Przyszedł mi do głowy pewien pomysł: Co było by gdyby zrobić roztwory nasycone z cukru oraz saletry, wymieszać je ze sobą a następnie zmieszać z roztworem żelatyny i przygotować galaretkę dymną. Czy cos takiego zapaliło by się? może, zamiast żelatyny użyć czegoś innego?
29 sie 2015, o 20:08
compaqchemlab
***
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Re: Saletra + cukier
Temat bardziej pod piro. Aby uzyskać dym, musi nastąpić rozkład azotanu potasu, a to wymaga temperatury. Woda całkowicie temu przeszkadza. Może jakby zrobić żelka na chloranie to by coś z tego było.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
29 sie 2015, o 21:45
Michelle
Dołączył(a): 4 sie 2015, o 23:09 Posty: 47
Re: Saletra + cukier
Galaretka w lodówce, tężeje, zastanawiam się, czy w miarę tężenia dosypywać mieszanki tak aby było (nie wiem czy użyję dobrego zwrotu) "zawiesiną" aczkolwiek chciałem przetestować formę roztworu. Może dosypać też nadmanganianu potasu aby wydzielał się tlen przy spalaniu.
31 sie 2015, o 20:15
compaqchemlab
***
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Re: Saletra + cukier
Broń Boże! Substancje organiczne redukują nadmanganian. To bardzo niebezpieczne.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
31 sie 2015, o 20:25
Michelle
Dołączył(a): 4 sie 2015, o 23:09 Posty: 47
Re: Saletra + cukier
Wiem tak tylko się zastanawiałem, nadmanganian potasu z cukrem reaguje wydzielając ciepło, nie chciał bym mieć chmury w lodówce więc wszystko pod kontrolą lecz ta temperatura nie przekroczyła by temperatury zapłonu podejrzewam.
31 sie 2015, o 20:51
Michelle
Dołączył(a): 4 sie 2015, o 23:09 Posty: 47
Re: Saletra + cukier
No i pod wpływem ciepła galaretka zamieniała się w płyn zanim zdążyła się zapalić, bez znaczenia była ilość zawartego rozpuszczonego cukru i saletry więc jest jak mówiłeś. ale musiałem to sprawdzić
31 sie 2015, o 22:36
compaqchemlab
***
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Re: Saletra + cukier
Będzie z cb naukowiec. Tylko gratulować dociekliwości. Podpowiem, że agar-agar topi się w dużo wyższej temperaturze niż żelatyna. I szczypta zgalaretkuje Ci całą zlewkę 250 ml na kamień. Po to karmelki się robi, by nie trzeba stosować gipsu, czy żelatyny. Spróbuj z lepikiem (lub smołą) Takie mieszanki stosuje się w wysokociśnieniowych silnikach do rakiet modelarskich.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników