Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Saletra + cukier 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 4 sie 2015, o 23:09
Posty: 47
Post Saletra + cukier
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł:
Co było by gdyby zrobić roztwory nasycone z cukru oraz saletry, wymieszać je ze sobą
a następnie zmieszać z roztworem żelatyny i przygotować galaretkę dymną.
Czy cos takiego zapaliło by się? może, zamiast żelatyny użyć czegoś innego?


29 sie 2015, o 20:08
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39
Posty: 1091
Lokalizacja: Cz-wa
Post Re: Saletra + cukier
Temat bardziej pod piro. Aby uzyskać dym, musi nastąpić rozkład azotanu potasu, a to wymaga temperatury. Woda całkowicie temu przeszkadza. Może jakby zrobić żelka na chloranie to by coś z tego było. :lol:

_________________
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...


29 sie 2015, o 21:45
Zobacz profil

Dołączył(a): 4 sie 2015, o 23:09
Posty: 47
Post Re: Saletra + cukier
Galaretka w lodówce, tężeje, zastanawiam się, czy w miarę tężenia dosypywać mieszanki tak aby było (nie wiem czy użyję dobrego zwrotu) "zawiesiną" aczkolwiek chciałem przetestować formę roztworu. Może dosypać też nadmanganianu potasu aby wydzielał się tlen przy spalaniu.


31 sie 2015, o 20:15
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39
Posty: 1091
Lokalizacja: Cz-wa
Post Re: Saletra + cukier
Broń Boże! Substancje organiczne redukują nadmanganian. To bardzo niebezpieczne.

_________________
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...


31 sie 2015, o 20:25
Zobacz profil

Dołączył(a): 4 sie 2015, o 23:09
Posty: 47
Post Re: Saletra + cukier
Wiem tak tylko się zastanawiałem, nadmanganian potasu z cukrem reaguje wydzielając ciepło, nie chciał bym mieć chmury w lodówce :P więc wszystko pod kontrolą :D
lecz ta temperatura nie przekroczyła by temperatury zapłonu podejrzewam.


31 sie 2015, o 20:51
Zobacz profil

Dołączył(a): 4 sie 2015, o 23:09
Posty: 47
Post Re: Saletra + cukier
No i :( pod wpływem ciepła galaretka zamieniała się w płyn zanim zdążyła się zapalić, bez znaczenia była ilość zawartego rozpuszczonego cukru i saletry
więc jest jak mówiłeś. ale musiałem to sprawdzić :D


31 sie 2015, o 22:36
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39
Posty: 1091
Lokalizacja: Cz-wa
Post Re: Saletra + cukier
Będzie z cb naukowiec. Tylko gratulować dociekliwości. Podpowiem, że agar-agar topi się w dużo wyższej temperaturze niż żelatyna. I szczypta zgalaretkuje Ci całą zlewkę 250 ml na kamień. Po to karmelki się robi, by nie trzeba stosować gipsu, czy żelatyny. Spróbuj z lepikiem (lub smołą) Takie mieszanki stosuje się w wysokociśnieniowych silnikach do rakiet modelarskich.

_________________
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...


1 wrz 2015, o 08:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..