tripleffect
Dołączył(a): 26 maja 2009, o 19:14 Posty: 27 Lokalizacja: Lublin
|
ACD/ChemSketch 12 [program]
Na pewno wszystkim znany jest ten program, bo łatwo można go ściągnąć w wersji freeware i to wystarcza w większości przypadków. Ale pewne limity typu "nazewnictwo tylko dla cząsteczek z max. 50 at. czy 3 pierścieniami" w tym momencie mnie ograniczają, kiedy prowadzę badania nad trochę bardziej skomplikowanymi alkaloidami, ich pochodnymi i wykorzystaniem. Wówczas potrzebna mi jest nazwa dla skomplikowanych cząsteczek, gdzie pierścieni jest np. 6 i są połączone tak, że w 3D z płaskiego wzoru na kartce robi się naprawdę skomplikowana cząsteczka.
Najlepszym wyjściem dla mnie byłaby pełna wersja oprogramowania. Ale zdecydowałem się na 14-dniową wersję demo, tyle by mi wystarczyło, że dodać do pracy potrzebne mi rzeczy. Zarejestrowałem się na I-Lab/ACD, aktywowałem konto, wysłałem prośbę o Demo Key i przyszedł czas na rejestrację klucza. W ChemSketch wg strony powinno to iść tak (nie chcę używać nieporęcznego appletu na Javie): I-Lab > Register Demo Access. Wpisuję swój Login z I-Lab, wpisuję hasło i klucz, który dostałem. Po chwili wyskakuje okno:
Request:
Register at ACD/I-Lab
Reply [b]Internal I-Lab Error. Contact I-Lab Administrator
Nie mam zamiaru kontaktować się z administratorem, to się powtarza ciągle, odkąd dostałem klucz, czyli od końca kwietnia.
Może coś robię nie tak? Albo w ogóle powinien sobie odpuścić pełną wersję tego oprogramowania i ktoś może mi polecić program, który generuje nazwy IUPAC narysowanej cząsteczki, pokazuje cząsteczkę po wpisaniu nazwy IUPAC (bez limitów, 50 atomów i to takich, a takich + max. 3 pierścienie), z przynajmniej takimi kalkulacjami przynajmniej takimi, które występują w ChemSketch.
Skądś przecież ludzie biorą pełne nazwy IUPAC, wzory SMILES itp. dla bardzo skomplikowanych cząsteczek. Inne oprogramowanie?
|