Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Zmiekczenie czyny w procesie rozlutowania 
Autor Wiadomość

Post Zmiekczenie czyny w procesie rozlutowania
Zajmuje się czasem elektroniką (naprawami) i niestety mam (jak większość zapewne), bardzo uciążliwy problem , chodzi o wylutowanie układu scalonego który jest wlutowany do płyty dwustronnie co nastręcza dużo trudności z jego usunięciem , czy macie pomysły i propozycje jaki pierwiastek dodać na lut a potem podgrzać lutownicą żeby , stała się dłużej płynna , rzadsza i miała i dłużej trzymała temperaturę ? Był kiedyś stop lutowniczy o nazwie Chip Quik co wykazywał podobne właściwości jednak jest on dość drogi.

27 maja 2011, o 11:54
@MODERATOR

wszystko jest wina tego, że teraz elektronika lutowana jest za pomocą cyny bezołowiowej, która to ma wyższą temperaturę topnienia od starej cyna-ołów. Stąd też trzeba element lepiej i równomierniej dogrzać, co jest kłopotliwe. Dodatkowo stop ten jest twardszy z powodu zawartości innych pierwiastków.

Co mogę zaproponować ? Spróbuj kupić sobie eutektyk Sn-Pb (63% Sn i 37 % Pb), albo też stop cyny z ołowiem o większej zawartości Pb - myślę że to powinno odrobinę pomóc.

27 maja 2011, o 12:35

no właśnie kolego używam LC60 czyli (60% Sn i 40% Pb) jednak np na nowych czy starszych płytach np Commodore 64 to idzie mozolnie ponieważ fabryczne płyty robione są pokryte twardszymi stopami , taki lut pokrywam topnikiem (acetonem zmieszanym z kalafonią) rozgrzewam lut i dodaje do niego LC60 co go zmiękcza , ale bez rewelacji , myślałam o tym raczej żeby dodać pierwiastek lub roztwór pierwiastków co wykazał by małą temperaturę topnienia , myślałem o galu i ind-dzie jednak są one drogie i trudno dostępne , może znasz jakieś inne pierwiastki wykazujące podobne właściwości ?

27 maja 2011, o 13:12
@MODERATOR

może stop Wooda - temp. top: jakieś 60-80 PLN.

na http://odczynniki.chem.pl/ jest za 265,14 PLN/kg co chyba jest ceną niską zwracając uwagę na to, że chyba będziesz tego potrzebował pewnie około 1g na rozlutowanie.

a stop ten składa się z bizmutu, cyny, ołowiu i kadmu

27 maja 2011, o 13:26

bardzo ciekawe :D myślę ze warto spróbować i zobaczyć , sam zdam relację

27 maja 2011, o 13:43

Niemiecka stronka ze stopem wood'a i innymi:
http://www.crystalgrowing-shop.com/shop/category_14/Metalle-_-Legierungen.html?shop_param=cid%3D%26

27 maja 2011, o 19:09
**

Inną metodą jest zakup stacji na gorące powietrze i dobry odsysacz do lutów ( oczywiście do elementów THT ). Do smd to tylko hot-air.

27 maja 2011, o 19:22

kolego aktus - to wiem, ale tak kombinuje żeby nie wydać 300 zł na Hot Air (dopiero koło tej ceny możesz kupić sprzęt w miarę dobry), którego bym używał sporadycznie.

28 maja 2011, o 13:32
@MODERATOR

Zaopatrz się w odsysacz, ułatwia życie w takich przypadkach.
Hot-air do smd - świetne, choć niektórzy radzą sobie bez.

28 maja 2011, o 15:30

wiem kolego o co ci chodzi , zgadzam się odsysacz za 5 zł to podstawowy sprzęt ale przy wlutowaniu scalaka lub elementów przewlekanych i przylutowanych jednostronnie , a problem dotyczy wlutowania elementów przewlekanych , lutowanych dwustronnie wtedy też używam plecionki (czy taśmy do odsysania) jednak jest to metoda długa i nie zawsze precyzyjna więc najlepszym sposobem wydaje mi się użyć stopu niskotopliwego zmieszać z cyną z pola lutowniczego co teoretycznie powinno zmiękczyć ją przez co powinna mniej przylegać do otworu w płycie i wtedy ją załatwić odsysaczem bądź smd taśmą.

28 maja 2011, o 17:54
**

Może takie coś? http://www.youtube.com/watch?v=ngEZbGf20PI

28 maja 2011, o 19:57

hm.. widziałem kiedyś ten filmik (trochę schodzimy z tematu na na mechaniczne usuwanie) , to musiała być jakaś podstawka na do hot air , ciekawi mnie ile kosztuje , ale można cy zrobić coś takiego z sprasowanej rurki miedzianej w płaskim imadle , takie coś zamontować na kombinerkach i można próbować nagrzewać na kuchence gazowej , na smd też można by zrobić foremkę z cienkiej rurki miedzianej i zamontować miejsce na kombinerki żeby można było przesunąć chip po płytce z rozgrzaną formą , tylko pytanie jak szybko rurka miedziana traci ciepło ?

28 maja 2011, o 22:53

a tutaj właśnie masz ten ChipQuik : http://www.youtube.com/watch?v=FTQqjggeklo&NR=1 ciekawi mnie bardzo co to za stop :D

28 maja 2011, o 22:58

Dostałem dziś od pewnego kolegi z forum gal i stop Wooda, lecz jednak wyniki są dość marne :-( stop wooda nie za bardzo chce chwytać lutownicę a nóżki scalaka chwyta dopiero po dobrym rozganiu, ponadto szybko oddaje ciepło, a po operacji grot nie chce łapać cyny , ponadto ciężko się potem usuwa z salaka (i nie radził sobie za dobrze z dużymi scalakami ).
Gal z kolei jest ciężko usuwalny z pinów płyty i z wlutowanego elementu , poza tym nóżki elementów są potem łamliwe, wiec niestety metoda nie jest skuteczna i kosztowna , lepiej dorobić do opalarki precyzyjną regulacje temp. i zrobić odpowiedzią dyszę. Pomysł nie okazał się skuteczny ale myślę pomysł był ciekawy.

8 lip 2011, o 19:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]