Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Zadanie z równań (trudne) 
Autor Wiadomość

Post Zadanie z równań (trudne)
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. Nie moge sobie z nim poradzić :( Będę bardzo wdzięczna.

Napisz równania następujących przemian. Podaj nazwy związków: A-E

cl2/sw NaOH/H2O Br2 NaOH/H2O
CH3-CH3 ---------> A -------------> B Al2O3/tmp C --------> D ------------> E

14 kwi 2009, o 11:15

Pierwsza strzałka - chlor w obecności światła. następuje substytucja atomu(ów) wodoru i powstaje związek A --> chloroetan + HCl

Al<sub>2</sub>O<sub>3</sub> i temp. katalizują reakcję dehydratacji, czyli "odwodnienia" związku, więc w B musi być jakiś alkohol

Dlatego do chloroetanu dodajemy NaOH. Chlor z sodem tworzy nam sól, a grupa -OH ptrzyłącza się do węglowodoru tworząc związek B -->etanol + NaCl

tak jak wspomniałem wczesniej Al<sub>2</sub>O<sub>3</sub> i temp. katalizują reakcję dehydratacji, więc wyrzycamy cząsteczkę H<sub>2</sub>O z alkoholu i mamy związek C -->eten + H<sub>2</sub>O

Eten jako zwizązek nienasycony ulega addycji z chlorowcami (bez katalizatorów), więc brom + eten daje nam związek D --> 1,2-dibromoetan

następnie E - podobnie jak w pierwszej reakcji NaOH + chlorowcopochodne w środowiku wodnym dają nam sól + alkohol, jednak tym razem mamy 2 atomy bromu, więc zakładamy, że obydwa ulegną podstawieniu przez grupy -OH dając związek E --> 1,2-dihydroksyetan, lub poprostu glikol etylenowy + 2NaBr

Spróbuj rozpisać sobie to na oddzielnych reakcjach to będzie ci łatwiej. Sam bym tak zrobił, ale brat zabrał aparat, a nie mam skanera... więc opisałem ;)

14 kwi 2009, o 11:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]