Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Nietypowe paliwa 
Autor Wiadomość
Post Nietypowe paliwa
Dlaczego niemcy do chwilowego podnoszenia mocy w FW 190 stosowali wodę z metanolem- czy nie mogli stosować samego metanolu? I drugie pytanie: Czy są jakiejś mocniejsze paliwa od benzyny(żeby silnik miał większą moc)?- to że się rozsypie po kilku godzinach mnie nie obchodzi.

28 kwi 2006, o 14:07
@MODERATOR

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

28 kwi 2006, o 15:19

hmmmmm..... może jakieś węglowodory (acetylen i inne gazy)-nie jestem pewny

28 kwi 2006, o 18:11

popieram blizzarda, dorzuć podtlenek azotu.

Tak zwane popularne nitro rozkłada się w temp. spalania benzyny wg równania:

2 N2O -> 2 N2 + O2

Tlen przyspiesza spalanie, a azot, jako gaz nie podtrzymujący spalania, nie dopuści do kaboom w silniku ani przy rurze wydechowej.

28 kwi 2006, o 18:21
@MODERATOR

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

28 kwi 2006, o 23:17

azot, jako gaz nie podtrzymujący spalania, nie dopuści do kaboom w silniku ani przy rurze wydechowej.

BHP nie bylbym tego taki pewny. Przy dodaniu zbyt duzej ilosci podtlenku moze dojsc do rozerwania uszczelek a potem do wybuchu.
Popularne nitro to NOS czyli polaczenie azotu tlenu i siaku.
Pozdrawiam
DNF

29 kwi 2006, o 08:55

W FW 190 nie było popularnego w owych czasach silnika rzedowego (jak w Bf 109) tylko silnik gwiaździsty, który miał skłonnosci do przegrzewania się. Poza tym i bez tego w kokpicie panowała temperatura 55*C, a więc po dadaniu czystego metanolu pilot zagotowałby się w kabinie.

29 kwi 2006, o 09:29

W Fw 190 A-4 z silnikiem BMW 801 D-2 używano metanolu z wodą żeby chwilowo podnieść moc silnika do 2100KM. później zaczęto używać N2O w messerschmitach Bf 109 G-6. Tak piszą u mnie w książce "samoloty z którymi walczyli polacy "

29 kwi 2006, o 11:17
Zastosowanie nitro jest raczej nie możliwe(instalacja droższ niż sprzęt który chce się dobić), ale za pomysł z nitrometanem bardzo dziękuje. Mniej więcej ile procent się zwiększy moc np. malucha.

29 kwi 2006, o 17:38
**

Popularne nitro to NOS czyli polaczenie azotu tlenu i siaku.
DNF

Nie panie DNF to Nitrous Oxide Systems :roll:

29 kwi 2006, o 18:49

Pisze to co czytalem gdzies i slyszalem. Jesli blad przepraszam. "Nie myli sie ten kto nic nie robi"
Pozdrawiam
DNF

29 kwi 2006, o 19:01
A co byście powiedzieli na dinitrotoluen, albo jakieś inne paliwa rakietowe ?? :lol: :D

15 maja 2006, o 08:59

Nie jestem specem w tej dziedzinie ale nieśmiało powiem, że słyszłem o magicznych substancjach jakimi są substancje przeciwstukowe dodawane do benzyny w celu równomiernego spalania paliwa i niedopuszczeniu do rozerwania silnika, wobec czego wydaje mi się, że nie jest najlepszym pomysłem dodawanie tego typu paliw (rakietowych i innych) do silników nie przystosowanych do nich.

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

15 maja 2006, o 20:06

dość popularny "dopalacz" to nitrometan

zgadza sie przyjacielu najchetniej stosowany jest do silnikow spalinowych modelarskich mieszanka NM + metanol + olej wysokiej jakosci :D
NM daja nawet 30% do paliwa czesto tak na zawodach robia tylko cos za cos zywotnosc silnika > korbowody wychodza bokiem ,urywaja sie waly :cry: ale za to obroty rzedu 20000obr/min :wink:

wlasnej duszy kapitanem

15 maja 2006, o 20:14
nicnowego napisał(a):
dość popularny "dopalacz" to nitrometan

zgadza sie przyjacielu najchetniej stosowany jest do silnikow spalinowych modelarskich mieszanka NM + metanol + olej wysokiej jakosci :D
NM daja nawet 30% do paliwa czesto tak na zawodach robia tylko cos za cos zywotnosc silnika > korbowody wychodza bokiem ,urywaja sie waly :cry: ale za to obroty rzedu 20000obr/min :wink:
. Najlepiej jakbyśmy sobie powiedzieli jakiego typu silnik ma pracować na tym "super "palie

15 maja 2006, o 20:44

Hmm... Co do podnoszenia mocy malucha za pomocą N2O lub Nitrometanu stanowczo odradzam. Takie dopalacze mogą doprowadzić do wielu komplikacji w silniku malucha, który jest chłodzony powietrzem, w tym nawet do stopienia poszczególnych części silnika, a to prowadziłoby do niebezpieczeństwa wypadku, bo jak wszyscy wiemy ten model nie charakteryzuję się wysoką jakością wykonania... 8)

Pozdrawiam,
ASorEX

18 maja 2006, o 20:01
@MODERATOR

Ale wiadomo, że jak ktoś instaluje NOS czy inne dopalacze to trzeba wymienić połowę silnika, żeby wytrzymał taką moc.

Swoją drogą ciekawe co stosował Michel Knight w Nieustraszonym?? :lol: Oglądał ktoś?

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

18 maja 2006, o 23:40
Jak to na czym jeździł M.N.?? Na palnikach na propan butan w rurach wydechowych i instalacji gazowej :D :D :D

30 maja 2006, o 23:26
**

a czy to prawda ze w aucie z nitro z rury wydechowej wydala sie niebieska poswiata ? dym ?

31 maja 2006, o 15:06

Mi sie wydaje ze najbardziej wydajnym paliwem ( dla wiekszoscie benzynowych samochodow) jest izooktan (2,2,4-trimetylopentan -->dla osob ktore bede chcialy go narysowac) ktory jest zwiazkiem o liczbie oktanowej [LO] 100 jak wszyscy wiemy...chyba.... benzyny "powinny"(jezeli nie ma tam zadnej wody barwnikow lakierow...) zawierac iles tam oktanow.... np. Pb95-95 oktanow czyli jest to mieszanina weglowodorow ktore spalaja sie jak 95% izooktanu i 5 % n-heptanu(zwiazek spalajacy sie wybuchowo o LO 0) wiec teoretycznie najlepszym paliwem jest izooktan dla benzynowych silnikow... dla innych nie wiem.
dodatkowo zwiekszyc "moc" silnika poprzez zainstalowanie instalacji doprowadzajacej N2O ktore przyspiesza spalanie benzyny (zwieksza sie ilosc tlenu a zarazem szybkosc spalanie)

to co do teraz napisalem jest w 100 % sprawdzone ;] a to co nizej to moje spekulacjie

co do innych dopalaczy... to nie wiem.... jak ktos by sie uparl to moze skraplony tlen to wtedy spalanie zwiekszyloby sie ze ho-ho ale niewiadomo jak by na to silnik zareagowal

7 cze 2006, o 22:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]