Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
zwiększanie rozpuszalności kofeiny 
Autor Wiadomość

Post zwiększanie rozpuszalności kofeiny
Witam , posiadam czystką kofeinę (nie w postaci soli) . Taka kofeina praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie . Czy jeśli dodam kwasu cytrynowego zwiększy się jej rozpuszczalność (powstanie cytrynian) . Jak to wpłynie na smak takiej kofeiny ?(w czystej postaci jest strasznie nie dobra)

6 lut 2010, o 15:05
**

Użyj do rozpuszczenia kofeiny kwaśnego soku poprostu. Z indeksu mercka wiem że rozpuszczalność kofeiny w wodzie zwiększają: benzoesany, cytryniany, niskie pH itp.

W preparacie leczniczym Cardiamid Coffein, kofeina jest rozpuszczona w towarzystwie benzoesanu sodu.

6 lut 2010, o 15:17
@MODERATOR

Post Re: zwiększanie rozpuszalności kofeiny
chemil napisał(a):
Witam , posiadam czystką kofeinę (nie w postaci soli) . Taka kofeina praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie . Czy jeśli dodam kwasu cytrynowego zwiększy się jej rozpuszczalność (powstanie cytrynian) . Jak to wpłynie na smak takiej kofeiny ?(w czystej postaci jest strasznie nie dobra)

stary zbanuj się sam najlepiej nim przedawkujesz
chcesz zwiększyć rozpuszczalność kofeiny w wodzie, aby ją spożywać, a dodatkowo zmodyfikować jej smak tak by była smaczna - a pewnie nawet nie znasz pojęcia LD50 - które w tym wypadku może być dla Ciebie bardzo zdradliwe :|

6 lut 2010, o 16:13
*

O ile nie masz dokładnej wagi, i nie wiesz co robisz, to lepiej się w to nie baw, bo kofeina w większych dawkach powoduje śmierć, jak napisał Sulik.

A jeśli zamierzasz to zignorować, to przynajmniej noś ze sobą w portfelu kartkę z liścikiem do lekarza pogotowia że popijasz duże ilości kofeiny w roztworze, co im ułatwi ratowanie jak przyjdzie co do czego.

No i że się tak bezczelnie zapytam, po co chcesz się truć kofeiną? Jak nie chcesz spać, to idź do lekarza, powiedz dlaczego nie chcesz spać i poproś o jakiś lek. edit nicnowego - nie będzie Ci się chciało spać a przynajmniej będziesz w stanie utrzymać kubek bez rozlewania z powodu trzęsących się rąk i pikawa Ci nie wysiądzie.

6 lut 2010, o 16:37
SianoPIS!

Najpierw poczytaj zanim zaczniesz się w to bawić

Pozdrawiam ;)

Albert Einstein

6 lut 2010, o 16:43
@MODERATOR

jeśli zostanę wysłuchany to patryczek ma sianopisa

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

6 lut 2010, o 17:10

Ja nie wiem czy ta dawka śmiertelna jest aż taka niska... na wiki ktos napisał że dawka śmiertelna to 10g...jak dla mnie to dużo...ciężko by było przedawkować,biorąc pod uwagę że już wcześniej występują objawy przedawkowania :roll:

6 lut 2010, o 18:29
*

A po co właściwie chcesz się tym faszerować, jeśli można wiedzieć? Z ciekawości pytam.

6 lut 2010, o 18:35
@MODERATOR

Ja nie wiem czy ta dawka śmiertelna jest aż taka niska... na wiki ktos napisał że dawka śmiertelna to 10g...jak dla mnie to dużo...ciężko by było przedawkować,biorąc pod uwagę że już wcześniej występują objawy przedawkowania :roll:

z kofeiną jest ten problem, że zanotowano przypadek zejścia śmiertelnego już w okolicach 3 g, ale też byli tacy których nie zabiło 20-30g

powodem tego jest prawdopodobnie wiek i ogólne zdrowie "pacjenta", tempo spożycia oraz to ile przeciętnie dana osoba spożywa kofeiny dziennie

więc wszelkie zabawy z robieniem sobie samodzielnych roztworów kofeiny do spożycia nie należą do najmądrzejszych :) tym bardziej, że efekty zatrucia też nie należą do najmilszych i wartych testowania

6 lut 2010, o 18:48
SianoPIS!

Rozwine wypowiedź Sulika
Cytuj:
z kofeiną jest ten problem, że zanotowano przypadek zejścia śmiertelnego już w okolicach 3 g, ale też byli tacy których nie zabiło 20-30g

powodem tego jest prawdopodobnie wiek i ogólne zdrowie "pacjenta", tempo spożycia oraz to ile przeciętnie dana osoba spożywa kofeiny dziennie

więc wszelkie zabawy z robieniem sobie samodzielnych roztworów kofeiny do spożycia nie należą do najmądrzejszych Smile tym bardziej, że efekty zatrucia też nie należą do najmilszych i wartych testowania

Kofeina regularnie przyjmowania w odpowiedznich dawkach jest coraz bardziej tolerowana tzn. zjawisko tachyfilaksji
Dlatego jest różnie z dawką śmiertelną

pozdrawiam

Albert Einstein

6 lut 2010, o 18:59

tak sie składa , że potrafię korzystać w wikipedii :) wagę mam dość dokładną (dokładność 0.01 g) więc raczej nie będzie problemu . Co do dawki śmiertelnej to raczej cięzko by było przypadkowo przyjąć 5 g zamiast 0,3g . Dzięki za wszelkie uwagi mające na celu uchronienie mnie przed przedawkowaniem :)

6 lut 2010, o 20:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]