Cytuj: Kwas oleinowy z oleju roślinnego
Odczynniki: olej rzepakowy 15 g gliceryna 30 mL KOH 3,45 g eter dietylowy 90 mL stęż. HCl 15 mL NaCl bezw. Na2SO4 stały CO2 - aceton mocznik - metanol eter naftowy
Aparatura/szkło: mieszadło magnetyczne, mieszadełko kolba kulista poj. 250 mL łaźnia olejowa cylinder miarowy kolba kulista poj. 100 mL lejek kolba stożkowa poj.250 mL krystalizator biureta Hydroliza oleju roślinnego W kolbie okrągłodennej o poj. 250 mL umieścić 15 g oleju roślinnego, 3,45 g wodorotlenku potasu i 30 mL gliceryny. Kolbę zanurzyć w łaźni olejowej i doprowadzić do temperatury 160 o C. Zawartość kolby mieszać w tej temperaturze za pomocą mieszadła magnetycznego przez 5 minut, po czym ochłodzić do temperatury pokojowej (mieszanina w kolbie zaczyna przechodzić w stan stały). Do mieszaniny dodać 90 mL roztworu: 75 mL wody i 15 mL stężonego HCl, doprowadzając do pH=1 (wypada w kolbie biały osad, nierozpuszczalny w wodzie, który rozpuszcza się w eterze dietylowym). Całość przelać do rozdzielacza. Kolbę dodatkowo przemyć eterem dietylowym. Otrzymaną mieszaninę ekstrahować w rozdzielaczu eterem dietylowym 3 x 30 mL, (mocno wytrząsać!). Połączone ekstrakty eterowe przemyć nasyconym roztworem NaCl i suszyć nad bezw. siarczanem sodu. Środek suszący odsączyć na lejku szklanym z watką w nóżce. Osad przemyć dodatkowo niewielką ilością eteru. Rozpuszczalnik usunąć pod zmniejszonym ciśnieniem i zważyć uzyskany surowy kwas oleinowy zanieczyszczony kwasami wielonienasyconymi m. in. linolowym i linolenowym. Izolacja kwasów tłuszczowych W celu uzyskania nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci krystalicznej, surowy kwas oleinowy należy rozpuścić w 112,5 mL acetonu i schłodzić do temperatury –75 ºC w łaźni stały CO2 - aceton). Po pojawieniu się pierwszych kryształów mieszaninę chłodzić jeszcze przez 10 minut, ciągle mieszając. Otrzymane kryształy odsączyć bardzo szybko na zimno na lejku Büchnera (nawet przy niewielkim ogrzaniu mieszaniny, masa krystaliczna topi się). UWAGA! Mieszanina stały CO2 - aceton daje temp. minimalną –78 o C!!! Założyć rękawice ochronne. Otrzymuje się ok. 8 g frakcji (w postaci białych kryształów), zawierającej mieszaninę kwasów tłuszczowych: oleinowego, palmitynowego i stearynowego oraz przesącz, w którym jeszcze pozostała część kwasu oleinowego oraz inne kwasy tłuszczowe (nienasycone). Wyodrębnienie czystego kwasu oleinowego W celu wyodrębnienia z mieszaniny tłuszczy kwasu oleinowego, należy umieścić otrzymane kryształy (ok. 8 g) w kolbie o poj 100 mL. Następnie dodać 16,5 g mocznika* i całość rozpuścić w 75 mL metanolu. Całość ogrzać do rozpuszczenia oleju i przesączyć (osad na lejku zawiera zanieczyszczenia oraz nieprzereagowany mocznik). Klarowny przesącz pozostawić do krystalizacji. Otrzymane kryształy ok. 4 g kwasu oleinowego w postaci kompleksu z mocznikiem odsączyć i wysuszyć na powietrzu. Zważyć i obliczyć wydajność procesu. Zmierzyć temperaturę topnienia (lit. t.t. 130 - 134 o C). W celu otrzymania czystego kwasu oleinowego (w postaci wolnej), należy rozpuścić otrzymany kompleks w 35 mL wody i przenieść do rozdzielacza. Ekstrahować eterem naftowym (3 x 20 mL). Surowy ekstrakt przemyć nasyconym roztworem NaCl i suszyć nad bezwodnym MgSO4. Przesączyć przez lejek z watką do wytarowanej kolbki. Rozpuszczalnik odparować pod zmniejszonym ciśnieniem. Otrzymuje się kwas oleinowy w postaci gęstniejącego oleju o t.t. 16 ºC. Zważyć produkt i obliczyć wydajność procesu. *Cząsteczki mocznika mają zdolność do wychwytywania związków posiadających długi łańcuch alkilowy. Ta zdolność „trzymania” cząsteczek alkilowych wiąże się z powstawaniem kanalików utworzonych przez wiązania wodorowe cząsteczek mocznika.
Opracowanie: Joanna Kurek i Anna K. Przybył |