Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Potrzebuje pomocy... kompletny laik 
Autor Wiadomość
Post Potrzebuje pomocy... kompletny laik
Panowie jak w temacie... z chemi jestem marny, potrzebuje pomocy w temacie dla mnie niezrozumiałym, spróbuje to jakos wytłumaczyc:
Potrzbna mi substancja o temperaturze wrzenia około 35-43*C, potrzebuje zrobic cos co sie nazywa fachowo: - heatpipe
(taki cooler,moze ktos miał do czynienia) w skrócie jest to rurka, najczesciej miedziana, ze szczelnie zamknieta substancją, która wykorzystuje jedna z podstawowych zasad fizyki,a mianowicie zmiane stanu skupienia z ciekłej w lotna i przy tym odbiera znacznie lepiej ciepło anizeli sama miedz. Z tego co ja sie orientowałem to w srodku moze byc woda, ale musi byc obnizone cisnienie by woda wrzała w temp duzo nizszej (amatorsko nie do zrobienia), firmy produkujace takie coolery uzywaja napewno innych substancji ale ja nie mam pojecia jakich...
zainteresowała mnie substancja zwana chlorkiem metylenu, ( bardzo odpowiadaja mi warunki chemiczne w niej, tzn jest napewno niepalna, temp wrzenia 39*C) ...ale jak to zdobyc ? prosze pomóżcie mi i traktujcie jak laika w chemii bo blady jestem

Jezeli to nie ten dział to z góry przepraszam i prosze modera o przeniesienie
z góry dzieki esaj

23 lut 2006, o 18:12
Post odp.
poprostu daj ogłoszenie w komnacie sklep.
eko.

24 lut 2006, o 00:35

jeżlei to mozę być substanca palna to Et2O najlpiej (eter dietylowy) - ~35*C
Chloroetan - ok 12*C
jodometan - ok 40*C
Pozdrawiam
2pio

24 lut 2006, o 00:35

Eteru to ja bym nie polecal, zrobi mu sie wyciek z instalacji a gosc akurat bedzie palil fajke przed komputerem, i co? I stajemy w plomieniach ;)

25 lut 2006, o 15:34

Ostanio widziałem chlorek meylenu pól litra za bodajże 6 zet. Pisało na butelce rozpuszczalnik nitrocelulozowy, czytam skłąd a to czysty chlorekmetylenu. Więc byłem bardzo happy. Sklep to Brico marcha, a firma..zaraz wam powiem z tej samej mama w domu naftę...firma zwie się DRAGON, pozdrawiam i życze miłych łowów :P

GG:3716505

25 lut 2006, o 17:48

Z tego co ja sie orientowałem to w srodku moze byc woda, ale musi byc obnizone cisnienie by woda wrzała w temp duzo nizszej (amatorsko nie do zrobienia)

Jak najbardziej do zrobienia. Znasz doświadczenie z wrzeniem chłodnej wody w zamkniętej kolbie?
Do tej swojej rurki, przed jej ostatecznym zamknięciem (np. przez zalutowanie małego otworku) wlej pożądaną ilośc wody i zagotuj ją (grzejąc rurkę palnikiem). Gdy para wypędzi juz całe powietrze - rurkę zamknij (zalutuj).

25 lut 2006, o 21:50
Post odp.
Kein napisał(a):
..firma zwie się DRAGON,

Aleś napisał :D
wszystko mają b.kiepskie pod wzg.czystosci same mieszanki nic czystego !!
Wszystko ze znakiem "SMOKA" nienadaje sie jako odczynnik chem. !!
no chyba że b.tech. :D
eko.

26 lut 2006, o 01:36

ale Eko. nie szukamy odczynnik do syntez tylko czegoś co lubi paorwać :P
2pio :D
Pozdrawiam

26 lut 2006, o 15:45
Post odp.
Czyli do tego się nada napewno :D ,jako odczynnik nie :cry: .
Posta o zanieczyszczeniach prod. ze znakiem "SMOKA"
napisałem w celu info. bo kolega tak zachwalał czystość :wink:
a tak nie jest.
pozdro.
eko.

28 lut 2006, o 17:03

Jeżeli tak mówisz to eko to znacyz że pewnie tak jest, nie wiem bo z DRAGONA mam tylko nafte i cąłkiem sie spisuje, ale nafta raczej nie ma jakiś znaczących zanieczyszczeń, które by mi przeszkadzały. Jednak z tym chlorkiem metylu ot poprostu mówie co pisąło w składzie rozpuszczalnika, tylko chlorek metylu, wiec pisze że widziałem, a ten epitet czysty zastosowąłem jako partykułę wzmacniającą wypowiedź. W praktyce jest pewnie tak jak pisze eko przecież niemożliwe żeby czysty odczynnik było do kupienia w sklepie budowniczym i to w takiej cenie :D Ale na odbieracze ciepła się nada.

28 lut 2006, o 17:10
dziekuje wszystkim za odpowiedzi i zarazem podpowiedzi ! Jestem rad ze sa jeszcze ludzie którzy potrafia pomoc drugiemu człowiekowi ! :)

Tylko mam jeszcze jeden problemik, u mnie w miescie nie ma takiego sklepu o jakim piszecie (tylko intermarche) a tam raczej chyba nie dostane ! Napiszcie mi prosze czy tego dragona dostane moze w Praktikerze lub Leroy Merlin ? Albo moze jakis sklep wysyłkowy ?

Aha byłbym zapomniał - czy ta substancja chlorekmetylu, ma jakies dziwne zachowania w połaczeniu z miedzia ? koroduje itp ?
I czy zamkniecie jej w miedzianej rurce a pozniej zaspawanie jest mozliwe ?

Jeszcze raz dzieki za wszelka pomoc !

1 mar 2006, o 15:30

Z miedzią nie raguje, poszukaj w obojętnie jakim sklepie budowlanym z frbami itp rozpszczalnik nitrocelulozowy i sprawdź skład, obojętnie jaka firma, byle był chlorek metylu

1 mar 2006, o 17:45
Zasłużony dla forum

Też kiedyś planowałem zrobić cos takiego. Wiem że firma 3M wyprodukowała specjalną ciecz która wrze właśnie w takich temp. i jest izolatorem. Można nawet cały komputer zanurzyć ;] Tylko jedna wada - cena... Więcej szczegółów na ich stronach www.

4 mar 2006, o 21:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]