Panowie jak w temacie... z chemi jestem marny, potrzebuje pomocy w temacie dla mnie niezrozumiałym, spróbuje to jakos wytłumaczyc:
Potrzbna mi substancja o temperaturze wrzenia około 35-43*C, potrzebuje zrobic cos co sie nazywa fachowo: - heatpipe
(taki cooler,moze ktos miał do czynienia) w skrócie jest to rurka, najczesciej miedziana, ze szczelnie zamknieta substancją, która wykorzystuje jedna z podstawowych zasad fizyki,a mianowicie zmiane stanu skupienia z ciekłej w lotna i przy tym odbiera znacznie lepiej ciepło anizeli sama miedz. Z tego co ja sie orientowałem to w srodku moze byc woda, ale musi byc obnizone cisnienie by woda wrzała w temp duzo nizszej (amatorsko nie do zrobienia), firmy produkujace takie coolery uzywaja napewno innych substancji ale ja nie mam pojecia jakich...
zainteresowała mnie substancja zwana chlorkiem metylenu, ( bardzo odpowiadaja mi warunki chemiczne w niej, tzn jest napewno niepalna, temp wrzenia 39*C) ...ale jak to zdobyc ? prosze pomóżcie mi i traktujcie jak laika w chemii bo blady jestem
Jezeli to nie ten dział to z góry przepraszam i prosze modera o przeniesienie
z góry dzieki esaj
23 lut 2006, o 18:12
eko osiem[*]
odp.
poprostu daj ogłoszenie w komnacie sklep.
eko.
24 lut 2006, o 00:35
2pio
jeżlei to mozę być substanca palna to Et2O najlpiej (eter dietylowy) - ~35*C
Chloroetan - ok 12*C
jodometan - ok 40*C
Pozdrawiam
2pio
Ostanio widziałem chlorek meylenu pól litra za bodajże 6 zet. Pisało na butelce rozpuszczalnik nitrocelulozowy, czytam skłąd a to czysty chlorekmetylenu. Więc byłem bardzo happy. Sklep to Brico marcha, a firma..zaraz wam powiem z tej samej mama w domu naftę...firma zwie się DRAGON, pozdrawiam i życze miłych łowów
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
25 lut 2006, o 17:48
elektryk
esaj napisał(a):
Z tego co ja sie orientowałem to w srodku moze byc woda, ale musi byc obnizone cisnienie by woda wrzała w temp duzo nizszej (amatorsko nie do zrobienia)
Jak najbardziej do zrobienia. Znasz doświadczenie z wrzeniem chłodnej wody w zamkniętej kolbie?
Do tej swojej rurki, przed jej ostatecznym zamknięciem (np. przez zalutowanie małego otworku) wlej pożądaną ilośc wody i zagotuj ją (grzejąc rurkę palnikiem). Gdy para wypędzi juz całe powietrze - rurkę zamknij (zalutuj).
25 lut 2006, o 21:50
eko osiem[*]
odp.
Kein napisał(a):
..firma zwie się DRAGON,
Aleś napisał
wszystko mają b.kiepskie pod wzg.czystosci same mieszanki nic czystego
Wszystko ze znakiem "SMOKA" nienadaje sie jako odczynnik chem.
no chyba że b.tech.
eko.
26 lut 2006, o 01:36
2pio
ale Eko. nie szukamy odczynnik do syntez tylko czegoś co lubi paorwać
2pio
Pozdrawiam
_________________ Pozdrawiam
2pio
26 lut 2006, o 15:45
eko osiem[*]
odp.
Czyli do tego się nada napewno ,jako odczynnik nie .
Posta o zanieczyszczeniach prod. ze znakiem "SMOKA"
napisałem w celu info. bo kolega tak zachwalał czystość
a tak nie jest.
pozdro.
eko.
Jeżeli tak mówisz to eko to znacyz że pewnie tak jest, nie wiem bo z DRAGONA mam tylko nafte i cąłkiem sie spisuje, ale nafta raczej nie ma jakiś znaczących zanieczyszczeń, które by mi przeszkadzały. Jednak z tym chlorkiem metylu ot poprostu mówie co pisąło w składzie rozpuszczalnika, tylko chlorek metylu, wiec pisze że widziałem, a ten epitet czysty zastosowąłem jako partykułę wzmacniającą wypowiedź. W praktyce jest pewnie tak jak pisze eko przecież niemożliwe żeby czysty odczynnik było do kupienia w sklepie budowniczym i to w takiej cenie Ale na odbieracze ciepła się nada.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
28 lut 2006, o 17:10
Anonymous
dziekuje wszystkim za odpowiedzi i zarazem podpowiedzi ! Jestem rad ze sa jeszcze ludzie którzy potrafia pomoc drugiemu człowiekowi !
Tylko mam jeszcze jeden problemik, u mnie w miescie nie ma takiego sklepu o jakim piszecie (tylko intermarche) a tam raczej chyba nie dostane ! Napiszcie mi prosze czy tego dragona dostane moze w Praktikerze lub Leroy Merlin ? Albo moze jakis sklep wysyłkowy ?
Aha byłbym zapomniał - czy ta substancja chlorekmetylu, ma jakies dziwne zachowania w połaczeniu z miedzia ? koroduje itp ?
I czy zamkniecie jej w miedzianej rurce a pozniej zaspawanie jest mozliwe ?
Z miedzią nie raguje, poszukaj w obojętnie jakim sklepie budowlanym z frbami itp rozpszczalnik nitrocelulozowy i sprawdź skład, obojętnie jaka firma, byle był chlorek metylu
1 mar 2006, o 17:45
blady
Zasłużony dla forum
Też kiedyś planowałem zrobić cos takiego. Wiem że firma 3M wyprodukowała specjalną ciecz która wrze właśnie w takich temp. i jest izolatorem. Można nawet cały komputer zanurzyć ;] Tylko jedna wada - cena... Więcej szczegółów na ich stronach www.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości