedzialna nadmierna ilość kwasu mlekowego w mięśniach czy jest coś co go zredukuje i mi pomoże?

Odpiszcie bo nawet rąk nie czuje :?

9 gru 2008, o 20:34

Myślę, że jak by coś takiego było to by było powszechnie znane albo chociaż mój nauczyciel w-f lub bio by nam dorzucił to jako ciekawostkę bo o różnych suplementach białkach itd były rozmowy. Poza tym co to mogła by być za substancja co by przenikała do mięśni i zobojętniła kwas? Chyba, że se wstrzykniesz jakąś zasadę do mięśni :twisted: Najlepiej zrób sobie lekki trening i rozruszaj obolałe mięśnie to ci trochę przejdzie :)

9 gru 2008, o 20:47
@MODERATOR

taaa, najpierw sie dowiedz czym są zakwasy, bo to nie jest kwas mlekowy zawarty w mięśniach, jego już nie ma w kilkanaście minut po wysiłku. Najlepiej to robić sobie rozgrzewkę przed treningiem, a nie tak na hura za sztangi sie brać.

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

9 gru 2008, o 20:50

Hmmm.......Robiłem rozgrzewke i co zakwasy mam.

To ktoś sie tu myli moja nauczycielka z biologi mówiła nam że to właśnie kwas mlekowy jest odpowiedzialny za zakwasy.

Nie chce się z nikim spierać ale chyba nauczycielka mnie wprowadziła w błąd.

Dziś też byłem na siłowni żeby się porozciągać ale nic nie dało!

W końcu same przejda ale myślałem że może jest jakiś lek na to.

9 gru 2008, o 20:57

powstawanie zakwasów jest elemetarnym elementen\m treningu, każdy koks ci to powie, po prostu po wyciskaniu mięsień musi mieć czas odpocząć i sie zregenerować, nie ma że boli

9 gru 2008, o 21:12
**

No właśnie boli :) tak, powstaje kwas mlekowy w mięśniach. Ale tylko na drodze beztlenowego spalania glukozy w mięśniach. Poza tym jak za dużo się na raz "napakujesz" to bedziesz jęczał 2 tygodnie. Ja polecam gorącą kąpiel po treningu i spać zaraz. Ponadto DIETA !! więcej cukrów, tłuszczy tak ok. o połowę no i białka tak z 60% więcej. Tylko bez przesady, bo Ci zamiast mięśni bęben pod gardłem urośnie tylko :D im więcej energii dostarczysz mięśniom, tym lepiej i sprawniej bedą pracować. No i jedna z najważniejszych zasad: PIĆ DUŻO WODY, ale naprawdę DUŻO. Bez wody w organiźmie rozwój mięśni tylko będzie sie pogarszał, no bo jak przetransportujesz glukozę, jak skatabolizujesz pirogroniany, jak nie bedzie środowiska do tego? hę ??

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

9 gru 2008, o 21:29
@MODERATOR

a ja bym proponował właśnie zimny prysznic...

9 gru 2008, o 21:42
@MODERATOR

jak to mowia gorale: "No pain, no gain " musisz rozcwiczyc

pewnie dobor odpowiedniej diety tez pomoze, ale to juz dlugofalowo

9 gru 2008, o 22:58
@MODERATOR

eeee tam, jak wejdzie w cykl treningowy to będzie po zakwasach...

9 gru 2008, o 23:05
SianoPIS!

Dokładnie, też miałem na początku zakwasy, po jakimś czasie one mijają, ważne jest, żeby się nie nadwyrężyć, jak machasz hantlami to jak czujesz, że wchodzi lajtowo już to o 5kg zwiększaj, nie kilogramy dają Ci tężyznę, lecz wysiłek. Możesz ćwiczyć nawet piątką, a jak będziesz dużo, to na to samo wyjdzie co nawet 15. Leku nie ma niestety (a może i nawet dobrze, bo mięśnie by Ci wyj***ły w kosmos :D)
Pozdrawiam,
Imaginus.

10 gru 2008, o 00:45

Organizm pamięta o wysiłku przez trzy dni. Jeżeli nie przeprowadzisz następnego treningu w ciągu tych trzech dni, to organizm zregeneruje się i potem będziesz zaczynał od nowa. Po jakimś czasie organizm się przyzwyczai i mimo rzadkiego treningu nie bedziesz miał zakwasów, ale i efektów. Co do przyczyny bólu, to są dwie szkoły. Stara teoria mówi o kwasie mlekowym, a nowa o mikrouszkodzeniach włókien mięśniowych. Tak czy owak, wszelkie lekarstwa to tylko półśrodki i to raczej psychologiczne. Wiem coś o tym, bo przebiegłem juz 50 maratonów i 20 biegów 100-kilometrowych :D

11 gru 2008, o 09:47

Bear Grylls ze Szkoły Przetrwania w Panamie jadł jakąś roślinę i mówił, że Indianie używają tego do zwalczania zakwasów. Niestety nie pamiętam nazwy.

13 gru 2008, o 22:25

Kreatyna monohydrat przyjmowana cykliczne lub długofalowo w mniejszych dawkach powoduje 100% brak zakwasów podczas cwiczen na silowni.

Polecam ja z moiej ofert w cenie 41zł/kg lub 28zł/500g, jeden kg starczy na ok 3 cykli po 4-6tyg z glukoza dla lepszego wchlaniania sie lub na 2 cykle bez dekstrozy.

//regulamin pkt 2.3.1, myślę że go znasz; jaozyrys

13 gru 2008, o 23:07

2. Rozgrzewka.
3. Odpowiedzialne obciążanie organizmu.
4. Oddech.

Jak dla mnie na zakwasy dobrze jest pochlać i wprowadzić organizm w stan zasadowicy ;)

14 gru 2008, o 01:33

Już po zakwasach,wszedłem w cykl treningowy i wszystko gra.

Może dla nie których to błachy powód ale dla mnie było to bardzo uciążliwe.

17 gru 2008, o 22:21

Odnośnie zakwasów (co prawda od biegania, ale to nie ma znaczenia) znalazłam taki oto tekst:

"Co dzieje się w ludzkim organizmie podczas biegu na długim dystansie? Mózg stara się utrzymać w ryzach rosnące wraz z wysiłkiem zakwaszenie i postępującą utratę glikogenu – paliwa dla muskułów. Tego glikogenu, magazynowanego w mięśniach i wątrobie, starcza biegaczowi tylko na 60–70 minut, a maraton trwa dłużej. Gdyby nie spalanie wolnych kwasów tłuszczowych, z biegaczami byłoby krucho. Kłopot w tym, że kwasy poddają się spalaniu tylko w pewnych warunkach, przy niskim zakwaszeniu. A gwałtowny wysiłek zakwaszenie zwiększa, dlatego długodystansowy bieg trzeba rozpoczynać powoli."

reszte z tego artykułu można przeczytać tutaj: http://www.focus.pl/sport/zobacz/publik ... likacji/1/

Wnioski sa proste: najważniejsza jest rozgrzewka i nie robienie ćwiczen na wariata!!:)

28 sty 2009, o 10:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]