Witam. Niedawno rozpocząłem studia chemiczne, nie jestem pewny jednak odnośnie swojej decyzji, stąd moje pytanie. Czy literatura zastąpi studia? Oczywiście nie jedna czy dwie książki. Nie zależy mi na tytule a nie wiem czy jest sens w to brnąć. Czy jeżeli poświęciłbym masę czasu na samodzielną pracę pokryłoby to się mniej więcej z moją wiedzą po studiach? Proszę o rady. Za wszystkie z góry dziękuję
19 paź 2015, o 03:05
Artur28
Re: Czy książki zastąpią studia?
chodzi mi mniej więcej o to czy wykładowcy mają wiedzę, której nie mogę wyczytać?
19 paź 2015, o 03:22
velSiergiej
Artur28 napisał(a):
chodzi mi mniej więcej o to czy wykładowcy mają wiedzę, której nie mogę wyczytać?
Nie.
Każdy wykładowca zdobył wiedzę z książek lub od swojego wykładowcy. Dowiedz się co czytali, jeżeli sam zrozumiesz dany materiał to czemu nie? Pytanie czy jesteś w stanie sam przewertować np cały cykl analizy matematycznej, nauczyć się tego i na tej podstawie drążyć np chemię teoretyczną albo opanować przynajmniej podstawy nauki o materiałach aby zrozumieć jak zbudowany jest piec wysokotemperaturowy. Do tego dochodzi Ci fizyka, jeżeli zrozumiesz zjawiska foto/termoelektryczne, łatwiej Ci będzie zrozumieć o co chodzi w spektroskopii... I tak dalej....
19 paź 2015, o 11:51
Artur28
Hmmm, czyli muszę zapoznać się z podstawami każdego działu. Cóż do tego momentu kształcenia zazwyczaj nudziłem się w grupie, z którą się uczyłem. Pomyślę i zdecyduję. Dziękuję jeszcze raz za szybką odpowiedź.
19 paź 2015, o 14:40
piczu14
Jeśli masz wiedzę większą niż przeciętna, to początek studiów może okazać się nudny. Jazda zaczyna się na wyższych latach. Poza tym studia dają możliwość działania w kołach naukowych, co może zaprocentować na przyszłość. Moje zdanie jest takie, że siedząc indywidualnie w książkach nie zdobędziesz takiej wiedzy jak studiując (to znaczy ucząc się na studiach).
19 paź 2015, o 17:10
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
jeden rok pracy zawodowej nauczy Cię więcej niż 3 lata studiów ale najpierw trzeba mieć zawód, jeżeli jesteś po LO, no to peszek
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości