Wino
Wie ktoś, dlaczego im wino starsze, tym lepsze? Dla degustatorów i smakoszy na pewno ma znaczenie, jakiej jakości były winogrona z danego roku na danym terenie, ale jakie reakcje zachodzą w winie po zakończeniu fermentacji? Domyślam się, że w śladowych, wręcz atomowych ilościach mogą powstać estry etanolu, ale to by raczej nie było odczuwane w smaku?
29 maja 2006, o 21:39
Misiek
Re: Wino
Proszem pana,
rocznuk winogron i ich "parametry" jak odmiana, czy miejsce w którym rosną, mają znaczenie...
No bo spróbój sobie winogron, słabej odmiany rosnących w cieniu, w deszczowe i bezsłoneczne lato... bedą marne, kwaśne i niesmaczne...
Natomiast zdrowe winogrona rosnące na słonecznym stoku, bedą atrakcyjne smakowo.
Teraz chyba wszystko jasne, z dobrych owoców - dobre winko, ze złych tani szczoch.
A co do estrów to jedyne co mi na myśl przychodzi to octan etylu... ale on pachnie jak gruszki, a niestety nie wiem jak smakuje...
próbował ktos z was estry na smak?!
pozdro
29 maja 2006, o 23:14
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
być może chodzi o utlenianie do aldehydów i ketonów, ale aldehydy są szkodliwe
29 maja 2006, o 23:16
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
A czy to takie wazne? dluzej lezy jest lepsze i tyle... ja bym jednak obstawial rozklad nieprzyjemnych metabolitów (gówienek) drożdży;) a aldehydy i kwas octowy odpadają wino nie może się utleniac i robi sie wszystko aby do tego nie doszlo. np. lanie pod sam czubek butelki i lakowanie korków.
29 maja 2006, o 23:51
DJ MHz
**
Dołączył(a): 12 kwi 2005, o 10:29 Posty: 391 Lokalizacja: Polkowice
jak dlugo lezy to drozdze sie rozkladają do konca i dzieki temu nie ma takiego ich posmaku
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości