tzn z tego co wim to fruktoza jest izomerem glukozy więc ma taki sam wzór czyli wzór dla fruktozy i sacharozy to C6H12O6 prosta reakcjaC12H22O11+H2O ---> C6H12O6 + C6H12O6 powinno byc @C6H12O6 ale zebyś zrozumiał to tak napisałam:lol:jestem pewna ze gdybyc poszykał w necie to byś znalazł . A i w takim roztworze cukru powstaje tzw zjawisko mutarutacji czyli ustalania się pewnego stanu równowagi miedzy formami alfa i beta po czym wskazuja one stałe okreslone skrecalności płaszczyzny siwiatła spolaryzowanego.
Ostatnio edytowano 28 kwi 2004, o 21:58 przez !RoxanA!, łącznie edytowano 1 raz
28 kwi 2004, o 21:53
!RoxanA!
kurde uprzedził mnie wystarczyło tylko pujsc do łazienki
28 kwi 2004, o 21:55
Uczeń
hm... wiec taki jest wzor w reakcji hydrolizy sacharozy obok fruktozy??
28 kwi 2004, o 21:58
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
Fruktoza nie jest izomerem glukozy. Jak bys narysowala liniowa strukture tego i tego to zauwazysz ze glukoza jest aldozą a fruktoza ketozą a to eliminuje pojecie izomerii. W tym wypadku kazda heksoza musiala by byc izomerem glukozy itp.Pozdrawkatchemik
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
W takim razie trzeba poprawić większość książek chemicznych, bo np. w mojej do gimnazjum stoi jak wół, że fruktoza jest izomerem glukozy.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
28 kwi 2004, o 22:05
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
No bo dla takiej podstawowej chemii przyjelo sie zakladac ze izomerami sa zwiazki o tym zamym skladzie lecz innej budowie przestrzennej a to nie jest scisla definicja. W bardziej zaawansowanych ksiazkach tego sie tak nie formuuje.Pozdrawkatchemik
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości