Bardzo ciekawy, bardzo ale to bardzo ciekawy
czy jest cos w tym złego? czy regulamin nie zezwala na bycie na 2 forach?
po co wlasciewie jest to forum jesli PAN PANIE WALDI, nie moze pomoc a raczej szuka pomocy na innych forach ;|
poprostu nie znalam odpowiedz na to pytanie lub chce korygowac bledy
poza tym Pani W nie odrabia prac domowych a uczy sie, jezli bede chciala zeby ktos mi odrobil PRACE DOMOWA poprostu zaplace za to:
oto niektore odpowiedzi na moje pytanie jesli ktos ma cos do dodania (w temacie transestryfikacji), prosze o korekcje lub dopisanie, "w sosob ciekawy"
Ad. 2 transestryfikacja enzymatyczna:
korzyści
-reakcje przebiegają w łagodnych warunkach,niż w przypadku transestryfikacji chemicznej, ma to duze znaczenie gdy mamy doczynienia z niestabilnymi substratami oraz produktami
-charakterystyczny jest brak produktów ubocznych,jesli sie one pojawia sa nie szkodliwe dla środowiska,
-enzym y maja okreslona specyficznosc dzialania i dlatego moga prowadzic scisle okreslone reakcje ( i tu przyklad wysoka selektywnosc substratowa),
-działanie enzymów mogą być łatwo kontrolowane podczas procesu i bez skutkow ubocznych mozna proces zatrzymac, mianowicie jesli reakcja bedzie na wystarczajaco zaawansowanym opziomie na przykład przez ogrzewanie,
produkcja enzymów nie wymaga zbyt dużych nakładów finansowych, wystarcza tylko sole mineralne i tanie zwykle odpady weglowodanow.
wady:
- wysoka cena preparatów enzymatycznych,
- łagodnych warunkach w jakich jest przeprowadzana reakcja nie zawsze sa korzystne,
- wielu substancji dezaktywuje, a nawet na stałe denaturuje białko niszczy struktury enzymu.
transestryfikacja chemiczna:
zalety:
Krótki czas reakcji,
tani proces chemiczny(katalizator)
Wady:
-reakcje często prowadzone w bardzo trudnych warunkach (wysoka temperatura i niskie ciśnienie),
-produkcja określonych lipidów jest niemożliwa,
-degraduja tokoferol,
niestety tylko tyle,
pozdrawiam