Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
Zawód Chemik 
Autor Wiadomość
**

Post Zawód Chemik
Wiem że to nietypowe prośba ale......
Chciałbym aby ktoś opisał mi dokładnie zawód chemika.
Dzięki bardzo!!

7 mar 2006, o 21:33
@ADMINISTRATOR

7 mar 2006, o 21:40
**

Bo w szkole babka z techniki zadała nam projekt na temat przyszłego zawodu....no ja chce być chemikiem...ale nigdzie w internecie nie moge znależć szczegółowego opisu tego zawodu....po ile godzin pracuje, jak pracuje itd. Wymagania szkoły... :roll:

7 mar 2006, o 21:43
*

Ogólny zarys. Wszystko zależy od specjalizacji i zakładu pracy.

Nazwa: Chemik
Kod zawodu: 211301

Synteza: Prowadzi badania z dziedziny chemii, tj. badania pierwiastków i związków chemicznych, ich właściwości chemicznych i fizycznych oraz możliwości prowadzenia nowych reakcji chemicznych i otrzymywania nowych związków, mogących mieć zastosowanie w produkcji różnych wyrobów.
Zadania zawodowe:- prowadzenie badań laboratoryjnych i doświadczalnych rozdziału i wyodrębniania pierwiastków chemicznych z surowców naturalnych (kopalin), przez przemianę ich w użyteczne związki chemiczne o różnej czystości za pomocą chemikaliów lub innych metod;
- opracowywanie nowych reakcji chemicznych w celu poprawienia stopnia uzysku podstawowego pierwiastka lub związku znajdującego się w surowcu naturalnym;
- opracowywanie metod otrzymywania nowych związków chemicznych;
- przeprowadzanie reakcji chemicznych w skali badawczej i doświadczalnej, metodami rozpuszczania, wymiany, rozkładu, stapiania, elektrolizy, dyfuzji, osmozy, itp., za pomocą dostępnych urządzeń, przyrządów oraz sprzętu, celem uzyskania wyników umożliwiających wykorzystanie tych metod do polepszania surowców, materiałów i produktów;
- opracowywanie nowych, bardziej ekonomicznych i czystszych ekologicznie metod otrzymywania związków chemicznych;
- opracowywanie założeń teoretycznych do dalszych badań procesowych, celem wykorzystania ich do projektów zmian przez specjalistów technologów i inżynierów;
- uczestniczenie w przenoszeniu laboratoryjnych metod otrzymywania związków chemicznych, zakwalifikowanych do wykorzystania w praktyce, na skalę ćwierć- i półtechniczną oraz skalę techniczną produkcji;
- uczestniczenie w opracowywaniu metod identyfikacji i kontroli analitycznej związków chemicznych;
- opracowywanie sprawozdań i raportów z prowadzonych badań i wdrożeń oraz referatów naukowych, doniesień i artykułów, monografii itp.;
- uczestniczenie w zjazdach naukowych, sympozjach, seminariach itp.;
- opracowywanie instrukcji i przepisów postępowania podczas wykonywania prac przez podległy personel, z uwzględnieniem przestrzegania przepisów bhp.
- planowanie i nadzorowanie realizacji: wyposażenia laboratorium w aparaturę badawczą, sprzęt i odczynniki, remontów i modernizacji laboratorium
- wykonywanie zadań związanych z podanymi wyżej;
- nadzorowanie innych pracowników.

7 mar 2006, o 22:46
Post odp.
W skrocie : Hee hee
totalny balagan i nieporządek, godziny pracy ponad wymiarowe
popalone rece i ciuchy, smrod w miejscu opracy dyżury nocne!
noszenie przez cały czas stroju BHP a niejednokrotnie p.gaz.
odpowiedzialnośc za surowce,zero premii upierdliwy szef!
Wypłata co mieś.mniej niż ZUS podaje jako średnia krajowa.
i za karę czyszczenie aparat. totalnie zaje***..
tylko to cie czeka po tech.chem :cry:
wiem bo mam kolegę :wink:
eko.

8 mar 2006, o 03:53
@GROŹNY WOŹNY

A tak serio mówiąc t ojak się jest dobrym to na uczeli wisi w trzy i troche ofert pracy więc nie ma co narzekać :P Pozatym z tego co się słyszy od starszych kolegów ( ;) ) to niektóży sie fajnie za granicą lokują lub nawet w polskich placówkach :P I nie ma tak źle zawsze mozna iść d owoja na sapera po chemii 8)

8 mar 2006, o 09:17

Ja planuje pozostać na uniweku po studiach i doktoracie :P :D
tak jest moim zdaniem najelpiej :D a jak masz już prof. to nawet Cię zwolnić nie mogą tzn. mogą ale za np. skaznie do więzienia etc. :P
i to jest dokładne przeciweiństwo wtedy tego co Eko napisał :D
a po dokotooracie jedziesz najwyżej do USA na 0,5 roki i jeśli byłeś dobry to się szybko do Ciebie odezwą :D (mojej mamy koleżanka :D )
a tam kasa jest całkiem całkiem miła ;P
Pozdrawiam
2pio

8 mar 2006, o 09:39
Tylko naucz się Angielskiego/Amerykańskiego naukowego,albo jak kto woli chemcznego języka,to jest bardzo ciężkie. Np. jak byś pisał o reakcjach..

