Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Kółko 
Autor Wiadomość

Post Kółko
Mam przygotować na kółko przyrodnicze klVI kilka ciekawych, tanich i bezpiecznych eksperymentów.

Mam narazie 3 doświadczenia.
-Zegar Jodowy
-Ciecz NieNiutonowska
-Krystalizacja Octanu Sodu/Tiosiarczanu Sodu (Hot Ice)

Mam do dyspozycji kilka swoich odczynników, palnik spirytusowy oraz szkło chemiczne (szkolne)
Jak myślicie dobre eksperymenty przygotowałem?
Podajcie jeszcze inne propozycje.

28 paź 2009, o 20:03

Możesz zrobić jeszcze podwodne fajerwerki, redoks glukozowy takie rzeczy robią wrażenie. Powodzenia.

28 paź 2009, o 22:20
np burza w probówce ?? poczytaj o tym doświadczeniu jod z al + woda jakoś nie przychodzi mi nic na myśl
powodzenia

28 paź 2009, o 23:08
*

1) Jak masz palnik, to możesz zrobić CuO z CuSO4 + NaOH. Każdy będzie się spodziewał, że powstanie niebieski galaretowaty osad Cu(OH)2 a tu niespodzianka i jest czarny/brązowy CuO :arrow: http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=10906 (tutaj masz ładną preparatykę). Tylko, że to VI klasa, więc nie wiem czy załapią :lol:
2)
bobekbp napisał(a):
redoks glukozowy
Rozwijam myśl kolegi: Przygotowujesz Cu(OH)2 z r-ru CuSO4, ale strącając nadmiarem NaOH (tak aby r-r nad osadem był zasadowy). Następnie dodajesz do tego r-r glukozy/miodu/mleka i podgrzewasz - powstaje Cu2O w postaci ceglastoczerwonego osadu - oznacza to pozytywny wynik na cukier redukujący - próba Trommera.
3) Ogród chemiczny - szkło wodne z budowlanego (Na2SiO3) rozcieńczasz wodą 1:1, wlewasz r-r do zlewki/kolby i wrzucasz kilka kolorowych kryształów jakiś soli, np. miedzi, chromu, żelaza, itp - ważne, żeby były kolorowe, bo to daje efekt ;)
Po kilkunastu minutach w r-rze narastają pionowo od dołu ku górze kolorowe, nierozpuszczalne "drzewka". Co i dlaczego się tak dzieje celowo nie wyjaśniam ;)
Na razie chyba to wszystko co przychodzi mi o tej godzinie do głowy ;)
Ew. możesz nasączyć bibułę (najlepiej białą) r-rem jakiejś soli barwiącej płomień, poczekać aż wyschnie i podpalić - efektem będą różne kolory ognia na poszczególnych paskach - tylko wiesz, nic nie sfajcz :twisted:

29 paź 2009, o 00:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]