Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Ciekawa zagadka ;) 
Autor Wiadomość

Post Ciekawa zagadka ;)
Witam!

Miałem w ubiegłym tygodniu lab, a na nim takie oto doświadczenie :

Do probówki z roztworem KMnO4 dodać pare kropli H2SO4 4M, a następnie dodać Tl2SO4. Mieszać i badać kolor roztworu.

I tu jest zagadka bo niezbyt dobre mam notatki i z tego co pamiętam to zawartość z fioletowej przeszła mi w taki mętny brąz (ale jak sobie pomyśle i chciałbym powiązać barwe z redukcją manganu do MnO2 to mi środowisko nie pasuje), ale pewien nie jestem, Wie ktoś co tam się mogło stać ? Naj fajniej by było jakby ktoś podał możliwe równania reakcji. Jeżeli gdzieś na forum był poruszany ten temat to prosze podać linka i przepraszam za spam.

Dzięki z góry

Baryl

5 mar 2010, o 00:16
*

W kwaśnym środowisku Mn może przyjąć stopnie utlenienia 2+ (bezbarwne) i 3+(czerwone). 3+ powstaje z synproporcjonowania Mn(7+) + Mn(2+) ---H(+)---> Mn(3+). Gdzieś był temat związany z tymi jonami, ale nie mogę teraz znaleźć. Może jony Ti też na to wpływają... Powtarzałeś doświadczenie?

5 mar 2010, o 00:30

Nie powtarzałem bo nie mam nawet takiej możliwości, dzisiaj rano zobacze jak ktoś inny na laboratorium będzie to robił, myślałem że ktoś się zetkną z taką reakcją albo przynajmniej wie czego można się spodziewać, jak szukałem w google to taką reakcje to tylko umnie na UG się na laboratorium robi ....

5 mar 2010, o 01:41
*

Tak się robi sita molekularne/katalizatory manganowo-tytanowe (Ti-OMS-2 konkretnie).

To generalnie tlenki manganu domieszkowane tytanem, używane przy utlenianu np. styrenu albu innych badziewi. wg artykułu poniżej, wzór ogólny to MnOx, gdzie x =(1.85, 2.00), no i TiO2 (oczywiście po wysuszeniu już).

http://dx.doi.org/10.1016/j.catcom.2007.04.002 , jakby coś.

5 mar 2010, o 02:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]