No to tak:
Pierwsza strzałka - chlor w obecności światła. następuje substytucja atomu(ów) wodoru i powstaje związek A -->
chloroetan + HCl
Al<sub>2</sub>O<sub>3</sub> i temp. katalizują reakcję dehydratacji, czyli "odwodnienia" związku, więc w B musi być jakiś alkohol
Dlatego do chloroetanu dodajemy NaOH. Chlor z sodem tworzy nam sól, a grupa -OH ptrzyłącza się do węglowodoru tworząc związek B -->
etanol + NaCl
tak jak wspomniałem wczesniej Al<sub>2</sub>O<sub>3</sub> i temp. katalizują reakcję dehydratacji, więc wyrzycamy cząsteczkę H<sub>2</sub>O z alkoholu i mamy związek C -->
eten + H<sub>2</sub>O
Eten jako zwizązek nienasycony ulega addycji z chlorowcami (bez katalizatorów), więc brom + eten daje nam związek D -->
1,2-dibromoetan
następnie E - podobnie jak w pierwszej reakcji NaOH + chlorowcopochodne w środowiku wodnym dają nam sól + alkohol, jednak tym razem mamy 2 atomy bromu, więc zakładamy, że obydwa ulegną podstawieniu przez grupy -OH dając związek E -->
1,2-dihydroksyetan, lub poprostu glikol etylenowy + 2NaBr
Spróbuj rozpisać sobie to na oddzielnych reakcjach to będzie ci łatwiej. Sam bym tak zrobił, ale brat zabrał aparat, a nie mam skanera... więc opisałem