Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Transestryfikacja-produkcja tluszczow 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 21 sie 2011, o 16:45
Posty: 15
Post Transestryfikacja-produkcja tluszczow
Hey,
mam zadanie

a) podaj glowne czynniki wplywajace na efektywnosc transestryfikacji

b) podac zalete i jej brak dot. transestryfikacji enzymatycznej i chemicznej

pzdr


:)


5 wrz 2011, o 13:05
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2008, o 12:16
Posty: 338
Post 
:roll: Proszę:
http://www.chemicalforum.eu/index.php/t ... ryfikacja/
Kolerzanka ma ciekawy sposób odrabiania zadań domowych.

_________________
"Bóg czuwa nad głupcami, dziećmi i chemikami" Michael Sveda


5 wrz 2011, o 17:59
Zobacz profil

Dołączył(a): 21 sie 2011, o 16:45
Posty: 15
Post 
Bardzo ciekawy, bardzo ale to bardzo ciekawy :|
czy jest cos w tym złego? czy regulamin nie zezwala na bycie na 2 forach?
po co wlasciewie jest to forum jesli PAN PANIE WALDI, nie moze pomoc a raczej szuka pomocy na innych forach ;|

poprostu nie znalam odpowiedz na to pytanie lub chce korygowac bledy

poza tym Pani W nie odrabia prac domowych a uczy sie, jezli bede chciala zeby ktos mi odrobil PRACE DOMOWA poprostu zaplace za to:
oto niektore odpowiedzi na moje pytanie jesli ktos ma cos do dodania (w temacie transestryfikacji), prosze o korekcje lub dopisanie, "w sosob ciekawy"

Ad. 2 transestryfikacja enzymatyczna:


korzyści
-reakcje przebiegają w łagodnych warunkach,niż w przypadku transestryfikacji chemicznej, ma to duze znaczenie gdy mamy doczynienia z niestabilnymi substratami oraz produktami
-charakterystyczny jest brak produktów ubocznych,jesli sie one pojawia sa nie szkodliwe dla środowiska,
-enzym y maja okreslona specyficznosc dzialania i dlatego moga prowadzic scisle okreslone reakcje ( i tu przyklad wysoka selektywnosc substratowa),
-działanie enzymów mogą być łatwo kontrolowane podczas procesu i bez skutkow ubocznych mozna proces zatrzymac, mianowicie jesli reakcja bedzie na wystarczajaco zaawansowanym opziomie na przykład przez ogrzewanie,
produkcja enzymów nie wymaga zbyt dużych nakładów finansowych, wystarcza tylko sole mineralne i tanie zwykle odpady weglowodanow.


wady:
- wysoka cena preparatów enzymatycznych,
- łagodnych warunkach w jakich jest przeprowadzana reakcja nie zawsze sa korzystne,
- wielu substancji dezaktywuje, a nawet na stałe denaturuje białko niszczy struktury enzymu.

transestryfikacja chemiczna:

zalety:
Krótki czas reakcji,
tani proces chemiczny(katalizator)

Wady:

-reakcje często prowadzone w bardzo trudnych warunkach (wysoka temperatura i niskie ciśnienie),
-produkcja określonych lipidów jest niemożliwa,
-degraduja tokoferol,

niestety tylko tyle,

pozdrawiam


5 wrz 2011, o 18:25
Zobacz profil

Dołączył(a): 21 sie 2011, o 16:45
Posty: 15
Post 
Koleżance*


ad1.

-zalezy od typu katalizatora

-temp. jaka wystepuje podczas reakcji

-czas, odgrywa rowniez istotna role, np podczas transestryfikacji chem. podczas osuszania oleju (np ojeu kokosowego) z kropli wody potrzeba min. 40 min na ogrzanie roztworu w bioreaktorze z plaszczem wodnym

dajcie znac jak wpadniecie na cos jeszcze :/

Od chemii w zadaniach jest osobna komnata, typy katalizatorów oraz sama istota tranestryfikacji zagadnieniem jest złożonym uwarunkowanym specyficznymi czynnikami w odniesieniu do danej partii surowca :roll: żaden inż. bez konkretnych danych nie jest w stanie obliczać coś bez czegoś :roll: licząc na odp. uzupełnij wszelkie dane inaczej post poleci do śmieci ! / e-8


5 wrz 2011, o 18:34
Zobacz profil

Dołączył(a): 21 sie 2011, o 16:45
Posty: 15
Post 
Jakie konkretne dane

nie potrzebuje obliczen, tylko teorii :)


6 wrz 2011, o 12:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..