8 mar 2006, o 23:26

Chemix
prosze Cię ale nie obrażaj się sam swoim avatrem... ;|

a chemiczny angielski nie jest taki zły :P :D
2pio

8 mar 2006, o 23:49
@MODERATOR

U nas w szkole mamy chemię po angielsku jako obowiązkowy przedmiot, jest jedna godzina tygodniowo po polsku i jedna wykładana po angielsku :P

9 mar 2006, o 02:35
Post odp.
No przeca pisalem wyraznie na koncu postu co czeka po tech. chem.
wiadoma sprawa jak to wyglada jesli ma sie te 3 lub 6 literek przed nazwiskiem hee hee :wink: cudownie nie jest ale da się przeżyć napewno
wiem bo mam kolegę :wink:
eko.

9 mar 2006, o 04:01
A jaki będe miał wybór zawodów jeśli pójde na chemie organiczną??
Interesuje mnie bardziej czysto organiczna chemia czyli nie farmaceutyka a badanie właściwości nowych związków.To chyba podchodzi tez pod analityke.

9 mar 2006, o 10:25
chemik moze tez zostac pirotechnikiem np w wojsku, tylko ze trzeba oprocz chemii znac tez sie na fizyce, technice, elektronice i innych pierdach

9 mar 2006, o 14:57
A jaki będe miał wybór zawodów jeśli pójde na chemie organiczną??
Interesuje mnie bardziej czysto organiczna chemia czyli nie farmaceutyka a badanie właściwości nowych związków.To chyba podchodzi tez pod analityke.

nie, to nie podchodzi pod analityke,
wnioskuje, że chodzi ci o nowoczesną synteze organiczną, to bardzo ciekawy dział chemii, badaniem struktur nowych związków zajmuje się spektroskopia np. H NMR.
Poza tym jeśli wybierzesz specjalność z chemii organicznej to możesz pracować w firmach farmaceutycznych, kosmetycznych, zajmujących się chemią przemysłową: lakiery, farby, tworzywa sztuczne itd.
Tak konkretnie to trudno powiedzieć.

Swoją drogą co to jest czysto organiczna chemia??

matey23//prosze nie odkopywać tematów !!!

19 lis 2006, o 19:13

hehe, możnaby duzo pisac, bo na czym innym polega bycie chemikiem w podstawówce (czyli "pani od chemii"), na czym innym bycie asystentem na uczelni, a jeszcze coś innego oznacza być chemikiem w jakiejś korporacji technicznej, chemicznej, medycznej czy jakiej tam jeszcze chcesz.... Najpierw pomysl, czym chcesz się w przyszłości zajmować, dopiero wtedy może cos poradzimy :P

25 lis 2006, o 20:03
**

może kolega do WAT'u chciałby pójść :D :wink: :wink:

pozdrawiam

25 lis 2006, o 21:40
@MODERATOR

Kto odkopuje takie archaistyczne tematy??

A tak btw, to farmaceuta też jest chemikiem :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

25 lis 2006, o 22:09

A tak btw, to farmaceuta też jest chemikiem :wink:

O, tak ;) ;) ;) zwłaszcza, jak pracuje w aptece :wink:

25 lis 2006, o 23:57
@MODERATOR

E tam apteka, ja będę rozprowadzał prochy na lewo :lol: :lol: :lol:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

25 lis 2006, o 23:58
Kto odkopuje takie archaistyczne tematy??

przyznaje się, to moja robota,
tak wiem, już nie będę odkopywać niczego :wink:

Cytuj:

E tam apteka, ja będę rozprowadzał prochy na lewo

już nie raz spotkałam się z tym, że ktoś idzie na chemie tylko po to żeby go nauczyli jak prochy robić...
zaczynają studia i... bania... bo oprócz tego trzeba przyswoić sobie masę innych rzeczy o wiele trudniejszych niż synteza prochów...

A ja będę wykrywać nielegalne laboratoria i tępić takich "chemików" :twisted: :twisted:

26 lis 2006, o 00:13
@MODERATOR

A pracuje ktos moze z forum w SANEPID'zie?

9 gru 2006, o 19:10

Osobiście nie pracuje, ale miałam praktyki letnie ostatnio własnie w tej instytucji i spotkałam tam no właściwie tylko ludzi z wykształceniem chemicznym, no może poza działem epidemiologcznym tam raczej biolodzy.

11 gru 2006, o 11:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]